Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι βασικές αρχές και η μεθοδολογία της δομικής και λειτουργικής γλωσσολογίας, όπως αυτή γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Η όλη θεωρία στηρίζεται στην άποψη ότι η γλώσσα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικός θεσμός. Η εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, στα πλαίσια μιας κοινωνίας, αναγνωρίζεται ως ο κεντρικός ρόλος της γλώσσας.
Ο συνεχής διάλογος που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ θεωρίας και γλωσσικών φαινομένων, τα οποία καλείται να περιγράψει και να ερμηνεύσει η θεωρία, οδήγησε τον συγγραφέα, ο οποίος θεωρείται από τους πρωτεργάτες της λειτουργικής γλωσσολογίας, να προτείνει ορισμένες θεωρητικές τροποποιήσεις, βελτιώσεις, ενίοτε καινοτομίες. Το απόσταγμα αυτών των προτάσεων συγκεντρώθηκε στον ευσύνοπτο αυτό τόμο -που από τα γαλλικά μεταφέρεται τώρα και στα ελληνικά-, ώστε ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να διαθέτει με εύληπτο τρόπο τόσο τις ουσιώδεις αρχές όσο και τις τελευταίες εξελίξεις της λειτουργικής προσέγγισης της γλωσσολογίας. Ειδικότερα, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στα διάφορα κεφάλαια αναφέρεται σε θέματα φωνολογίας, μορφολογίας και τροπολογίας, σύνταξης, τυπολογίας και θνησιγλωσσίας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.