Ο ανά χείρας κατάλογος περιέχει την αναλυτική περιγραφή σαράντα επτά χειρογράφων που χρονολογούνται από τον 10ο ως τον 19ο αιώνα και απαρτίζουν τη συλλογή κωδίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου.
Η συλλογή Τυρνάβου, συγκρινόμενη με μεγάλες συλλογές χειρογράφων, όπως της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, των βιβλιοθηκών των αθωνικών μονών, ή άλλων ιστορικών μοναστηριακών κέντρων (π.χ. της μονής του Αγίου \'Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και των μονών των Μετεώρων), κατατάσσεται στις λεγόμενες "ελάσσονες συλλογές".
Συλλογές χειρογράφων παρόμοιου μεγέθους είναι διάσπαρτες σε βιβλιοθήκες μικρών ή μεγάλων οικισμών, άλλά ιδίως σε μοναστήρια του ελλαδικού χώρου. Παρόλα ταύτα η ποικιλία του περιεχομένου και το χρονολογικό εύρος που καλύπτουν, εκτεινόμενο πολλές φορές, όπως η παρούσα συλλογή, σε δέκα αιώνες, αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον ερευνητή.
Οι συχνά δυσπρόσιτες "ελάσσονες συλλογές", ήδη από τον 19ο αιώνα, κίνησαν το ενδιαφέρον όχι μόνον της ακαδημαϊκής κοινότητας, άλλά και τοπικών λογίων και ιστοριοδιφών, που ανέλαβαν το έργο της καταλογογράφησής τους. Ωστόσο ευάριθμοι είναι οι κατάλογοι χειρογράφων που χαρακτηρίζονται, έστω και μερικώς, από κάποια πληρότητα. Οι περισσότεροι έχουν ουσιαστικές ελλείψεις, ή είναι εξαιρετικά συνοπτικοί, με συχνά εσφαλμένες χρονολογήσεις και εσφαλμένη n ασαφή περιγραφή του περιεχομένου των κωδίκων. Τέλος, δεν είναι λίγες οι συλλογές που παραμένουν ακόμη ακαταλογογράφητες. [...]
Κρίτων Χρυσοχοΐδης
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.