Κάθε προσπάθεια να κατανοηθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι αναπόφευκτο να περιλάβει το ήσσονος σημασίας ζήτημα της βίας. Γιατί, άραγε, στον έναν πόλεμο μετά τον άλλον, από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, το 1389, ως τις εθνικές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 90, η βία κυριάρχησε με τόση συνέπεια σ\' αυτό το μέρος του κόσμου;
Σ\' αυτή τη συναρπαστική, λεπτομερή εξιστόρηση, ο A. Gerolymatos εξηγεί πώς στο επίκεντρο όλων αυτών των συγκρούσεων βρίσκεται μια μακρά ιστορία φυλετικού μίσους, η οποία διαιωνίζεται ως πολιτιστική κληρονομιά. Ξεμπερδεύοντας το ανομοιογενές, πλην όμως πανίσχυρο κουβάρι της αφοσίωσης στη φυλή, του εθνικισμού και της εσκεμμένης δημιουργίας μύθων, αναζητεί τις δυνάμεις που έφεραν τους λαούς των Βαλκανίων στη θέση να εκδιώξουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τους γείτονές τους, με τους οποίους άλλοτε συμβίωναν αρμονικά. Οι "Συγκρούσεις στα Βαλκάνια" παρουσιάζουν τις σημαντικότερες προσωπικότητες και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το βασανισμένο αυτό τοπίο, από τη σύγκρουση του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρου με τους Οθωμανούς τον 14ο αιώνα, ως την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008.
Αντλώντας υλικό από πολυετείς έρευνες και ταξίδια προκειμένου να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την ιστορία της περιφέρειας, ο συγγραφέας τοποθετεί τις προαιώνιες έριδες στο μικροσκόπιο, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, και εγείρει προκλητικά ερωτηματικά για τις προοπτικές τερματισμού ενός κύκλου αιματοχυσίας και απονομής δικαιοσύνης, ο οποίος μοιάζει αέναος.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.