Ο γνωστός ποιητής και δραματουργός, Πωλ Κλωντέλ, θα βρεθεί ως πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον από το 1927 έως το 1933. Ενημερώνοντας από εκεί τον υπουργό του των Εξωτερικών, Αριστίντ Μπριάν, θα αναρωτηθεί για τις προϋποθέσεις και τα αίτια της αμερικανικής ευημερίας, προαναγγέλοντας, σαν άλλος Κέυνς, τις συνθήκες μιας κρίσης που δεν θα αργήσει να έρθει. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας Κραχ του 1929, που, μέσα από τις επιστολές του Κλωντέλ, διατηρεί μια σοκαριστική επικαιρότητα.
Ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα από την κρίση του 1929; Κάποιες απορίες μοιάζουν αυτονόητες: Μα δεν είδαν πού πάει το πράγμα; Γιατί έμειναν με σταυρωμένα χέρια; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα; Οι αγορές διδάσκονται από τα λάθη τους;...
"Το ύφος με το οποίο ο Π. Κλωντέλ περιγράφει το Κραχ του 1929 είναι αντίστοιχο του Θουκυδίδη στην περιγραφή του πελοποννησιακού πολέμου." (Jean-Philippe Rossignol, Le monde)
"Πιστεύαμε ότι ο ποιητής είναι ένας ονειροπόλος. Να όμως που, όπως αποδεικνύεται, τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο." (Pierre Drouin, Le Monde)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.