Η αφετηρία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού βυθίζεται στην αρχή του θρύλου της Αργοναυτικής εκστρατείας. Και ο θρύλος αυτός έχει την αρχή του στο μύθο του Φρίξου και της Έλλης, με το χρυσόμαλλο δέρας. Αυτήν την προαιώνια κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μέσα από τις ανθούσες πόλεις της Τραπεζούντας, της Κερασούντας, των Κοτυώρων, της Σινώπης και της Ηράκλειας, καταγράφει μια συγκλονιστική περιήγηση και η επιτόπια έρευνα που επιτεύχθηκε επί σειρά ετών. Ο φωτογραφικός φακός ιχνηλατεί απροσπέλαστα σημεία και αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, που υπογράφτηκε, στις 30 Ιανουαρίου 1923, στη Λωζάνη. Το σπάνιο εικονογραφικό υλικό συνοδεύεται και επεξηγείται με κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων.
Περιέχονται τα κείμενα: - Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος, "Χώρα του Πόντου" - Άρτεμις Ξανθοπούλου - Κυριακού, "Οι Έλληνες του Πόντου" - Διαμαντής Θεμ. Λαζαρίδης, "Θρησκευτικός βίος" - Δημήτρης Τομπαΐδης, "Η ποντιακή διάλεκτος" - Σωφρόνης Χατζησαββίδης, "Η ελληνική παιδεία στον Πόντο" - Ελένη Γ. Γαβρά, "Χωρική οργάνωση και αρχιτεκτονική στον ιστορικό Πόντο" - Βερονίκη Δαλακούρα - Καμάρα, "Χρύσανθος Φιλιππίδης Μητροπολίτης Τραπεζούντας" - Αρχιμανδρίτης Παύλος Αποστολίδης, "Η Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Σουμελά" - Παύλος Α. Γαϊτανίδης, "Η λαϊκή παράδοση στον Πόντο: Μουσική, χορός, θέατρο" - Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, "Τα μεταλλεία των Ελλήνων του Πόντου" - Ευστάθιος Π. Καρούμπης, "Επιλεκτική βιβλιογραφία"
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.