Η στρατιωτική οργάνωσις Ι.Δ.Ε.Α ("Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών") υπήρξε η πλέον σημαντική οργάνωσις μέσα στον Στρατόν στην Ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί από τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια μέχρι σήμερα, με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την δράση της.
Οι περισσότεροι απέδιδαν σ\' αυτήν όλα τα δεινά του τόπου. Γύρω από την πορεία του ΙΔΕΑ ανεπτύχθη μια παραφιλολογία. Συχνά, κομματικές σκοπιμότητες διαστρέβλωναν τα γεγονότα. Πολλοί την εταύτιζαν με την "21ην Απριλίου" και εγράφησαν "αναλύσεις" και αναγνώσματα που επαρουσίαζαν τον ΙΔΕΑ σαν μία μυστική οργάνωση που εκινείτο πάντοτε στο σκοτάδι με στόχον την επιβολήν ανωμάλων λύσεων. Γενικά, επικρατεί μέχρι των ημερών μας πλήρης σύγχυσις γι\' αυτό το κεφάλαιον της μεταπολεμικής περιόδου. Τα γεγονότα, όμως, ήσαν διαφορετικά.
Για πρώτη φορά καταβάλλεται μία προσπάθεια να παρουσιασθεί με αντικειμενικότητα η πραγματική ιστορία του ΙΔΕΑ μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες μεγάλων προσωπικοτήτων, που αποσιωπήθηκαν μέχρι τώρα.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεονταρίτης στην σειρά των ιστορικών ερευνών του, που αφορούν όλους τους πολιτικούς χώρους, ανασύρει τώρα από το αρχείον του όλο το δυσεύρετο υλικό που συνθέτει την πραγματικήν εικόνα του ΙΔΕΑ. Πότε και γιατί ιδρύθη αυτή η στρατιωτική οργάνωσις; Ήταν μυστική ή όχι; Ποίοι ήσαν οι στόχοι της; Τι έγινε μετά τον πόλεμον; Ποίοι ήσαν οι πρωταγωνιστές; Υπήρχε ανάμειξις πολιτικών προσώπων, και ποίων; Τι συνέβη κατά τα έτη 1946-1949; Διελύθη ο ΙΔΕΑ ή συνέχισε να λειτουργεί μυστικά μέσα στο Στράτευμα; Ποιος ήταν στ\' αλήθεια ο μεγάλος και ποιος ο "μικρός" ΙΔΕΑ;
Υπήρχε συνάφεια ή εξάρτησις μεταξύ των; Υπήρξαν άγνωστες απόπειρες κινημάτων, και πότε; Μαρτυρίες κορυφαίων πολιτικών ηγετών και στρατιωτικών παραγόντων φωτίζουν το άγνωστον μέχρι σήμερα παρασκήνιον.
Τέλος, για πρώτη φορά έρχεται στην δημοσιότητα η προειδοποίησις των αρχηγών της "21ης Απριλίου" προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, τον Ιανουάριο του 1966.
Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν να μάθουν την Αλήθεια για τον ρόλον του Στρατού στην διαμόρφωσιν των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.