Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ
Συγγραφέας Συλλογικό έργο
Κατηγορία Δοκίμιο - Γλωσσολογία
Εκδότης Gutenberg
Συντάκτης-ρια Διονύσης Λεϊμονής
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Ενόσω οι ετοιμασίες για την πέμπτη διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2019 στη Σύρο, ξεκινούν, ο πρώτος τόμος που κυκλοφόρησε με τον ομώνυμο τίτλο ταξιδεύει δυναμικά, εντός και εκτός Πανεπιστημίων.
Ο τόμος αυτός αποτελεί γέννημα των προηγούμενων Θερινών Πανεπιστημίων που σχεδιάστηκαν από την Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.
Η συλλογική έκδοση είναι προϊόν μιας συνεργατικής δουλειάς που διήρκεσε δύο χρόνια και κινήθηκε εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ο αρχικός στόχος σχετιζόταν με την ανάδειξη μιας σειράς επίκαιρων και νεωτερικών επιστημονικών θεμάτων που επικεντρώνονται στη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού με τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη σύγχρονη εκπαιδευτική γλωσσική πραγματικότητα.
Πρόκειται για μια διαρκή πρόκληση, η διαπραγμάτευση και υπηρέτηση της οποίας απαιτεί κόπο και αδιάλειπτο αγώνα.
Άλλωστε, η διάδοση, η προστασία και η διάσωση της ελληνικής γλώσσας στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας της εικόνας αποτελούν πρωτεύοντες σκοπούς όχι μόνον για τους γλωσσολόγους και τους νεοελληνιστές αλλά και κάθε ομιλητή της γλώσσας αυτής, είτε ως μητρικής είτε ως δεύτερης.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν τόμο ο οποίος προσφέρει σημαντικές γνώσεις για τις λειτουργίες της γλώσσας και τη διασύνδεσή της με τη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα (εκπαιδευτική και μιντιακή), και εισφέρει σε ιδέες για νέες επιστημονικές έρευνες και εμπλουτισμό των υπαρχουσών, σε μια εποχή που δονείται από καινούργια δεδομένα και διαρκείς προκλήσεις.
Κινείται στην κατεύθυνση της σύνδεσης των ΜΜΕ με το σχολείο, με βάση την πεποίθηση ότι ακόμη και εάν η εκπαίδευση και ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου μπορεί να αντιμετωπίζονται συχνά ως παράλληλα σύμπαντα ή συστήματα, εν τούτοις η αδιάλειπτη αναζήτηση καλών πρακτικών αξιοποίησης από την πλευρά του κάθε χώρου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του άλλου δεν παύει να θεωρείται σκόπιμη και αναγκαία.
Σε μια εποχή που διακρίνεται από ρευστότητα και επιδείνωση των τοπίων σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, ο ρόλος της γλώσσας, που αναμετράται με την ιμπεριαλιστική εικόνα, γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντικός. Η εστίαση στην "ασθενή" ελληνική γλώσσα, με βάση τον γλωσσικό ηγεμονισμό, δείχνει επιτακτική και, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο τόμος επιχειρεί την ενίσχυση της σύνδεσής της με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.
Επιμένει στην ανάδειξη νεωτερικών ζητημάτων αιχμής, όπως η σχέση της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, η έννοια της εξουσίας σε κλασικά κείμενα και η μετα-μνημονιακή γλώσσα στη δημόσια σφαίρα.
Κορυφαίοι γλωσσολόγοι, νεοελληνιστές και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, του Harvard και του Rio de Janeiro καταθέτουν τις απόψεις τους για τη διδασκαλία και τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας σε δια/πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, την τυποποίησή της και τις γλωσσικές απεικονίσεις της κρίσης, για να καταλήξουν στην "αποθέωση" της γλώσσας ως μείζονος εργαλείου για την καταπολέμηση του φόβου και της χειραγώγησης.