Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Ο Έλληνας Τούρκος
Συγγραφέας Χρίστος Χριστοδούλου
Κατηγορία Μυθιστόρημα
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Δεν ήταν συνηθισμένο κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ένας Έλληνας να καταλαμβάνει ένα ύπατο αξίωμα στον κρατικό μηχανισμό.
Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις ήταν ο Ιμπραήμ Ετέμ πασάς.
Ποιος ήταν αυτός ο πασάς; Ξεκίνησε από παιδί, όταν αιχμαλωτίστηκε στη Χίο μετά τη σφαγή που έγινε στο νησί. Οδηγήθηκε στη Κωνσταντινούπολη και πουλήθηκε ως σκλάβος. Έπεσε σε καλά χέρια και έλαβε καλή μόρφωση, κάτι που τον βοήθησε να ανέλθει σε ανώτατα κρατικά αξιώματα.
Αυτή τη περιπετειώδης ζωή μας περιγράφει στο νέο του βιβλίο ο συγγραφέας.
Ταυτόχρονα μας δίνει και όλο το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε και έδρασε ο ήρωας.
Στη νέα του μυθιστορηματική βιογραφία ο Χρίστος Χριστοδούλου αφηγείται την άγνωστη ιστορία ενός Έλληνα από τη Χίο, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ξεκίνησε ως σκλάβος και έγινε Μεγάλος Βεζίρης.
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου υπήρξε μια υπαρκτή, προβεβλημένη αλλά διφορούμενη ιστορική προσωπικότητα. Ήταν πρώην σκλάβος, πρώην έλληνας και πρώην χριστιανός. Η περίπτωση του ανθρώπου αυτού, που παραμένει ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας, δεν απασχόλησε παρά κάποιους ερευνητές στη Χίο όπου γεννήθηκε και τους συγγενείς του στην Κωνσταντινούπολη όπου εν συνεχεία έζησε και αναδείχτηκε.
Οι επιλογές αυτού του ανθρώπου δεν καθόρισαν μόνο την προσωπική του μοίρα αλλά και τις συνέπειες τους πάνω στο σώμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ζωή του, ζωή ενός πολύ ευφυούς ριζοσπάστη αλλά και πολύ τυχερού ανθρώπου, δοκιμάστηκε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου κυριάρχησαν πόλεμοι, σφαγές, πολιτικές συνωμοσίες, διεθνείς ίντριγκες, οικονομικές κρίσεις και μαζί ο απαράμιλλος κοσμοπολιτισμός της Κωνσταντινούπολης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας, «σπάνια βρίσκει κανείς ένα τόσο τέλειο συνδυασμό κεντρικού ήρωα, ιστορικού-κοινωνικού πλαισίου και ανθρώπινης μοίρας. Σπάνια επίσης συναντάει κανείς μια τόσο προφανή περίπτωση ελληνοτουρκικής συμβίωσης κι επιβίωσης.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο του οποίου όλες οι πληροφορίες είναι εξαντλητικά τεκμηριωμένες, ο αναγνώστης δεν θα ταλαιπωρηθεί από εθνοκάπηλους προσδιορισμούς και ετικέτες για τον «άλλο». Άλλωστε ο τίτλος του δεν παραπέμπει σε μια διαφορά, αλλά σε μια εξίσωση.»
Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κατάγεται από την Ξάνθη. Ήταν διευθυντής στα Γραφεία Αθηνών των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», διευθυντής της Δορυφορικής τηλεόρασης της ΕΡΤ και ανταποκριτής σε αμερικανικά, κυπριακά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το 2006 τιμήθηκε με το μεγάλο δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Συγγραφέας των βιβλίων: «Τα φωτογενή Βαλκάνια των αδελφών Μανάκη», «Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης», «Μουσταφά Κεμάλ», «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά».