Τα χάρτινα φορέματα μιας χρήσης απετέλεσαν μια σύντομη αλλά εκρηκτική στιγμή στην ιστορία της μόδας. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Αμερική το 1966, για την προώθηση των προϊόντων μεγάλης χαρτοβιομηχανίας και σύντομα πέρασαν στα χέρια σχεδιαστών και οίκων ραπτικής, δημιουργώντας μια καινούρια μόδα που εξέφραζε απόλυτα την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του \'60.
Η πολιτιστική εταιρεία "Atopos" διαθέτει στις συλλογές της πάνω από εκατό αυθεντικά χάρτινα φορέματα της εποχής, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει τον μεγαλύτερο αριθμό των εύθραυστων αυτών ενδυμάτων που υπάρχει σήμερα σε μουσειακή συλλογή.
Στην έκθεση " Χρααατς! Μόδα από χαρτί" η συλλογή χάρτινων φορεμάτων της "Αtopos" παρουσιάζεται σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση σχεδιασμένη από το γαλλικό γραφείο βιομηχανικού σχεδιασμού Normal Studio, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πηγή έμπνευσης για νέα δημιουργία: ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής της "Atopos" Βασίλης Ζηδιανάκης ζήτησε από νέους σχεδιαστές μόδας και εικαστικούς να εμπνευστούν από κάποιο από τα φορέματα της συλλογής. Η έκθεση περιλαμβάνει, δίπλα στα αυθεντικά χάρτινα φορέματα του \'60 μεταξύ άλλων τις δημιουργίες των Σοφίας Κοκοσαλάκη, Michael Cepress, Γιώργου Ελευθεριάδη, Johanna Trudzinski, Bas Kosters, Άγγελου Μπράτη, Demna Gvasalia, Deux Hommes, Marcus Tomlinson κ.ά., καθώς και ένα λευκό χάρτινο φόρεμα ζωγραφισμένο από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Bob Wilson.
Παράλληλα, η έκθεση προεκτείνει τη θεματολογία της στη μελέτη της άγνωστης χρήσης του χαρτιού στην ιστορία του ενδύματος και τη σύγχρονη μόδα και παρουσιάζει ευρεία γκάμα χάρτινων ενδυμάτων από τη συλλογή της "Atopos" και άλλων φορέων: από χάρτινα κιμονό της περιόδου Έντο στην Ιαπωνία έως ενδύματα υγειονομικής και βιομηχανικής χρήσης, καθώς, βέβαια, και χαρακτηριστικά δείγματα χάρτινων δημιουργιών επώνυμων σχεδιαστών, όπως των John Galliano, Issey Miyake, A.F. Vandevorst, Hussein Chalayan, Kosuke Tsumura, Walter Van Beirendonck κ.ά.
Η συνεργασία μεγάλων μουσείων του εξωτερικού -του Musee d\'Art Moderne Grand-Duc Jean του Λουξεμβούργου και του Μουσείου Μόδας της Αμβέρσας- συνέβαλε καθοριστικά στον εμπλουτισμό των εκθεμάτων, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει το Fragile Dress από το Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης, το χάρτινο φόρεμα της Νico που ο Andy Warhol δημιούργησε το 1966, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα στην εφήμερη αυτή μόδα.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Υπουργείου Πολιτισμού, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Ιαπωνικής Πρεσβείας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.