Το βιβλίο εξετάζει πώς το δίκαιο της διοικητικής διαδικασίας ως τμήμα του ουσιαστικού διοικητικού δικαίου των κρατών-μελών καθίσταται το κατεξοχήν πεδίο εισδοχής των ευρωπαϊκών επιρροών, με συνέπεια η αναδιαμόρφωσή του να είναι πλέον απαραίτητη. Στο πρώτο μέρος της μελέτης εξετάζονται τα κύρια δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του ενιαίου διοικητικού χώρου καθώς και τα κεντρικά ζητήματα του ευρωπαϊκού διοικητικού δικαίου.
Στο δεύτερο μέρος αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού δικαίου διοικητικής διαδικασίας, όπως αυτά αποτυπώνονται πρωτίστως στις κανονιστικές ρυθμίσεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Στη συνέχεια παρουσιάζονται και αναλύονται οι βασικές επιρροές που εκπορεύoνται από την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και κατευθύνονται στα εθνικά δίκαια διοικητικής διαδικασίας και συνακόλουθα και στο ελληνικό, καθώς και οι γενικότερες τάσεις και ρυθμιστικές προσεγγίσεις που παρατηρούνται στο χώρο του ευρωπαϊκού διοικητικού δικαίου (τρίτο μέρος). Το τέταρτο και τελευταίο μέρος της μελέτης που έχει τη μορφή επιλόγου, περιλαμβάνει ορισμένες συμπερασματικές παρατηρήσεις και προτάσεις για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ώστε να ενσωματωθούν με τον πιο δημιουργικό τρόπο οι ευρωπαϊκές επιρροές στην ελληνική έννομη τάξη, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.