Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αξιοποιεί για την επίτευξη των στόχων του τις δυνατότητες των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Η χρήση τους πραγματοποιείται όχι μόνο με τους ευρέως καθιερωμένους τρόπους αλλά και με νέες πειραματικές και ερευνητικές μεθόδους, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών, καθώς και την αποτελεσματικότερη ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.
Μία από αυτές τις τεχνολογίες είναι και τα τρισδιάστατα γραφικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παραγωγών που προβάλλονται στο κοινό, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (www.hellenic-cosmos.gr). Το περιεχόμενο των παραγωγών αυτών αφορά κυρίως την αναπαράσταση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Η καινοτόμος προσπάθεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το 2004, να χρησιμοποιήσει τρισδιάστατα γραφικά για την παραγωγή ενός έντυπου λευκώματος, με τίτλο "Ολυμπία. Μία διαδρομή σε τέσσερις διαστάσεις" (olympia.ime.gr), στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη και οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς τέτοιων εκδόσεων για σημαντικούς ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Με την έκδοση "Αγορά Αθηνών. Μία διαδρομή σε τέσσερις διαστάσεις", το δεύτερο σταθμό της προσπάθειας αυτής, προβάλλεται η μεγαλοπρέπεια του σημαντικότερου κομματιού της αρχαίας Αθήνας, της Αγοράς, κατά την πιο ιστορική ίσως στιγμή της, την Κλασική περίοδο (τέλος 5ου-αρχές 4ου αι. π.Χ.).
Οι δυνατότητες της τεχνολογίας των τρισδιάστατων γραφικών κάλυψαν πλήρως τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έργου. Αφενός δημιουργήθηκαν ψηφιακές φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις των κτηρίων που όριζαν χωρικά την Αρχαία Αγορά, αφετέρου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπαράσταση αντικειμένων και στιγμιότυπων άμεσα συνδεδεμένων με τον τρόπο ζωής και τις ανθρώπινες αξίες, όπως η συνεύρεση των πολιτών, η απόδοση δικαιοσύνης, οι εορταστικές τελετές, η άσκηση των εκλογικών καθηκόντων κ.λπ. Το γεγονός αυτό ανέβασε πολύ το επίπεδο δυσκολίας της παραγωγής. Η υποθετική προσέγγιση και ερμηνεία, παρά η αποτύπωση, στις περιπτώσεις που η πληροφορία ήταν ελλιπής ή ανύπαρκτη συμπλήρωσε τα κενά της οπτικοποίησης.
Έχοντας πάντα ως γνώμονα τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για την πιστότητα του περιεχομένου που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία, μέσα από τις ψηφιακές προσομοιώσεις των αρχαιολογικών χώρων, ευελπιστούμε ότι με το λεύκωμα αυτό θα δοθεί στους αναγνώστες η δυνατότητα να καλύψουν μέρος των πληροφοριών που η φθορά του χρόνου προσφέρει με φειδώ στην επίσκεψη τους στον πραγματικό αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς. Με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εικόνες θα μπορέσουν να βιώσουν, έστω και "εικονικά", το σπουδαιότερο μέρος της αρχαίας Αθήνας, χωρίς φυσικά να υποκατασταθεί η σημαντικότητα της πραγματικής επίσκεψης, την οποία προτρέπουμε να επαναλάβουν μετά την ανάγνωση της έκδοσης. [...]
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.