Τα κείμενα του βιβλίου πραγματεύονται ζητήματα καταγραφής, τεκμηρίωσης και ανάλυσης των δεδομένων της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας στο φόντο των πολλαπλών δυνατοτήτων που παρέχει η συγκρότηση ερευνητικών υποδομών στις κοινωνικές επιστήμες, με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και δευτερογενούς ανάλυσης των κοινωνικών δεδομένων, αλλά και στα επιστημολογικά, μεθοδολογικά, θεσμικά και ηθικά ζητήματα που εγείρει η εν λόγω ερευνητική προοπτική. Επίσης, αναδεικνύονται ενδιαφέροντα ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διαχείριση και την ανάλυση ειδικού τύπου δεδομένων -οπτικοακουστικά τεκμήρια και κινηματογραφικές ταινίες, δημοσιεύματα στον Tύπο και "λόγοι" που παράγονται στα ΜΜΕ- και συζητιούνται οι δυνατότητες που προσφέρει η συγκρότηση οργανωμένων ερευνητικών υποδομών και αρχείων στη συγκριτική πολιτική κοινωνιολογία, στη μελέτη γεγονότων διαμαρτυρίας καθώς και στην ιστορική έρευνα.
Περιεχόμενα:
- Γιάννης Κάλλας, "Η οργάνωση της παρατήρησης στις κοινωνικές επιστήμες και οι συνέπειές της στη συγκρότηση των ερευνητικών υποδομών" - Λίλιαν Μήτρου, "Θεσμικά ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας ερευνητικών υποδομών" - Γιώργος Τσιώλης, "Δευτερογενής ανάλυση ποιοτικών δεδομένων: μια ερευνητική στρατηγική συμβατή με την ποιοτική προσέγγιση;" - Στεφανία Καλογεράκη, "Δευτερογενής ανάλυση ποσοτικών δεδομένων: μια μεθοδολογική επιλογή με πολλαπλά οφέλη και περιορισμούς" - Θοδωρής Σπύρος, "Εθνογραφία των επιχειρήσεων και κοινωνική θεωρία: δευτερογενής ανάλυση, εθνογραφική φαντασία και μετα-ερμηνεία εθνογραφικών δεδομένων" - Απόστολος Λιναρδής, "Η σημασία της ψηφιακής τεκμηρίωσης. Τα πρότυπα τεκμηρίωσης ποσοτικών δεδομένων". - Μάριος Βρυωνίδης, "Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα στην Κύπρο: προκλήσεις και στρατηγικές δειγματοληψίας". - Κωνσταντίνος Ρόντος, "Σύγχρονες μέθοδοι συλλογής πληθυσμιακών δεδομένων: η περίπτωση των πληθυσμιακών μητρώων". - Άννα Λυδάκη, "Η κινηματογραφική ταινία ως ντοκουμέντο" - Παρασκευή Δεληκάρη, "Κοινωνικές κατασκευές της παιδικότητας μέσα από αναπλαισιώσεις ερευνητικών ευρημάτων στον δημόσιο διάλογο" - Νίκος Σερντεδάκις, "Η συμβολή της έρευνας των γεγονότων διαμαρτυρίας στην κατανόηση της συλλογικής δράσης" - Μανούσος Μαραγκουδάκης, "Συγκριτική πολιτική κοινωνιολογία: μέθοδος, θεωρία, έρευνα". - Λήδα Παπαστεφανάκη, "Η προφορική ιστορία στο μουσείο. Προφορικές μαρτυρίες από τον κόσμο της εργασίας στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης" - Νίκος Ναγόπουλος, "Μεθοδολογικές προσεγγίσεις ιστορικές-κοινωνικής εξήγησης και έρευνας"
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.