Πως γράφω κριτική; | Είμαι Συγγραφέας | Είμαι Εκδότης | Είμαι Βιβλιοπώλης | Live streaming / Video |
Βιβλίο Στα μονοπάτια του Ισλάμ
Συγγραφέας Μιχάλης Μαριόρας
Κατηγορία Δοκίμιο, Θρησκειολογία
Εκδότης Πεδίο
Συντάκτης-ρια Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Ζούμε μία πραγματικότητα η οποία έχει τις αιτίες της, πολιτικές, οικονομικές, γεωστρατηγικές ανακατατάξεις. Δεν είναι όμως αντικείμενο τού Bookia να εξηγήσει αυτές τις αιτίες.
Με το δεδομένο ότι ερχόμαστε καθημερινά πλέον σε φυσική επαφή με έναν άλλο κόσμο, μία άλλη θρησκευτική κουλτούρα, πρέπει να γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της ώστε να κατανοήσουμε ως άτομα αρχικά τη συμπεριφορά των ανθρώπων και οι δομές μας (κρατικές και κοινωνικές), να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν, να τους εξυπηρετήσουν, αποφεύγοντας πολιτισμικές συγκρούσεις.
Το βιβλίο τού Μιχάλη Μαριόρα, «Στα Μονοπάτια του Ισλάμ, μουσουλμανικές προσεγγίσεις», έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό, να μας γνωρίσει με πρακτικό τρόπο με τα πιστεύω, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό τού Ισλάμ.
Ξέρω ότι κάποιοι θα σκεφτούν, «Και γιατί δεν κατανοούν αυτοί εμάς μαθαίνοντας για εμάς και πρέπει να μάθουμε και να κατανοήσουμε εμείς αυτούς;». Όσο «ξένοι» είναι για εμάς οι πληθυσμοί που έρχονται στη χώρα μας, το ίδιο ξένοι είμαστε και εμείς για αυτούς και ο συγγραφέας παίρνει από την αρχή μία σαφή και κατηγορηματική θέση σε αυτό το θέμα, δεν ορίζει αυτή την ευθύνη μονομερώς, σαφώς η συμβίωση με κατανόηση των διαφορών είναι ευθύνη και των δύο μερών.
Η γνώση και η κατανόηση τού άλλου δεν σημαίνει προσαρμογή στο δικό του τρόπο, αυτό είναι κάτι που θα έρθει με το χρόνο, με τρόπο που θα φέρει η ίδια η ζωή. Η γνώση όμως διευκολύνει την αρχική επαφή, εκεί που δεν υπάρχει χρόνος ούτε για βραχυπρόσθεσμες προσεγγίσεις.
Επικουρικά σε αυτή την πρόταση, προτείνω το ρεπορτάζ από την κεντρική παρουσίαση τού βιβλίου «Στα Μονοπάτια του Ισλάμ, μουσουλμανικές προσεγγίσεις», στον ΙΑΝΟ, στην Αθήνα.
Η μεγαλύτερη αποκάλυψη τού βιβλίου είναι η λάθος εικόνα που έχουμε για αυτό το άλλο. Γνωρίζουμε το Ισλάμ μόνον μέσα από τους «σκληροπυρηνικούς-νοσηρούς εκφραστές του, αγνοώντας ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, καθώς και άλλες ισλαμικές -ίσως λιγότερο γνωστές- ερμηνείες και συμπεριφορές που μπορούν να ανατρέψουν τις στερεοτυπικές, προκατειλημμένες αντιλήψεις και να αλλάξουν τη διαστρεβλωμένη, κυρίως λόγω άγνοιας, εικόνα του Άλλου», όπως σημειώνει και ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο.
Είναι χρήσιμο να δούμε εδώ το πλήρες κείμενο που δίνει το στίγμα τού βιβλίου και του σκοπού του:
Η ισλαμοφοβία και η ισλαμολαγνεία, οι καταχρήσεις και παρερμηνείες του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων και, αντίστοιχα, οι ακραίες συμπεριφορές από τη μονοδιάστατη εφαρμογή της sharia (σαρία) αποτελούν αρνητικούς παράγοντες.
Ωστόσο, εκτός από τα αρνητικά γεγονότα και τους σκληροπυρηνικούς-νοσηρούς εκφραστές του Ισλάμ, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, καθώς και άλλες ισλαμικές -ίσως λιγότερο γνωστές- ερμηνείες και συμπεριφορές που μπορούν να ανατρέψουν τις στερεοτυπικές, προκατειλημμένες αντιλήψεις και να αλλάξουν τη διαστρεβλωμένη, κυρίως λόγω άγνοιας, εικόνα του Άλλου.
Αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα επιχειρεί να αναδείξει το παρόν βιβλίο, το οποίο διερευνά με ψύχραιμη, αντικειμενική και επιστημονική ματιά κάποιες λιγότερο γνωστές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις του Ισλάμ. Αποφεύγοντας να αναλάβει το ρόλο τόσο του επικριτή όσο και του απολογητή, επιδιώκει να γίνει ένας συνειδητός συνομιλητής με τη θρησκεία του Ισλάμ.
Αυτό το κενό γνώσης της μουσουλμανικής κουλτούρας πιστεύω ότι ήταν και είναι κενό και πριν την αθρόα μετανάστευση που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια προς όλη την Ευρώπη, ακόμα και ως προς την αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων που ζουν κύρια στη Θράκη αλλά και σε όλη τη χώρα, πολύ πριν εγκατασταθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τι πιστεύουν οι μουσυλμάνοι; Πόσοι από εμάς μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια; Πως εκφράζουν την πίστη τους; Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες και περιορισμοί που τους θέτει η θρησκεία τους; Ποιο είναι ο άγραφος νομικός τους κώδικας; Ο άγραφος, διότι ο γραπτός είναι ο ίδιος με όλους τους άλλους πολίτες τής χώρας μας, παρόλο που γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με το ζήτημα τού Μουφτή. Ποια πρέπει να είναι η ιατρική προσέγγιση των μουσουλμάνων; Είναι οι δομές μας ενήμερες ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις;
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίσουμε και τον ίδιο το συγγραφέα. Οι σπουδές, η άριστη γνώση τής αραβικής, η προϋπηρεσία του σε θέσεις που παράγουν σημαντική και χρήσιμη εμπειρία, αποδεικνύουν την επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα, χωρίς αγκυλώσεις.
Ο Μιχάλης Μαριόρας ειδικεύτηκε στο Ισλάμ με σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Γενεύης, Φριβούργου Ελβετίας και Μαρβούργου Γερμανίας (1993-2005).
Από το 2008 διδάσκει Ισλάμ, Ιστορία Θρησκευμάτων, Συγκριτική Θρησκειολογία και Αρχαία Ελληνική Θρησκεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την περίοδο 2009-2011 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας (σε θέματα όπως το τέμενος και το ισλαμικό νεκροταφείο των Αθηνών, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το μεταναστευτικό πρόβλημα και ο διαθρησκειακός διάλογος) και είναι επίσης τακτικό μέλος της αρμόδιας συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το 2012 συμμετείχε στο International Visitor Leadership Program (IVLP) με θέμα “Integration of Migrant Muslim Youth for Greece: Challenges and Prospects”.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην ανάδειξη της ισλαμικής αυθεντικότητας των μουσουλμανικών θέσεων, στην αναψηλάφηση εσφαλμένων στερεοτυπικών αντιλήψεων της δυτικής κοινής γνώμης περί Ισλάμ, στην έμπρακτη υλοποίηση της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς επίσης στη θεσμοθετημένη παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα αναγνώσματα, επίκαιρο όσο ποτέ.