Αν θεωρήσουμε πως "τα όρια της γλώσσας μας είναι και τα όρια του κόσμου μας", όπως είχε πει ο φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, τότε μπορούμε να φανταστούμε και το πώς ο κινηματογράφος συμβάλλει καταλυτικά, ως μέσον και ως γλώσσα, στην επέκταση των ορίων που περικλείουν την αντίληψή μας για τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ συγκεκριμένα φαίνεται να είναι το κατεξοχήν κινηματογραφικό είδος που είναι ταγμένο στην εξερεύνηση των άγνωστων, παραγνωρισμένων πτυχών της ζωής σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια συνολικότερη, ευρύτερη εικόνα των διεργασιών και εκφάνσεών της που θα ευνοήσει την καλύτερη κατανόησή της.
Η Κιμ Λοντζινότο, από την αρχή της καριέρας της μέχρι και σήμερα, ωθεί με συνέπεια και επιμονή τα όρια της γνώσης και της συνείδησης του θεατή, φέρνοντάς τον σε επαφή με γυναίκες που ζουν και παλεύουν στο περιθώριο. Οι μικρόκοσμοι που καταγράφει η Λοντζινότο, επί το πλείστον σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κένυα και το Ιράν, είναι στιγματισμένοι από την περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη από τη συχνή καταπίεση -σεξουαλική, πολιτική, κοινωνική- των γυναικών. Με θάρρος και ζήλο, η Λοντζινότο πλησιάζει γυναίκες, οι οποίες, με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία, διεκδικούν την -παράταιρη από τον υπόλοιπο, ευρέως αποδεκτό κόσμο- ύπαρξή τους. Συνδυάζοντας ανθρωπολογικά στοιχεία με το ένστικτο ενός ανήσυχου, έμπειρου ντοκιμαντερίστα και σπάνια δημιουργική ευσυνειδησία, η βρετανή σκηνοθέτις μεταφέρει με την κάμερά της τις εμπειρίες γυναικών που έως τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να τις διηγηθούν. [...]
(από τον πρόλογο του Δημήτρη Εϊπίδη)
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στην Κιμ Λοντζινότο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα (Θεσσαλονίκη 10-19 Μαρτίου 2006). Περιλαμβάνει το κείμενο "Η πολιτική του φύλου" του Δημήτρη Κερκινού, κείμενα που αναφέρονται στις ταινίες: "Eat the Kimono/Φάε το κιμονό", "The Good Wife of Tokyo/Η καλή σύζυγος του Τόκιο", "Shinjuku Boys/Τα αγόρια του Σιντζούκου", "Divorce Iranian Style/Διαζύγιο αλά ιρανικά", "Gaea Girls/Τα κορίτσια απ\' την Γκαέα", "Runaway/Σκαστές απ\' το σπίτι" και "Sisters in Law/Οι δικαστίνες", καθώς και εργοβιογραφικό σημείωμα της σκηνοθέτιδας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.