Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Το Ισλάμ του μέλλοντός μας
Συγγραφέας Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Κατηγορία Πολιτική
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο Ισλάμ, μια εγκληματική θρησκεία, πραγματοποιεί στο βιβλίο του αυτό ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μια προσέγγιση βασισμένη στη νεοφιλελεύθερη τοποθέτησή του, με όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει αυτή.
Το θετικό του βιβλίου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρκετά θέματα για συζήτηση και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Δεν διαφωνώ ότι το Ισλάμ θέλει να επιβληθεί κυρίως με τη βία σε όλο και περισσότερα μέρη του πλανήτη. Ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι η προσπάθεια διαφωτισμού των πληθυσμών αυτών και όχι η αντιμετώπισή τους με βία.
Και βέβαια, θα πρέπει να γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι στην είσοδό τους σε μη μουσουλμανικές χώρες, καθώς αποτελούν μέσο διάβρωσης της κοινωνίας. Έτσι και αλλιώς η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες επιβάλλει αυτοί να σέβονται τον πολιτισμό της χώρας στην οποία εισέρχονται ως πρόσφυγες. Και μόνο το γεγονός αυτό αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία τα οποία ο συγγραφέας προσπερνά εξ απαλών ονύχων. Η Δύση σε δυο κραυγαλέες περιπτώσεις έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμικών πληθυσμών. Η πρώτη είναι η υποστήριξη της Αλ Κάιντα ή των προγόνων της στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, όταν χρησιμοποιήθηκε το Ισλάμ για να αντιμετωπιστεί η εισβολή των Σοβιετικών. Μετά την απομάκρυνσή τους η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με απρόβλεπτες διαστάσεις. Την εποχή εκείνη έχει τις ρίζες του και το Ισλαμικό Κράτος.
Ένα δεύτερο σημείο είναι η εποχή μας, όπου βλέπουμε τους πολέμους που δημιουργούνται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν καθεστώτα φίλα προσκείμενα στις μεγάλες δυνάμεις για να μπορούν στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να ελέγξουν τις πηγές αυτές και κυρίως το πετρέλαιο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στη Δύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και η συζήτηση θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις καθώς αυτές θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.
Προ ημερών στη Σουηδία έχασε τη δουλειά του γιατρός γιατί εξέφρασε υποψίες για την πραγματική ηλικία "ασυνόδευτων παιδιών" που ήταν ασθενείς του. Στην Ελλάδα 'ανήλικος' μετανάστης συμμετείχε στη δολοφονία νεαρού φοιτητή στου Φιλοπάππου. Η Ευρώπη εθελοτυφλεί μπροστά στο πρόβλημα ενώ γεμίζει από γειτονιές που είναι απροσπέλαστες στους ντόπιους κατοίκους. Στη Γαλλία τα ΜΜΕ και οι Αρχές επιμένουν να ομιλούν απλά για 'νεαρούς', όταν γίνονται άγρια επεισόδια μουσουλμάνων μεταναστών. Αυτή η απίστευτη "πολιτική ορθότητα" σε σχέση με μουσουλμάνους μετανάστες οδηγεί σε αρνητική λαική στάση απέναντί τους. Ο κόσμος δεν θέλει να κρύβεται η αλήθεια.
Μιά νέα πραγματικότητα σιγά σιγά διαμορφώνεται. Καινούργιες 'ευρωπαικές' κοινωνίες χτίζονται. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Κι εξηγεί τα αδιέξοδα που διαμορφώνονται. Δίχως υστερίες και κραυγές. Με γνώση αλλά και με αίσθηση του επείγοντος. Οφείλουμε όλοι να αφουγκρασθούμε το πρόβλημα. Και να κινηθούμε για την αντιμετώπισή του...