Αποτέλεσμα οικονομικών και πολιτικών συγκυριών, η ελληνική παροικία στη Βιέννη συνιστούσε ταυτόχρονα μια μικρή ζωντανή κοινωνία, με τη δική της γειτονιά, τη δική της οργάνωση, τους ναούς και τις κοινότητες της, το σχολείο και τους φιλανθρωπικούς της θεσμούς, τη δική της καθημερινότητα και τις εσωτερικές της σχέσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, ανέπτυσσε σχέσεις και "συνδιαλεγόταν" με την ευρύτερη κοινωνία υποδοχής. Μέλη αυτής της παροικίας διακρίθηκαν στην οικονομική ζωή της πόλης, έλαβαν τίτλους ευγενείας, έγιναν μεγαλέμποροι, βιομήχανοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, εντάχθηκαν στην πολυεθνική αστική κοινωνία της Βιέννης, υιοθέτησαν τα πρότυπα και τους πολιτισμικούς της κανόνες.
Ζωντανό μνημείο της ελληνικής παρουσίας στην πόλη αποτελεί ο ναός της Αγίας Τριάδας, που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα στην alten Fleischmarkt, εκεί όπου πριν από δύο αιώνες χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού εμπορίου.
Περιέχονται τα κείμενα: - Βάσω Σειρηνίδου, "Η Βιέννη των Ελλήνων" - Ο ελληνισμός της Βιέννης - Ελλήνων ίχνη - Ξενάγηση στη Βιέννη - Ενδεικτική βιβλιογραφία
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.