Ποιοι είμαστε; Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον άνθρωπο, τόσο λιγότερο τον καταλαβαίνουμε: η διαφοροποίηση των γνωστικών αντικειμένων τον κατακερματίζει, του αφαιρεί τη ζωή, τη σάρκα, την πολυπλοκότητα, και ορισμένες επιστήμες που θεωρούνται ανθρωπιστικές απομυζούν την ίδια την έννοια "άνθρωπος".
Η παρούσα εργασία ουδεμία σχέση έχει με την κατάτμηση του ανθρώπου. Ουδεμία σχέση έχει με τις αναγωγικές αντιλήψεις (homo sapiens, homo faber και homo oeconomicus) που στερούν από το ανθρώπινο ον τόσο τη βιολογική του ταυτότητα, όσο και την ταυτότητά του ως υποκειμένου.
Ο Edgar Morin προσπαθεί να στοχαστεί μια ανθρωπότητα εμπλουτισμένη με όλες τις αντιφάσεις της (ανθρώπινο και απάνθρωπο, περιχαράκωση στον εαυτό και άνοιγμα στους άλλους, λογική και συναίσθημα, ορθός λόγος και μύθος, αρχαϊκό και ιστορικό, αιτιοκρατία και ελευθερία). Αυτή η ανθρωπότητα διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να εκφυλιστεί, αλλά μέσα στον κίνδυνο αυτό μπορεί ωστόσο να αναγεννηθεί.
Τέλος, το παρόν βιβλίο εξετάζει τη μοίρα της ανθρώπινης ταυτότητας που διακυβεύεται στη σύγχρονη πλανητική κρίση. Στο εξής είναι σημαντικό να διδάσκουμε στην ανθρωπότητα την ανθρωπινότητα.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.