To φωτογραφικό αρχείο του φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου, του αποκαλούμενου "καθηγητή" από τους συναδέλφους του, αποτυπώνει όλη την πολιτική και πολιτισμική ζωή της χώρας από τον μεσοπόλεμο μέχρι και τη μεταπολίτευση. Το λεύκωμα "Η άλλη Ελλάδα 1950-1965" προσφέρει σαφή εικόνα της σημασίας αυτού του αρχείου: τόσο στο επίπεδο της αισθητικής των φωτογραφιών, που κινείται στο πλαίσιο των καλύτερων φωτογράφων των διεθνούς φήμης πρακτορείων, όσο και σ\' εκείνο της ιστορικής πληροφορίας και του επ\' αυτής υπαινικτικού σχολίου.
Το παρόν λεύκωμα συγκροτήθηκε από τον Άρη Μαραγκόπουλο μέσα από μια δύσκολη επιλογή εκατοντάδων φωτογραφιών. Είναι, στην ουσία, ένα μικρό φιλμ νουάρ, όπως ακριβώς ήταν κι η κρίσιμη δεκαπενταετία που αποτυπώνει. Μια σκληρή μετεμφυλιακή εποχή, όταν κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα πίστευαν ακράδαντα ότι μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο ενώ κάποιοι άλλοι έτρεμαν και μόνον στην ιδέα ότι οι κομουνιστές μπορεί να τους σφάξουν και να τους πάρουν τα σπίτια.
Σαράντα τόσα χρόνια μετά, πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι σ\' αυτή τη χώρα; Τόσα χρόνια μετά, τι μάθημα διδασκόμαστε από αυτή την ιστορία;
Οι προσεκτικοί αναγνώστες αυτού του λευκώματος θα κάνουν, εκ των πραγμάτων, κάποιες συγκρίσεις που θα φωτίσουν τις όποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Η άλλη Ελλάδα, μια σκοτεινή Ελλάδα πάντα παρούσα στο εκτυφλωτικό σήμερα, αποτελεί μια πρόταση για το ξαναδιάβασμα της ιστορίας μέσα από το ξαναδιάβασμα των εικόνων του παρελθόντος μας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.