Ένα φροντισμένο άλμπουμ, με μεγάλες, όμορφες και καλοτυπωμένες ασπρόμαυρες (κυρίως) φωτογραφίες.
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-07-2013 08:22
Υπέρ Ενδιαφέρον, Ευχάριστο
Κατά
Ένα φροντισμένο άλμπουμ, με μεγάλες, όμορφες και καλοτυπωμένες ασπρόμαυρες (κυρίως) φωτογραφίες. Η φωτογραφία από την εποχή που πρωτο-εφευρέθηκε το 1839 γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η απήχησή της έφτασε μέχρι τα βάθη της Ανατολής, στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η οθωμανική αυλή πίστεψε στη δύναμη της φωτογραφίας και στις δυνατότητες που παρείχε για προπαγάνδα. Οι εκάστοτε σουλτάνοι προσλαμβάνουν φωτογράφους για να τους απαθανατίζουν και σε μεγάλο ποσοστό πιστεύουν στις δυνάμεις και τις ικανότητες των Αρμενίων. Οι Αρμένιοι, που φημίζονται για την ευφυία τους και για την έφεσή τους στη μάθηση, δεν τρέφουν προκαταλήψεις απέναντι στη νέα αυτήν τέχνη και δεν παύουν να αναζητούν καινοτομίες. Οι Αρμένιοι φωτογράφοι εξαπλώνονται σε όλη την Ανατολή: Κωνσταντινούπολη, Κάιρο, Ιερουσαλήμ, Βηρυτός, Βαγδάτη, Χάιφα....Κι όλα αυτά ως το 1915 και την αναίτια σφαγή τους, οπότε και κατέφυγαν στις αραβόφωνες χώρες και στις ΗΠΑ για να προστατευτούν από την οργή και τη λαίλαπα. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται μέρος ενός ανεκτίμητου φωτογραφικού αρχείου που εικονογραφεί όχι μόνο την οθωμανική πρωτεύουσα και τους παράγοντές της αλλά την ίδια τη Μέση Ανατολή, απ΄τα μέσα του 19ου αιώνα και ως το πρώτο μισό του 20ού. Ο τρόπος ζωής, οι τύποι της εποχής και το πλαίσιο ενός κόσμου που σήμερα έχει κατά μεγάλο βαθμό χαθεί και αλλοτριωθεί ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας χάρη στις ακάματες προσπάθειες σημαντικών Αρμενίων φωτογράφων.
Το βιβλίο καταγράφει συνοπτικά την ιστορία και την εξέλιξη της αρμενικής φωτογραφίας στη Μέση Ανατολή, με συνοπτικά κείμενα, εύληπτα και ακριβή. Παρουσιάζονται 11 φωτογραφικές επωνυμίες, που έπονται μιας αναλυτικής καταγραφής των κυριότερων στούντιο φωτογραφίας στη Μέση Ανατολή. Κάθε επωνυμία συνοδεύεται από αρκετά δείγματα της φωτογραφικής δουλειάς, με λεζάντες, φωτογραφίες και ένδειξη της εμπορικής επωνυμίας που τυπωνόταν στην πίσω πλευρά κάθε φωτογραφίας. Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τον αναγνώστη στις τελευταίες σελίδες: από το μακρινό τότε (19ος αιώνας) και αλαργινό εκεί (Ανατολή) φτάνουμε στο λίγο πιο κοντινό σήμερα και στην έγχρωμη φωτογραφία διάσημων καλλιτεχνών από τα χέρια των Βαν Λεό και Άντζελο (προσέξτε τον νεότατο Ομάρ Σαρίφ στη σελίδα 88). Το αφιέρωμα κλείνει με τη νέα γενιά, που δραστηριοποιείται ως σήμερα, την Κάτια Μπογιατζιάν.
Σε γενικές γραμμές ένα φροντισμένο άλμπουμ, νοσταλγικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, που παρουσιάζει μια σημαντική τεκμηρίωση των αλλαγών που υφίστατο ο \"Μεγάλος Ασθενής\", η Οθωμανική Αυτοκρατορία, στα τέλη του 19ου αιώνα και τα αποτελέσματα των αλλαγών και των καινοτομιών που υφίστατο διαρκώς η φωτογραφία, από ανθρώπους με μεράκι και περιέργεια! Ο αναγνώστης θα το ξεφυλλίσει με περιέργεια και θα ξαφνιαστεί από τις αλλαγές με το πέρασμα των αιώνων στην εμφάνιση, στο στήσιμο και στο βλέμμα των απλών και των επίσημων ανθρώπων. Ο ερασιτέχνης και ο επαγγελματίας φωτογράφος θα βρει αρκετές πληροφορίες για τους Αρμένιους φωτογράφους της Μέσης Ανατολής (βιογραφικά στοιχεία και δείγματα δουλειάς), θα ανακαλύψει μια άλλη οπτική γωνία της Ανατολής και θα θαυμάσει τα αποτελέσματα σημαντικών καινοτομιών στο χώρο της φωτογραφίας, πάνω στα οποία στηρίχτηκε και εξελίχθηκε η σημερινή τέχνη της φωτογραφίας.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι