Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Απόπειρα εκπαιδευτικού εκβουλγαρισμού 1941-1944
Συντάκτης-τρια:
Δήμητρα Πατρωνίδου Δήμητρα Πατρωνίδου
Η Δήμητρα Πατρωνίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1970. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα ιστορίας και ιστορίας της εκπαίδευσης. Ζει στη Δράμα και εργάζεται ως φιλόλογος σε λύκειο της πόλης.... Περισσότερα...
Επίκεντρο
Βιβλίο Απόπειρα εκπαιδευτικού εκβουλγαρισμού 1941-1944
Συγγραφέας Δήμητρα Πατρωνίδου
Κατηγορία Δοκίμιο ιστορίας & πολιτικής
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ένα ενδιαφέρον και όχι και τόσο γνωστό θέμα πραγματεύεται στο συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας.

Μας μεταφέρει στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όταν οι Βούλγαροι ασκούσαν διοίκηση κατόπιν εντολής των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του άξονα και μας περιγράφει τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να καταλάβουν οριστικά τα συγκεκριμένα εδάφη μέσω της εκβουλγάρισης της εκπαίδευσης.

Το βιβλίο ξεκινά με τις αλυτρωτικές βλέψεις των Βουλγάρων που είχαν ξεκινήσει από το 1870 με την ίδρυση της εξαρχίας και συνεχίζεται παρέχοντάς μας αναλυτικές πληροφορίες για τις κινήσεις τους να εκπαιδεύσουν τα παιδιά, τόσο τους σλαυόφωνους και τους Πομάκους, όσο και τα ελληνόπουλα.

Το βιβλίο μας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τις κινήσεις αυτές και είναι αρκετά εμπεριστατωμένο, πρόκειται για ένα χρήσιμο βιβλίο με άγνωστες λεπτομέρειες καθώς η συγγραφέας έχει μελετήσει τόσο τα ελληνικά όσο και τα βουλγαρικά αρχεία της περιόδου εκείνης.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Μία ανάλυση της εκπαιδευτικής πολιτικής του βουλγαρικού κράτους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη κατά τη βουλγαρική κατοχή των ετών 1941-1944. Η μελέτη αυτή συμβάλλει στη γενικότερη συζήτηση για τις διαδικασίες οικοδόμησης έθνους στα Βαλκάνια. Διαφωτίζεται ο ρόλος του σύγχρονου κράτους στη διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας και στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των βαλκανικών λαών, ένας ρόλος που αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη του εθνικισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα αναλύεται η προσπάθεια του σύγχρονου κράτους να παρέμβει στη διαδικασία των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων των εθνικών ταυτοτήτων, γεγονός που αποτελεί ομολογουμένως "τη σπονδυλική στήλη" του Μακεδονικού Ζητήματος, παλαιού και νέου. Ανιχνεύονται οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί που τέθηκαν σε λειτουργία, προκειμένου να επιβληθεί μια ενιαία εθνική γλώσσα και εθνική ιδεολογία στο πληθυσμιακό σώμα που κατοικούσε εκεί. Η έρευνα βασίζεται σε βουλγαρικό αρχειακό υλικό της περιόδου 1941-1944, πρωτογενές και δευτερογενές: τα Αρχεία του βουλγαρικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, το περιοδικό Σχολική Επιθεώρηση και τη βουλγαρική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Παράλληλα γίνεται χρήση βουλγαρικών βιβλιογραφικών δεδομένων, συχνά και σύγχρονων με τα υπό διερεύνηση εκπαιδευτικά φαινόμενα.
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα