Για το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας η παρούσα έκδοση αποτελεί, συνάμα, χρέος και τιμή.
Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο για περισσότερο από πενήντα χρόνια και από περισσότερα του ενός βήματα: Από τις αίθουσες των αμφιθεάτρων, από τα επιστημονικά του συγγράμματα, από τις στήλες του ημερήσιου τύπου. Για θέματα τεχνικά, όσο και για θέματα ποίησης και φιλοσοφίας. αλλά και με γενναίες παρεμβάσεις σε δύσκολα θέματα καυτής επικαιρότητας. Έτσι, όλα τα μέλη του ΤΕΕ, κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουμε υπάρξει μαθητές του. Και όσα μας δίδαξε είναι, όντως, πολλά.
Για το επιστημονικό έργο του καθηγητή Τάσιου, για το κύρος του και το διεθνές του εκτόπισμα, έχουν μιλήσει πολλοί, εγκαιρότερα και εγκυρότερα από εμένα. Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην υπογραμμίσω ένα στοιχείο που διατρέχει αυτό το έργο και που δεν είναι καθόλου αυτονόητο, ακόμα και σε πονήματα μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας: Είτε σκέπτεται για το οπλισμένο σκυρόδεμα είτε γράφει για το αντιτεχνοκρατικό σύνδρομο του Αρχιμήδη ή για την Ύδραυλο του Ήρωνα του Αλεξανδρέα, ο καθηγητής Τάσιος μας μεταδίδει ένα επιστημονικό ήθος που ανιχνεύει εκλεκτικές συγγένειες σε εκείνο των πρώτων φιλοσόφων της Ιωνίας. Είναι το ήθος που δεν θέλει τον τεχνικό επιστήμονα αποχυμωμένο και "άξεστο των θαυμάτων". Ο τεχνικός επιστήμονας που μας προτείνει ο καθηγητής Τάσιος, έχοντας εφαλτήριο τον "θαυμασμό" - με την αρχική σημασία της έκπληξης, της εκτίμησης και της μέθεξης - ερευνά και θεωρεί τους νόμους της ύλης ως νόμους ενός σύμπαντος και θαυμαστού κόσμου.
Όμως για τον καθηγητή Τάσιο η Τεχνολογία δεν είναι μόνον ένα μέσο για να εκπλησσόμαστε γόνιμα, να ερμηνεύουμε και να συμπληρώνουμε τη Φύση. Η Τεχνολογία δεν είναι ένα λυχνάρι του Αλαντίν χωρίς ιδεολογία και χωρίς κοινωνικό στίγμα αναφοράς. Ο καθηγητής Τάσιος μας διδάσκει, για να χρησιμοποιήσω εκ νέου τα λόγια του, ότι ο τεχνικός επιστήμονας δεν πρέπει να είναι "ένας ιδιωτεύων διανοούμενος". Η επιστημονική σκευή της Τεχνολογίας είναι μια παρακαταθήκη που ο τεχνικός επιστήμονας οφείλει να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί, αν δεν προαχθεί η παραγωγή και, μέσα από αυτήν και η οικονομική δικαιοσύνη, δεν προάγεται και η Δημοκρατία.
Και εδώ, στην αντίληψη για τον κοινωνικό ρόλο του τεχνικού επιστήμονα, εντοπίζεται το σημαντικότερο, ίσως, κομμάτι της διδακτικής προσφοράς του καθηγητή Τάσιου. Γιατί, πάνω από όλα, μας έμαθε ότι αναγκαίο όρο για την ευδόκιμη υπόσταση του τεχνικού επιστήμονα αποτελεί αυτό που ο ίδιος ήταν και είναι σταθερά και ακαταπόνητα όλα αυτά τα χρόνια: Πολίτης έτοιμος και αποφασισμένος για την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Ετοιμος δηλαδή και αποφασισμένος να μετέρχεται την όσμωση της αγοράς, τον διάλογο, την αντιπαράθεση, την διακινδύνευση.
Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, δεν ανέστειλε την έκφραση της γνώμης του. Μακριά από ελιτίστικους αναχωρητισμούς και χωρίς ποτέ να καταδεχθεί οποιαδήποτε προνόμια καθηγητικής αυθεντίας, λειτουργεί με την παρρησία, την ακρίβεια και την νηφαλιότητα του λόγου του, σαν ένας γόνιμος καταλύτης στην δημόσια ζωή του τόπου μας.
Η παρούσα έκδοση δημοσιευμάτων του καθηγητή Τάσιου γίνεται με την ευκαιρία των ογδοηκοστών γενεθλίων του. Οφείλω, όμως, να διαλύσω κάθε παρεξήγηση: Δεν έχει καμία χροιά πρεσβείων ηλικίας.
"Απ\' όλη μου τη ζωή προσπάθησα να φτιάξω μια πετρώδη νεότητα" λέει ο ποιητής και ο στίχος του αρμόζει κατ\' εξοχήν στον καθηγητή Τάσιο. Και πιστεύω ότι εκφράζω το σύνολο των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου λέγοντας, ότι προσβλέπουμε σε αυτόν σαν προς ένα από τα ριζοσπαστικότερα και μαχητικότερα στελέχη μας.
Άλλωστε, ποιος από εμάς θα μπορούσε να γράψει, με την δύναμη του καθηγητή Τάσιου;: "Της Χώρας οι κοιμισμένοι ξυπνάτε: Οι ρινόκεροι φθάσανε".
Γιάννης Αλαβάνος
Πρόεδρος του ΤΕΕ
Περιέχονται οι θεματικές ενότητες:
Μέρος πρώτο: Επιστημονικές εργασίες
- Επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά (επιλογή)
- Επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια - συμπόσια (επιλογή)
- Επιστημονικές ανακοινώσεις, ως προσκαλεσμένος ομιλητής (Keynote Speaker) (επιλογή)
Μέρος δεύτερο: Εργασίες εκπαιδευτικής επιστήμης, ιστορίας, φιλοσοφικά μελετήματα (επιλογή)