Όλοι όσοι συμμετέχουμε ενεργά στη ζωή της "Εστίας" σκεφτήκαμε ότι τα εκατοστά εικοστά γενέθλιά της αποτελούσαν μια καλή αφορμή για να ανατρέξουμε στο παρελθόν της και να ζήσουμε καλύτερα το παρόν και το μέλλον της. Αυτονόητα και ταπεινά πράγματα, θα πείτε. Όσο αυτονόητη μπορεί να είναι η περιήγηση στις περιπέτειες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Σε ένα τοπίο από το οποίο απουσίαζαν και απουσιάζουν η καλλιέργεια της ανάγνωσης, οι βιβλιοθήκες ως τόπος αναψυχής, η αγάπη για την τεκμηρίωση του παρελθόντος. Ενόσω ενισχύονται οι ανάγκες για λαμπυρισμούς χωρίς διαμάντια, για επεκτάσεις που κανακεύουν την κενοδοξία και καταρρακώνουν κάθε επιθυμία να προσφέρεις και να υπηρετήσεις το γενικό, και όμως εντελώς υπαρκτό συμφέρον.
Στο σημερινό εκδοτικό και βιβλιοπωλικό τοπίο της χώρας είναι αναγκαία και άλλα πράγματα, εκτός από την υπεραφθονία των βιβλίων και τον πολλαπλασιασμό των βιβλιοπωλείων. Χρειάζονται παθιασμένοι αναγνώστες, παθιασμένοι ερευνητές, βιβλιολογικές μελέτες, αναδίφηση σε αρχεία, κόποι χωρίς υλικό αντίκρισμα σε πολλές περιπτώσεις. [...] Διατρέχοντας εδώ το ενδεικτικό χρονολόγιο που κατάρτισε η ιστορικός Άννα Καρακατσούλη βυθιζόμαστε ήδη σε ανάλογες στιγμές της παλαιότερης ιστορίας μας. [...]
(από το σημείωμα της εκδότριας, Εύας Καραϊτίδη)
Περιέχονται οι ενότητες: - Εύα Καραϊτίδη, "Σημείωμα του εκδότη" - Σταύρος Ζουμπουλάκης, "Όλα έχουν τη σειρά τους" - Άννα Καρακατσούλη, "120 χρόνια Εστίας: ένα συνοπτικό χρονολόγιο"
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.