Η Ανθολογία αυτή φιλοδοξεί να καταδείξει τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τη συνέχεια μέσα στο χρόνο, ενός συγκεκριμένου κομματιού της ελληνικής πεζογραφίας· ενός κομματιού που, καθώς διαμορφώθηκε εκτός των ελλαδικών συνόρων, υπό άλλες συνθήκες και εκκινώντας από διαφορετικούς προβληματισμούς, απέκτησε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία.
Οι ανθολογούμενοι συγγραφείς (Αθανάσιος Οικονομίδης, Μιλτιάδης Οικονομίδης, Τάσος Βιδούρης, Κατίνα Παπά, Σπύρος Τζιας, Φώτος Κυριαζάτης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Θωμάς Στεργιόπουλος και άλλοι) καλύπτουν χρονικά ένα διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα και πιστεύουμε ότι εκπροσωπούν επάξια τη μέχρι τώρα πεζογραφική παραγωγή της Βορείου Ηπείρου.
Τα θέματα των διηγημάτων τους είναι η ξενιτιά και οι πίκρες της, οι εθνικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις, η αγωνία για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, οι συνέπειες της ελεύθερης έκφρασης και το βάσανο της φυλακής και της εξορίας, το άγχος της μετανάστευσης και της εγκατάστασης σε νέο περιβάλλον... Τα τοπωνύμια, τα ονόματα, οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, τα ήθη, τα έθιμα, η ελληνική γλώσσα, που διατηρήθηκε τόσο καθαρή, σε πείσμα του αποχωρισμού και της απομόνωσης, δίνουν μια έντονη βορειοηπειρωτική χροιά που διακρίνεται στην παρούσα Ανθολογία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες αναγνώστες. Οι Βορειοηπειρώτες αναγνώστες, όμως, και προπαντός οι νεότεροι, μέσα από αυτή την Ανθολογία έχουν να διδαχθούν πολλά για τον τόπο τους.
(Ανδρέας Ζαρμπαλάς)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.