Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Νεοζηλανδοί στην άμυνα και στο ελληνικό αντάρτικο 1941-1945
Συγγραφέας Χαράλαμπος - Δημήτρης Γουνελάς
Κατηγορία Ιστορικό δοκίμιο
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη βιβλιογραφία για τα ελληνικά δεδομένα μας παρουσιάζει στη μελέτη του αυτή ο συγγραφέας.
Μας παρουσιάζει τον ρόλο που έπαιξαν οι νεοζηλανδοί στρατιώτες τόσο κατά την άμυνα του στρατού στην εισβολή των Ιταλών και των Γερμανών στη χώρα μας, με επίκεντρο την άμυνα και τον ρόλο τους στη Κρήτη, όσο και στο ελληνικό αντάρτικο που ακολούθησε.
Μάλιστα, ο ρόλος τους στον αντάρτικο ήταν πιο ουσιώδης και πιο καθαρός σε σύγκριση με τον ρόλο που έπαιξαν οι Βρετανοί συνάδελφοί τους για ένα βασικό ρόλο, προερχόμενοι και οι ίδιοι από αγροτικές περιοχές ήξεραν τη νοοτροπία των Ελλήνων πολύ καλύτερα από ότι οι επιφορτισμένοι με ακαδημαϊκά πτυχία Βρετανοί, οι οποίοι προερχόντουσαν από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και με τον τρόπο αυτό ήταν αντικειμενικότεροι από αυτούς.
Κατά την διάρκεια του αντάρτικου οι νεοζηλανδοί βοήθησαν σε δολιοφθορές και ήταν αυτοί που διαχειρήστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ποσά που στέλνονταν από το Κάιρο για την ενίσχυση των αντάρτικων ομάδων. Μια μελέτη που μας δίνει άγνωστα στοιχεία για τη δράση ανθρώπων που βοήθησαν ουσιαστικά τη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές.
Εδώ για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία ο Γουνελάς εξετάζει τον σημαντικό ρόλο των Νεοζηλανδών στη βρετανική περιπλοκή κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Συμμετείχαν όχι μόνο στην άμυνα των Συμμάχων, αλλά και ως μέλη της SOE που πρωταγωνίστησαν στις ανατινάξεις στον Γοργοπόταμο και στον Ασωπό και σταδιακά εξελίχτηκαν σε κύριους παίκτες στην ιδεολογική αναταραχή κατά τον απελευθερωτικό αγώνα. Νεοζηλανδοί αξιωματικοί της SOE, χωρίς ταξικές προκαταλήψεις, ως γόνοι μεταναστών και προερχόμενοι από ένα αγροτικό περιβάλλον, συνεργάστηκαν με μεγαλύτερη ευκολία με τον αντάρτη και με τον Έλληνα χωρικό, αντίθετα από τον κοινωνικά προνομιούχο νεαρό Βρετανό αξιωματικό της SOE. Τα μέλη της SOE στην Ελλάδα που έφτασαν να είναι πάνω από τετρακόσια, σχολιάζει εδώ ο μελετητής, επιπλέον της συμμετοχής τους στις δολιοφθορές, διαχειρίστηκαν προς ενίσχυση του ελληνικού αντάρτικου περίπου δυόμισι εκατομμύρια χρυσές λίρες. Τρεις Νεοζηλανδοί, οι οποίοι σύντομα προβιβάστηκαν κατ εξαίρεση στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη, κι ας ήταν σε ηλικία περίπου τριάντα ετών, κατείχαν ηγετικές θέσεις ως σύνδεσμοι-αξιωματικοί στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ και είχαν την ευθύνη για την οργάνωση δολιοφθορών και για τη διανομή των χρημάτων προς αγορά προμηθειών και αμοιβή του αντάρτη.