Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Η Θεσσαλονίκη των Οθωμανών
Συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης
Κατηγορία Δοκίμιο ιστορίας
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Έχει περάσει καιρός από τότε που διάβασα το οδοιπορικό του συγγραφέα στη Θεσσαλονίκη των Εβραίων και χάρηκα όταν είδα ότι πραγματοποιεί ένα παρόμοιο οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη των Οθωμανών.
Όντας κατακτητές της πόλης για πάνω από 400 χρόνια οι Οθωμανοί άφησαν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην πόλη, ένα αποτύπωμα το οποίο έχει παραμείνει ανεξίτηλο παρά το γεγονός ότι πολλοί μιναρέδες καταστράφηκαν, ενώ οι εκκλησίες που είχαν μετατραπεί σε τζαμιά επέστρεψαν στην προτεραία κατάσταση.
Δεν είναι λίγα τα σωζόμενα μουσουλμανικής προέλευσης αρχιτεκτονήματα που έχουν κριθεί διατηρητέα και χρησιμοποιούνται ακόμη είτε για πολιτιστικές χρήσεις, είτε για χρήση από δημόσιους φορείς.
Ο Ζαφείρης στο βιβλίο του αποτυπώνει άψογα το πέρασμα των Οθωμανών από την πόλη και το αποτύπωμα που άφησαν.
Η Θεσσαλονίκη των Οθωμανών είναι μια συνοπτική και εικονογραφημένη παρουσίαση της οθωμανικής περιόδου της πόλης και της σωζόμενης αρχιτεκτονικής της. Η κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, για περίπου πέντε αιώνες (1430-1912), επέφερε ανακατατάξεις (εθνολογικές, πληθυσμιακές, κοινωνικές, γλωσσικές) στους Έλληνες κατοίκους της και κληροδότησε αστικές υποδομές και κτίρια, ενταγμένα σήμερα στον κοινωνικό ιστό ως διακεκριμένο τμήμα της κοινής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.
Ο ιστορικός και περιηγητικός οδηγός, με πλούσια εικονογράφηση, επιχειρεί μια περιδιάβαση στους ιστορικούς σταθμούς της οθωμανικής πόλης, τις κοινωνικές, οικονομικές, αρχιτεκτονικές, θρησκευτικές, πνευματικές και πολεοδομικές υποδομές της.
Με ένα λόγο, καταγράφει την παρουσία και συμβολή της οθωμανικής κοινωνίας και διοίκησης στη φυσιογνωμία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα, μαζί με τις βυζαντινές εκκλησίες, τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, στο πλαίσιο προβολής της κοινής μνημειακής κληρονομιάς, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα και αναστηλώθηκαν από την ελληνική πολιτεία και τα σωζόμενα μουσουλμανικής προέλευσης αρχιτεκτονήματα, πολλά από τα οποία στεγάζουν πολιτιστικές χρήσεις.
Ο Χρίστος Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων ιστορικής έρευνας για την Θεσσαλονίκη, τον περιφερειακό ελληνισμό και ελληνικούς τόπους. Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας το 1945 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Α.Π.Θ.. Εργάστηκε στο Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση και τον Τύπο ως συντάκτης και διευθυντικό στέλεχος. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ, ως ερευνητής και σεναριογράφος, σε θέματα για τη Θεσσαλονίκη και τον μείζονα ελληνισμό.