Πράγματι, όταν κανείς επισκέπτεται τη Σικελία ή βλέπει φωτογραφίες από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της, νομίζει ότι βρίσκεται στην Πελοπόννησο! Οι δύο περιοχές είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, έχουν παρόμοια γεωλογική σύσταση και συγγενές κλίμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά, καθώς και ο πλούτος και η θέση της στο κέντρο της Μεσογείου, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή της από τους αρχαίους Έλληνες ως ένας από τους πρωιμότερους στόχους των ναυτικών τους επιχειρήσεων και των αποικιακών τους δραστηριοτήτων.
Ήδη από την εποχή του Χαλκού, τολμηροί Μινωίτες και Μυκηναίοι έμποροι προσορμίζονταν στα παράλια της με στόχο την απόκτηση μετάλλων. Όμως, οι πρώτες μόνιμες εγκαταστάσεις Ελλήνων αποίκων ανάγονται στο β\' μισό του 8ου αι. π.Χ., όταν Ευβοείς, Νάξιοι, Μεγαρείς και Κορίνθιοι ιδρύουν τη σικελική Νάξο, τις Συρακούσες και τα Υβλαία Μέγαρα. Από τότε, οι αποικίες πολλαπλασιάζονται, το ελληνικό στοιχείο πληθαίνει, και παρά την αντίσταση ντόπιων λαών αλλά και των ανταγωνιστών Φοινίκων-Καρχηδονίων, ο ελληνικός πολιτισμός ανθεί και κυριαρχεί για πολλούς αιώνες, σχηματίζοντας μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες Ελληνισμού στον χώρο της Μεσογείου.
Περιέχονται τα κείμενα: - Πάνος Βαλαβάνης, "Κοιτίδα τολμηρών εμπόρων και λαμπρών πνευμάτων" - Εισαγωγή - Η Σικελία στην ιστορία - Οι πόλεις - Ξενάγηση στη Σικελία - Ενδεικτική βιβλιογραφία
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.