[...] Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στόχος ήταν να δοθεί στον επισκέπτη μια σύνοψη των ιδεών που γέννησαν τα έργα τέχνης της έκθεσης, να πληροφορηθεί το πνευματικό τους υπόβαθρο και γενικότερα τη σημασία και τον πλούτο, σε ιδέες, θεωρίες, ρεύματα και λογοτεχνικά είδη, των ισλαμικών γραμμάτων.
Θεωρήθηκε σκόπιμο να προταχθεί ένα εισαγωγικό κεφάλαιο για το προϊσλαμικό παρελθόν των Αράβων και τις απαρχές του ισλάμ, τον προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι, καθώς και μια συνοπτική περιοδολόγηση της πολιτικής ιστορίας των λαών του ισλάμ. Το κύριο βάρος της "Μικρής εισαγωγής", που βασίστηκε ως επί το πλείστον στη δευτερογενή βιβλιογραφία, δόθηκε στις μεγάλες ισλαμικές λογοτεχνίες, την αραβική, την περσική και την τουρκική· προτάχθηκαν ωστόσο δύο ακόμη κεφάλαια, για την ισλαμική θεολογία και φιλοσοφία και για τη μεγάλη ακμή των θετικών επιστημών του ισλάμ κατά τον Μεσαίωνα. Για τον αναγνώστη που θα ήθελε να εμβαθύνει στα θέματα αυτά, στο τέλος κάθε κεφαλαίου δίνεται ενδεικτική βιβλιογραφία, όπως και γενική βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου. Ως επίμετρο περιλαμβάνεται ένα κείμενο του Γιώργου Κυριακάκη για τη μουσική, για το οποίο τον ευχαριστώ θερμά. [...]
(από το προλογικό σημείωμα της συγγραφέως)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.