Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία, που φανερώνουν μια παγκόσμια προϊστορική εξάπλωση του ελληνισμού. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των αρχαίων Ελλήνων, ουδεμία σχέση έχουν με "παραμύθο" και ιστορία αποτελούν. Οι αποικισμοί των αρχαίων Ελλήνων είναι τόποι μακρινοί, δυσπρόσιτοι, επικίνδυνοι, αλλά υπαρκτοί. Πρόκειται για τόπους που οι πανάρχαιοι Έλληνες επισκέφθηκαν, εξερεύνησαν, αποίκησαν πριν την ιστορική καταγραφή.
Ο Εύξεινος Πόντος και τα παράλιά του, αποτελούν ένα κλασικό δείγμα μυθολογικού αποικισμού. Σ\' αυτή την κλειστή θάλασσα, θα προσπαθήσουμε ν\' ανιχνεύσουμε την ελληνική παρουσία στο μύθο, να καταγράψουμε τους ιστορικούς χρόνους και τον ιστορικό αποικισμό. Στα παράλια της σκοτεινής, μα γεμάτης, μ\' ελληνική παρουσία, θάλασσας. Ν\' ανακαλύψουμε, μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια του χρόνου, την πόλη των θρύλων και της προσφυγιάς, την πολύπαθη Σαμσούντα, την "πόλη της φωτιάς!" Ν\' ανιχνεύσουμε, παράλληλα, τη μαρτυρική διαδρομή δυο ιερών τέκνων της περιφέρειας Σαμσούντας από τα χωριά Όξε και Ακτουβάν σ\' έναν, κατ\' ουσίαν, ξένο τόπο γι\' αυτούς, στη μητροπολιτική Ελλάδα το 1924. Να βιώσουμε βήμα βήμα, τη γέννηση, τη γόνιμη πορεία και το άδοξο τέλος του ποντιακού αντάρτικου, καθώς και την έξοδο από τη γενέθλιο γη. Ν\' αναδείξουμε ουσιαστικά τη δύσκολη και συνάμα τραγική πορεία του ποντιακού ελληνισμού ανά τους αιώνες, έως το βίαιο ξεριζωμό από τις πανάρχαιες κοιτίδες του.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.