Η παρούσα έκδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 19ης Μαΐου, ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων στις 24/2/1994.
Ο Κυριάκος Σαχανίδης ποιητής της συλλογής αυτής, είναι γιος Ποντίων πρώτης γενιάς, απ\' αυτούς που επέζησαν από τη γενοκτονία και έχει ακούσματα και διηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, διαφυγόντες το θάνατο. Άλλωστε αρκετές από τις μαρτυρίες που παρουσιάζει με ποιητικό τρόπο αποτελούν γεγονότα που συνέβησαν σε μέλη των οικογενειών των γονιών του. [...]
Η γενοκτονία των Ποντίων είναι μέρος του ευρύτερου Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Χρησιμοποιήθηκαν πρωτοφανείς μέθοδοι για την εξόντωση των Ελλήνων, όπως η εκτόπιση των πληθυσμών μέσα στο χειμώνα, η αποστολή στα "Τάγματα Εργασίας", πυρπολήσεις χωριών, λεηλασίες, βιασμοί, και ότι άλλο μπορούσε να επινοήσει η διεστραμμένη φαντασία τους.
Κατά τις δύο φάσεις της Γενοκτονίας των Ποντίων (1914-1918 και 1919-1923) εξοντώθηκαν 350.000 άτομα. [...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Κάθε Πόντιος έχει χρέος να γράφει στα ποντιακά ό,τι μπορεί (τραγούδια, ποιήματα, μυθιστορήματα, θέατρο, κ.ά.)
Έτσι, όχι μόνο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη διάλεκτό μας, αλλά και σαν ζωντανό κύτταρο που είναι, θα εξελιχθεί και θα συμβαδίζει με την κοινωνία. [...]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.