Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Θα την έλεγαν ελευθερία
Συγγραφέας Χριστίνα Σουλελέ
Κατηγορία Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Εκδότης Άνεμος Εκδοτική
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Το βαθύ μπλε της άγριας θάλασσας χτυπά με «μάνητα» την προκυμαία του κυκλαδίτικου νησιού, στο εξώφυλλο του νέου βιβλίου της Χριστίνας Σουλελέ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των εκδόσεων Άνεμος και στα ρουθούνια μας έρχεται διάχυτη η μυρωδιά του ιωδίου που πλημμυρίζει τις σελίδες του βιβλίου, ενώ η ελπίδα σκιάζει τον ανταριασμένο ορίζοντα, κρατάει άσβεστη τη φλόγα της μνήμης, ότι η σωτηρία και κατάκτηση της Ελευθερίας είναι αποτέλεσμα αυταπάρνησης και σκληρού αγώνα!
Τρεις αξιοθαύμαστες γυναίκες, τρεις ηρωίδες, καθεμιά μέσα από τη δική της προσωπική ιστορία, -που εξελίσσονται διαδοχικά σε διαφορετικές εποχές-, αποδεικνύουν με τις πράξεις τους και τον προσωπικό τους αγώνα ότι το μονοπάτι της ελπίδας είναι διαβατό για όσους καταφέρνουν να σπάσουν στεγανά και προκαταλήψεις, για αυτούς που δίνουν καθημερινές μάχες για να υπερασπιστούν τα όνειρά τους με ελεύθερη βούληση και κριτική ικανότητα.
Η Σμαράγδα υποστηρίζει με σθένος το παιδικό της όνειρο να γίνει καπετάνισσα, κόντρα στα στερεότυπα της μικρής κλειστής κοινωνίας στην οποία μεγαλώνει, σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις που μειώνουν τη δυνατότητα της γυναίκας να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Κυνηγά το όνειρό της με πάθος και επιμονή, δε σκύβει το κεφάλι σε ό,τι πρεσβεύει η κοινωνία και η οικογένειά της. Μεταβαίνει στη Νάξο για ν' ακολουθήσει τις ναυτιλιακές σπουδές, ωστόσο, ένα απρόβλεπτο γεγονός θα την εξαναγκάσει να παραμείνει στην ξηρά, αλλάζοντας άρδην τα σχέδιά της. Ποιος μπορεί να πάει ενάντια στη φύση του και σε αυτό που ορίζει το φύλο του; Και εδώ η Σμαράγδα, θα δώσει τον δικό της προσωπικό αγώνα…
Η Αγγελική εγκαταλείπει το νησί της, τη Νάξο, για να εκπληρώσει τ' όνειρό της να σπουδάσει νομικά. Η μετεγκατάστασή της όμως στην Αθήνα, -θα φιλοξενηθεί στο σπίτι των θείων της- για να επιτύχει τους στόχους της, θα λάβει χώρα σε μία πολύ δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
«Η Χούντα των Συνταγματαρχών» είναι πλέον γεγονός και η νεαρή φοιτήτρια θα βιώσει από πρώτο χέρι την εκμηδένιση πάσης φύσεως ελευθερίας, τη συντήρηση του φόβου που αναστέλλει οποιαδήποτε αντίδραση, ενώ μια σειρά από ακραίες απαγορεύσεις και περιορισμούς που επιβλήθηκαν αμέσως με την άνοδό της Χούντας στην εξουσία, ανέδειξαν το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της.
Η Αγγελική, μέρα με τη μέρα νιώθει να πνίγεται, εγκλωβισμένη σε ένα κυκεώνα αξεπέραστων εμποδίων και προβληματικών καταστάσεων. Ανάμεικτα συναισθήματα θυμού, οργής και μίσους ψάχνουν τρόπο να εκτονωθούν. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα της, η δυναμικότητά της και η γνωριμία της με τα κατάλληλα άτομα, γίνονται το μέσο να συμπορευτεί και ν' αντισταθεί με πάθος ενάντια σε ό,τι τη δυσανασχετεί και την πληγώνει. Ο έρωτας έρχεται ορμητικός να την παρασύρει και να τη σημαδέψει ανεξίτηλα.
Η Θαλασσινή, στη σημερινή εποχή, γεννιέται με μία σπάνια αρρώστια στα μάτια, που της στερεί την όρασή της. Πλέον, βλέπει τον κόσμο με διαφορετική ματιά. Το πείσμα της και η θέλησή της να καταστεί ενεργή σε όλους τους τομείς της ζωής, τροφοδοτείται και από την αμέριστη φροντίδα της μητέρας της και την ακλόνητη πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει. Διαθέτει σπάνια χαρίσματα που την κάνουν ξεχωριστή, τη βοηθούν ν' ανιχνεύει, να ψηλαφίζει τον κόσμο και να αποκρυπτογραφεί καθετί που ένας φυσιολογικός άνθρωπος αδυνατεί να πραγματοποιήσει.
