Οι Ρωμαίοι κατακτητές την ονόμασαν Alexandria, οι ελληνόφωνοι περιηγητές και οι ιστορικοί της αρχαιότητας, όπως ο Στράβων, ο Διόδωρος Σικελιώτης, κ,ά, την αποκάλεσαν Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ στη συνέχεια οι Αιγύπτιοι της έδωσαν το αραβικό όνομα Iskanderia, δανεισμένο από τον ιδρυτή της Iskandar el Akbar, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο. Από την εποχή της ίδρυσης της, λοιπόν, η πόλη κατοικείται από ένα αμάλγαμα λαών, με φυσικό επακόλουθο να διασταυρώνονται κάθε λογής επείσακτες και ιθαγενείς πολιτισμικές παραδόσεις, ετερογενείς νοοτροπίες και ιδέες.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αιγυπτιακά κέντρα που ακμάζουν κατά την αρχαιότητα, εντοπισμένα στην Άνω ή τη Μέση Αίγυπτο, και των οποίων η εξουσία είναι στα χέρια των αιγυπτιακής καταγωγής φαραωνικών δυναστειών, η Αλεξάνδρεια, χτισμένη στις ακτές της Μεσογείου, πάνω στις προσχώσεις του Νείλου, διοικείται από τη μακεδονική δυναστεία των Πτολεμαίων, έναν κλάδο από τους επιγόνους του Αλέξανδρου.
Περιέχονται τα κείμενα: - Η Αλεξάνδρεια του χθες και του σήμερα - Ιστορική αναδρομή - Ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας - Ελλήνων ίχνη - Ξενάγηση στην Αλεξάνδρεια - Ενδεικτική βιβλιογραφία
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.