"Τοιούτον ο θαυμαστός ούτος του λόγου οικονόμος Αθήναιος ήδιστον λογόδειπνον εισηγείται..."
(Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, Ι,b)
Από τη φράση αυτή του Αθήναιου εμπνεύστηκε ο Jean-Francois Revel τον τίτλο του βιβλίου. Μας προσκαλεί λοιπόν να φάμε μιλώντας για το φαγητό, σε ένα γεύμα μέσα από τις λέξεις, σε μια γαστρονομική περιπλάνηση μέσα από κείμενα από την αρχαιότητα έως σήμερα, με ζητούμενο την ιστορία της γεύσης και των γευστικών προτιμήσεων των ανθρώπων. Αναζητά όχι τόσο το ίδιο το φαγητό και την ιστορία του αλλά τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε εποχής όπως τον κατέγραψαν ακούσια οι άνθρωποι στα κείμενά τους. Αρχαία συμπόσια, μεσαιωνικές γιορτές αλλά και καθημερινό προσφάι, δείπνα σε αυλές βασιλιάδων και γεύματα σε κουζίνες σπιτιών.
Ο Ρεβέλ ψάχνει σε πραγματείες και λογοτεχνικά κείμενα, σε οδηγούς μαγειρικής και εγχειρίδια, σε επιστολές και απομνημονεύματα, αυτό που αποκαλεί καθρέφτισμα της γευστικής συνείδησης κάθε κοινωνίας, συνθέτοντας από τα ψήγματα αυτά μια αφήγηση γύρω από τον γαστρονομικό πολιτισμό. Γι\' αυτόν, το φαγητό, όπως και η σεξουαλικότητα, δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη φαντασία. Και στο βιβλίο αυτό η γαστρονομική φαντασία προηγείται της εμπειρίας, την συνοδεύει και εν μέρει την υποκαθιστά.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.