Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
H Κορίνα Αλιβιζάτου είναι γραφίστρια και ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Σπόρος στην Κηφισιά Αττικής.
Στο χώρο του βιβλιοπωλείου φιλοξενούνται Έλληνες καλλιτέχνες, διοργανώνονται εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.
Ως βασική αρχή του βιβλιοπωλείου της ορίζει το ότι, «οι επιλογές των βιβλίων δεν γίνονται βάσει πωλήσεων αλλά βάσει λογοτεχνικής αξίας και αισθητικής».
Θεωρεί ότι τον καλό βιβλιοπώλη συνιστούν το πάθος, η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση.
Της αρέσουν τα ταξίδια, και τα βιβλία της προσφέρουν αμέτρητα.
Βιβλίο Το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε
Συγγραφέας Rainer Maria Rilke
Κατηγορία Ποίηση
Εκδότης Ροές
Συντάκτης-ρια Κορίνα Αλιβιζάτου
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Ίσως προκύψει λογοτεχνική διαμάχη αν προσπαθήσουμε να κατατάξουμε το «Τραγούδι του έρωτα και του θανάτου» στην ποίηση. Κείμενο με ρυθμό, λυρισμό, ένταση ποιήματος και σίγουρα απαιτούνται παύσεις για να δυναμώσει μέσα μας. Η διατύπωση του ίδιου του δημιουργού του μας καλύπτει: «πεζό μολυσμένο από στίχους».
Είκοσι έξι σκηνές, είκοσι έξι στιγμιότυπα, μια αλληλουχία σκέψεων και συναισθημάτων συνθέτουν ένα σύνολο εκρηκτικό. Ευέλικτο παράλληλα, καθώς κάθε τμήμα του αν απομονωθεί στέκεται μόνο του, αυτάρκες και αυτοτελές, δίχως να στερείται δυναμικής. Σε ένα παιχνίδι αποσύνθεσης ανακαλύπτουμε με δέος πως όχι μόνο δεν αποδυναμώνει το κείμενο αλλά την ίδια δύναμη αποπνέουν όλα τα επιμέρους στοιχεία του, κάθε κεφάλαιο μα και κάθε πρόταση. Πρόταση και κρότος!
Η δίγλωσση έκδοση συντελεί σημαντικά στην κατανόηση –ακόμα και σε εκείνον που δεν γνωρίζει τη γλώσσα του πρωτότυπου κειμένου, κλέβει όμως λίγο από τη μαγεία της -και προσδίδει το σεβασμό στον αναγνώστη, που του αρμόζει.
Η πορεία του σημαιοφόρου μέσα στη μάχη είναι θέμα εμπνευσμένο από την ιστορία του προγόνου του συγγραφέα σε μια απόπειρα αναζήτησης των ριζών του γενεαλογικού του δέντρου. Ένας ύμνος στον ηρωισμό, με διάχυτη μυρωδιά θανάτου και εκτυφλωτικό το φως της ελπίδας.
Η γυναικεία φιγούρα είναι παρούσα σε όλη την πορεία του σημαιοφόρου, ως μητέρα, ερωμένη, Παναγία. Άλλοτε ως όραμα, επιθυμία και άλλοτε ως ιερή ανάμνηση και φυλαχτό. Ο χρόνος μετρά στη μάχη διαφορετικά. Πότε σύμμαχος και πότε εχθρός, καθορίζοντας το ρυθμό του κειμένου. Δεν είναι λίγες οι φορές που κοντοστέκεσαι και απολαμβάνεις και άλλες τόσες λαχανιάζεις καλπάζοντας ορμητικά μαζί με τον ήρωα.
Μια πρώτη ανάγνωση αρκεί να σε συγκινήσει. Στη δεύτερη ανάγνωση προκύπτει αβίαστα η ανασημασιοδότηση του κειμένου. Μα τι χάρισμα λόγου! Χωρίς φανφάρες, πλεονασμούς, εκτενείς περιγραφές και έννοιες δυσνόητες, ο Ρίλκε εξυμνεί τον έρωτα, το ψυχικό σθένος και τον ηρωισμό, με σεβασμό και απλότητα. Και τα τοποθετεί σε ένα πεδίο μάχης που σπάει τα πλαίσια του χρόνου και του τόπου και τοποθετείται σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο ανά τους αιώνες.
Νικηφόρος πορεία και πέσιμο ηρωικό και η ανθρώπινη πορεία προς τα έσω. Ηρωισμός και αυτοθυσία. Το σκηνικό γίνεται το δικό μου σκηνικό, το δικό σου, η μάχη της ζωής μας. Το να βγούμε αλώβητοι δεν είναι το ζητούμενο. Θα πολεμήσουμε όμως…