"Όμορφη πούν\' η άνοιξη κι όμορφος πούν\' ο Μάης κι όμορφη πούν\' η νιότη σου γλυκό μου αγοράκι" [...]
Η Έλλη Παππά κι ο σύντροφός της, Νίκος Μπελογιάννης, συνελήφθησαν για την πολιτική δράση τους τον Δεκέμβριο του 1950. Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε στη φυλακή ο γιος τους. Καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η Έλλη δεν εκτελέστηκε ως μητέρα βρέφους, παρότι αρνήθηκε τη διαφορετική αντιμετώπισή της.
Στα δεκατρία χρόνια της φυλακής, δεν έπαψε να δημιουργεί -κατάλληλα για την εκάστοτε ηλικία του- βιβλία για το παιδί που μεγάλωνε με τη φροντίδα της αδελφής της, Διδώς Σωτηρίου. Γραμμένα ή διασκευασμένα από την ίδια, ζωγραφισμένα και βιβλιοδετημένα στο χέρι με συναρπαστική λεπτομέρεια, είναι μια εκδήλωση πολιτισμού σε συνθήκες βαρβαρότητας, μια έκφραση πλησμονής (λέξεων και χρωμάτων) σε κατάσταση απόλυτης στέρησης.
Περιορισμένοι στο χώρο των φυλακών και στον ελάχιστο χρόνο του επισκεπτηρίου, μητέρα και παιδί μεταθέτουν την επικοινωνία τους σε ένα χώρο και χρόνο αδέσμευτο από τέτοιους καταναγκασμούς: αυτόν της ανάγνωσης, που μπορεί να είναι συνθήκη ελευθερίας και συνάντησης με τον άλλο.
Με την πανομοιότυπη αναπαραγωγή της σειράς δεν μπορούμε βέβαια να φτάσουμε στην αίσθηση των πρωτοτύπων, μοιραζόμαστε, όμως, με τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες της μια ξεχωριστή νίκη του βιβλίου.
Η κασετίνα περιέχει ένα εισαγωγικό και δέκα βιβλία-μινιατούρες, διαστάσεων 7,5 x 5,5 εκ., με τίτλους: - "Ο καλός φίλος ο Μπόκο", παραμύθι, Απρίλης 1957 (σελ. 90) - "Το τραγούδι του Μάη", παιδικό τραγούδι, Μάης 1957 (σελ. 10) - "Το παραμύθι της Ηλιοχώρας", παραμύθι, Ιούνιος 1957 (σελ. 54) - "Τρεις μύθοι του Λαφονταίν", Ιούλιος 1957 (σελ. 33) - "Η ιστορία του ξιππασμένου αλόγου", παραμύθι, Αύγουστος 1957 (σελ. 80) - "Ελλάδα: λεύκωμα με εικόνες της πατρίδας μας", Σεπτέμβρης 1957 (σελ. 25) - "Ελλάδα: εθνικές φορεσιές", Οκτώβρης 1957 (σελ. 38) - "Η ιστορία της μεγάλης οικογένειας Λιονταράκη", παραμύθι, Νοέμβρης 1957 (σελ. 79) - "Το κουκλοθέατρο του Μαθιού. Σήμερον: ο Φσούτνικ, ο Γιαννιός και ο Μαθιός", Φλεβάρης, 1958 (σελ. 30) - "Ο λύκος του Τσουγκτσάν", διασκευή από κινέζικο παραμύθι, Αύγουστος 1958 (σελ. 51)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.