Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
15ο Ενημερωτικό Δελτίο της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου
Διαφ.

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δράσεις – Πρωτοβουλίες της ΕΝΕΛΒΙ

  • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ: Έργο κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
  • Θέσεις ΕΝΕΛΒΙ: α. για τον υπό ίδρυση φορέα βιβλίου 

                           β. για μια εθνική πολιτική για το βιβλίο

  • Ενιαία Τιμή Βιβλίου
  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Συνάντηση της Τομεάρχη Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη με τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (IPA) και την ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.
  • Συνδιοργάνωση Παζαριού Πλατείας Κοτζιά από Σ.ΕΚ.Β., Σ.Ε.Β.Α. και ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.
  • Απάντηση σε αίτημα  από το Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
  • Το www.greekbookday.gr φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις για το βιβλίο 

Επιστολές - Ανακοινώσεις

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ: Έργο κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Η πρόταση που υπέβαλε η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου για να υλοποιήσει έργο κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», έχει εγκριθεί και με την έναρξη του νέου έτους θα εισέλθει στο στάδιο της υλοποίησής της.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες που θα έχουν θετική επίπτωση στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, με το όφελος να διαχέεται και στις επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και περιλαμβάνει τρεις τομείς κατάρτισης, όπως αναλύονται παρακάτω. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα αμείβονται με 5 ευρώ/ώρα και με τη λήξη του προγράμματος θα λάβουν πιστοποίηση ανάλογα με το πρόγραμμα κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Διάρκεια Κατάρτισης

Πιστοποίηση

Σχεδιασμός και παραγωγή συμβατικού και ψηφιακού βιβλίου

90 ώρες

Ειδικός σχεδίασης – παραγωγής βιβλίου

Logistics και ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών

90 ώρες

Στέλεχος διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας

Σύγχρονες μέθοδοι και μέσα στην Προώθηση και Πώληση με εκτεταμένη χρήση των Social Media

90 ώρες

Ειδικός σύγχρονης προώθησης και διακίνησης βιβλίου

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας και ιδιαίτερα αφορά τους εργαζόμενους του εκδοτικού και βιβλιοπωλικού κλάδου χωρίς διακρίσεις. Ο κλάδος μας έχει μόνον να ωφεληθεί από την επιμόρφωση όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών εργάζονται σε αυτόν. Θα ακολουθήσουν λεπτομερέστερες επεξηγήσεις, στο μεταξύ τα άτομα που έχουν επιφορτιστεί την υλοποίηση του προγράμματος βρίσκονται στη διάθεσή σας.

Θέσεις ΕΝΕΛΒΙ για τον υπό ίδρυση φορέα βιβλίου

Η ΕΝΕΛΒΙ, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για την κατάθεση σκέψεων και προτάσεων εκ μέρους των σωματείων σχετικά με τους σκοπούς, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του υπό ίδρυση φορέα για το βιβλίο, ο οποίος θα διαδεχθεί το ΕΚΕΒΙ, έστειλε επιστολή1 με τις βασικές της θέσεις και αναμένει από την υπουργό να καλέσει εκ νέου τα σωματεία για τη λεπτομερέστερη επεξεργασία των προτάσεών τους, ώστε ο νέος φορέας να λειτουργήσει ευστοχότερα από τον παλαιότερο.

Παράλληλα, η ΕΝΕΛΒΙ επεξεργάστηκε ένα συνολικότερο κείμενο με τα θέματα που αφορούν τον κόσμο του βιβλίου2, το οποίο και παραθέτει.

Ενιαία Τιμή Βιβλίου

Η ΕΝΕΛΒΙ έχει προτείνει στο υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ πεδίο στο οποίο να σημειώνεται εάν ένας τίτλος υπάγεται στην Ενιαία Τιμή Βιβλίου, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την εφαρμογή της, προς διευκόλυνση όλου του κλάδου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ΕΝΕΛΒΙ πραγματοποίησε συνάντηση και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης  με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που επιδεικνύει προσωπικά για την παιδεία, κρίναμε σκόπιμο να του καταθέσουμε σχέδιο προώθησης της φιλαναγνωσίας με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις3, ως βάση επεξεργασίας και τελικής διαμόρφωσής τους από τον Τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσει στο μέλλον τον νόμο για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, διαβεβαιώνοντας ότι κατανοεί την αναγκαιότητά της για να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο πλουραλισμός στον χώρο του βιβλίου και να λειτουργεί εύρυθμα η αγορά.

