Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Ανίκητοι ηττημένοι
Συγγραφέας Γιάνης Βαρουφάκης
Κατηγορία Δοκίμιο - Πολιτική
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Αρκετό σάλο προκάλεσε το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη αρκετό καιρό πριν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Τα γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τα προσωπικά του βιώματα το εξάμηνο που διετέλεσε υπουργός οικονομικών της χώρας.
Ξεκινά την περίοδο που ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο και την αντίθεση που εξέφρασε σε αυτό. Λίγο πριν την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με τους Τσίπρα και Παππά για να εξετάσουν τη πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο μετά τις εκλογές. Δεν έλειψαν τα προβλήματα κατά την διάρκεια της περιόδου πριν τις εκλογές καθώς δεν έλειψαν οι πρωτοβουλίες, όπως ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που δεν είχε αποφασιστεί στις επαφές που είχε με την ηγεσία του κόμματος.
Δυο είναι τα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει ο συγγραφέας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο.
Τα προβλήματα που προέρχονταν από τη τρόικα και τους εκπροσώπους της ήταν κάτι που περίμενε. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους υποστήριζαν ότι τα μνημόνια δεν έβγαιναν και θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά πράγματα. Όμως, στις συνεδριάσεις των οργάνων η αντιμετώπιση που είχε ήταν τελείως διαφορετική.
Ο μόνος που έμενε σταθερός στις απόψεις του ήταν ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, ο γνωστός μας Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε το Grexit. Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που προκαλούσαν στο έργο του στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης.
Ο Βαρουφάκης κατονομάζει τον Δραγασάκη ως άνθρωπο των τραπεζών, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι από τη πρώτη ημέρα πήρε από την εποπτεία του τον έλεγχο των τραπεζών και τον Γιώργο Χουλιαράκη ως άνθρωπο του Στουρνάρα, κάτι που του το δήλωσε ο ίδιος. Όμως η σχέση του με τον Δραγασάκη τον διατήρησε στη θέση του και εμπόδισε τον Βαρουφάκη να προχωρήσει στην απόλυσή του.
Από εκεί και πέρα, μιλάει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εκείνο το οποίο είχα την ευκαιρία να καταλάβω είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο με με ασθενές ψυχολογικό υπόβαθρο, αρκετά φοβισμένο, που μπορούσε να παρασυρθεί αρκετά εύκολα, κάτι που τελικά έγινε από το στενό του περίγυρο, με αποτέλεσμα να γίνει ένας ακόμη απλός διαχειριστής ενός τρίτου μνημονίου.
Με το βιβλίο του αυτό ο Βαρουφάκης ρίχνει φως σε πτυχές της ιστορίας όπως την έζησε, ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε μια στιγμή που θα μπορούσε να γίνει μια ανάσα ελπίδας για τη χώρα μας και όπως όλα δείχνουν απετέλεσε τον οριστικό δρόμο για την καταστροφή της.
Τι συνέβη όταν ένας μικρός λαός αποφάσισε να αποδράσει από τη μόνιμη χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί τη χώρα του;
Οι "Ανίκητοι ηττημένοι" είναι όλοι εκείνοι που το 2015 ξεπέρασαν τον φόβο του βαθέoς κατεστημένου και έφεραν την "Ελληνική Άνοιξη". Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρίχνει φως στη μεθοδικότητα με την οποία ηττήθηκε η "Ελληνική Άνοιξη", με παράπλευρη απώλεια την απαξίωση και σταδιακή αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Brexit κτλ.). Όμως καταδεικνύει και κάτι άλλο: Πως, παρά την ήττα τους, η "Ελληνική Άνοιξη" των Ανίκητων Ηττημένων έβαλε τις βάσεις για μια "Ευρωπαϊκή Άνοιξη", αναδεικνυόμενη έτσι σε σοφή επένδυση στο μέλλον μιας βιώσιμης Ελλάδας εντός μιας δημοκρατικής Ευρώπης, για την οποία αξίζει κανείς να μάχεται.
Αφιερωμένο σε όσους πασχίζουν για τον έντιμο, λογικό συμβιβασμό, αλλά προτιμούν να ισοπεδωθούν παρά να καταλήξουν συμβιβασμένοι, το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη έχει τουλάχιστον τρεις αναγνώσεις:
- Χρονικό των γεγονότων του 2015, όταν οι δανειστές της χώρας ρίσκαραν την ακεραιότητα της Ευρώπης για να αναπαραγάγουν την άνομη εξουσία τους, επεκτείνοντας στο διηνεκές τη γενικευμένη πτώχευση της ελληνικής κοινωνίας.
- Εξιστόρηση ενός ακόμα "επεισοδίου" της ελληνικής ιστορίας όπου η διάσπαση του εσωτερικού μετώπου έφερε την ήττα.
- Καταγραφή συναρπαστικών συζητήσεων με ανθρώπους που καθορίζουν τις τύχες μας, όπως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ίσως όμως η πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση κινείται γύρω από άλλον, εντελώς διαφορετικό, άξονα που θυμίζει περισσότερο αρχαία ή σαιξπηρική τραγωδία: Εμβάθυνση στο δράμα ανθρώπων με εξουσία μεγάλη, που όμως καταλήγουν ανήμπορα πλάσματα πιασμένα στην παγίδα που τους έστησε η θεσμική τους ισχύς.