Οι ζωές των τριών αυτών γενναίων και ασυμβίβαστων γυναικών θα συναντηθούν και το αντάμωμα αυτό θα φέρει τη γαλήνη και την εσωτερική ηρεμία στην ψυχή τους!
Τις τρεις ηρωίδες πλαισιώνουν και συμπληρώνουν δεύτεροι ρόλοι χαρακτήρων με ανθρωπιά και ευαισθησίες, βράχοι στην τρικυμία της ζωής τους, αποκούμπι στην απώλεια και τον πόνο τους, αλλά και άλλοι, δεινοί υποστηρικτές του απολυταρχικού καθεστώτος, που υπηρετούν το προσωπικό τους όφελος και συμφέρον.
Πρώτη φορά έρχομαι αντιμέτωπη με τη γραφή της συγγραφέως και πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω. Θαύμασα την αφηγηματική δεινότητα που αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου με τόση ζωντάνια και παραστατικότητα. Δε σταμάτησα να υπογραμμίζω προτάσεις που δίνουν παλμό και χρώμα στις περιγραφές.
Στο γλαυκό καθρέφτισμα των νερών του, η νιότη μου έριχνε τα δίχτυα της και αλίευε σχέδια μακρόπνοα και μεγαλεπήβολα. Χρόνια τα ράντιζα με την αρμύρα της θάλασσας για να μην αρρωστήσουν… Σελ. 22.
Από τις γρίλιες του παραθύρου, τρύπωνε ένα κατάλευκο φως, σαν σάβανο στις πεθαμένες ώρες της νύχτας, που ναρκοθετούσε τις σκέψεις μου με εικόνες φρίκης. Σελ. 67.
Εκείνο που ξέρω είναι πως ο άνθρωπος όταν ζει χωρίς σκοπό, γερνάει και μαραζώνει, γιατί χάνει το όνειρο και τη χαρά του κυνηγιού του. Χάνει την αγωνία, την ελπίδα, την έκπληξη κι εγώ δεν έχω σκοπό ούτε να γεράσω ούτε να μαραζώσω. Σελ. 336.
Η αληθοφάνεια των χαρακτήρων που ζωντανεύουν την ιστορία, η ευαισθησία με την οποία η συγγραφέας έχει αγκαλιάσει το θέμα που πραγματεύεται, βοηθούν τον αναγνώστη να διεισδύσει στην καρδιά των γεγονότων, μεταφέροντάς του με ακρίβεια το πνεύμα της ιστορίας. Οι ανατροπές έρχονται απρόσμενες, ν' ανατρέψουν το σκηνικό και να κεντρίσουν την αγωνία του αναγνώστη. Η γλαφυρότητα του ύφους με τις λυρικές περιγραφές και τον καλαίσθητο λόγο διεγείρουν και συγκρατούν το ενδιαφέρον του.
Η συγγραφέας, μέσα από την ιστορία της, αγγίζει σοβαρά κοινωνικά, πολιτικά ζητήματα μ' ενσυναίσθηση και κριτική ματιά, όπως το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και της απελευθέρωσης από παγιωμένες αντιλήψεις, που υποθάλπουν την ελευθερία της γυναίκας στερώντας της το δικαίωμα να αυτοπροβάλλεται ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας.
Το θέμα της αναπηρίας σήμερα και οι κοινωνικές προεκτάσεις αυτής φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά τη συγγραφέα. Η ηρωίδα της, η Θαλασσινή, είναι ένα τυφλό κορίτσι που από τα μικράτα της, βιώνει την κοινωνική απαξίωση, την περιθωριοποίηση και κατ' επέκταση τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η μαζική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, οι συλλογικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και ο αγώνας εναντίον της Χουντικής Τυραννίας, αναβιώνουν τραυματικές μνήμες μιας αιματοβαμμένης περιόδου, δίνουν όμως ελπιδοφόρα μηνύματα συλλογικότητας, σθεναρής αντίστασης σε οτιδήποτε αποτελεί φραγμό στην ελευθερία της βούλησης του ατόμου.
Το βιβλίο της χαρισματικής συγγραφέως, ΘΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αποτελεί μία σκιαγράφηση της πρόσφατης ιστορίας της χώρα μας. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των τριών ξεχωριστών ηρωίδων του, ενσαρκώνει την ελπίδα, την πίστη στη δυναμικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, όταν αυτή δεν εφησυχάζετε σε απάνεμα λιμάνια και στην ασφάλεια του «βολέματος», ενδίδοντας σε κοινωνικές προσταγές, αλλά αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή, με ιδιαίτερο πάθος για την ελευθερία της έκφρασης και την επίτευξη των στόχων του.