Μετά τη «Βιογραφία των ματιών», τη δεύτερη συλλογή του ποιητή από την Κορυτσά Λουάν Τζούλις που κυκλοφορεί στα ελληνικά -έχει ήδη εκδώσει τρεις συλλογές στην αλβανική γλώσσα- έρχεται το «Πού να ζητήσω συγγνώμη» σε επιμέλεια Γιάννη Ξανθούλη, μια διεισδυτική ματιά που ενδοσκοπεί τη λαχτάρα του μετανάστη να κατακτήσει λίγο σίγουρο χώμα μιας πατρίδας εν πολλοίς «ιδεατής».
Με την ευαισθησία του σύγχρονου μεσήλικα που αγωνίζεται να ορίσει έναν καινούργιο κόσμο γύρω του, ο Λουάν Τζούλις, ξεδιπλώνει τις αδυναμίες μιας αέναης νοσταλγίας για το μέλλον, απολογούμενος τρυφερά για το παρόν αλλά και το αμετάκλητα δραματικό παρελθόν, που τον έμαθε να υποστηρίζει το πικρό δίκαιο των απόντων.
«Δηλώνω φτωχός και σπάταλος δωρητής αγάπης.../ Ταπεινά./ Την δίνω χωρίς αίτημα/ και ζορίζομαι να θεραπευτώ από ψεύτικα αγκάθια...»
Η αγάπη, η ευαισθησία, ο σεβασμός και η τρυφερότητα στα ποιήματα της συλλογής αρπάζουν τον αναγνώστη και τον μεταφέρουν σε νέα μονοπάτια φαντασίας. Μέσα από τις λέξεις βιώνει κανείς το συναίσθημα πως η καρδιά του χτυπά παράλληλα με άλλες ψυχές και πως οι καθημερινές του στιγμές συναντώνται με εκείνες άλλων ανθρώπων.
Εκτός από την ποιητική συλλογή «Βιογραφία των ματιών» (Ελληνικά Γράμματα, 2006) έχουν προηγηθεί στα ελληνικά τα ποιήματα με τίτλο «Μυρίζω μήλο» (Καστανιώτης, 2003) και το παιδικό βιβλίο «Το κυπαρίσσι που τα \'βαλε με τον ουρανό» (Ελληνικά Γράμματα, 2008).
Στα αλβανικά έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: «Πιστεύω» (1990), «Η μάσκα της εποχής» (2004) και «Μια υπογραφή παραπάνω» (2006), ενώ έχει μεταφράσει στη μητρική του γλώσσα τέσσερα παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.