Συνάντηση της Τομεάρχη Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη με τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών και την ΕΝΕΛΒΙ

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Michiel Kolman και του γενικού γραμματέα José Borghino της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA) για το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (IFRRO) στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντησή τους με την Τομεάρχη Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της ΕΝΕΛΒΙ Ιωάννη Κωνστανταρόπουλο, στην οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, η υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση των δημόσιων και σχολικών βιβλιοθηκών. 

Συνδιοργάνωση Παζαριού Πλατείας Κοτζιά από Σ.ΕΚ.Β., Σ.Ε.Β.Α. και ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.

Για πρώτη φορά φέτος, το Παζάρι της Πλ. Κοτζιά –από 18/01/2019 έως 10/02/2019– συνδιοργανώνεται από τα 3 μεγαλύτερα σωματεία εκδοτών και εντάσσεται στις δράσεις της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

Το συγκεκριμένο Παζάρι αποτελεί θεσμό 23 ετών για την Αθήνα, διεξάγεται νόμιμα στα όρια της περιφέρειας των σωματείων που το διοργανώνουν, και η πραγματοποίησή του αποθαρρύνει τη διοργάνωση των ανεξέλεγκτων παζαριών, σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, που καταστρατηγούν τη νομοθεσία και απαξιώνουν το πνευματικό προϊόν που λέγεται βιβλίο. Η ΕΝΕΛΒΙ πιστεύει ότι μόνον οι θεσμοθετημένες εκθέσεις και παζάρια βιβλίου προστατεύουν τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τους δημιουργούς, το αναγνωστικό κοινό και, εν τέλει, τη νομιμότητα.

Αίτημα προς τους εκδότες από το Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου απέστειλε αίτημα προς τους εκδότες για δωρεάν παροχή βιβλίων, στις εκδηλώσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πάγια θέση της ΕΝΕΛΒΙ είναι πως η λανθασμένη και επιζήμια αντίληψη για το βιβλίο ως προϊόντος ευτελούς το οποίο μπορούμε να αναζητούμε χωρίς κόστος, αντίληψη την οποία συντηρούν επί σειρά ετών με την ανυπαρξία σχετικής πολιτικής οι κρατικοί φορείς, πρέπει να αλλάξει. Η απαντητική επιστολή παρατίθεται αυτούσια.  

Το www.greekbookday.gr φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις για το βιβλίο

Υπενθυμίζουμε στους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τις βιβλιοθήκες και προς όλους όσοι φιλοξενούν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων ότι η ιστοσελίδα  www.greekbookday.gr υποδέχεται και προβάλλει όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, εκδοτικοί οίκοι και αναγνώστες από κάθε σημείο της Ελλάδας αποκτούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για να πληροφορούνται τα πάντα σχετικά με το βιβλίο και τις πολυπληθείς εκδηλώσεις που διοργανώνονται ανά τη χώρα.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με τις θέσεις της ΕΝΕΛΒΙ σχετικά με τον υπό ίδρυση φορέα βιβλίου

«Η Ελλάδα παραμένει ένα κράτος υπερσυγκεντρωτικό σε θέματα που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό, ενώ παράλληλα ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων (Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί ανασχετικά στην ομαλή πορεία και εξέλιξη του κλάδου του βιβλίου. Η έλλειψη ενός συνδετικού κρίκου για τη συνεργασία όλων των προαναφερόμενων υπουργείων είναι παραπάνω από αισθητή, ενώ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο οποίο ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες του παλαιού ΕΚΕΒΙ, μάλλον ως βάρος τις αντιλαμβάνεται και, σε κάθε περίπτωση, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε έναν ρόλο που εξ ορισμού το υπερβαίνει.

Ως εκ τούτου, η επανασύσταση κρατικού φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο την ενίσχυση του βιβλίου αποτελεί μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη των καιρών. Στα καθήκοντα και τους στόχους του συγκαταλέγονται:

  • η ευθύνη για τη δημιουργία στρατηγικής και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την ουσιαστική προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας
  • η προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό
  • η λειτουργία του ως διαμεσολαβητή μεταξύ κράτους και συντελεστών του βιβλίου. Ο νέος φορέας θα μεταφέρει, θα παρακολουθεί και θα μεθοδεύει τη λύση αιτημάτων που ανακύπτουν στη σχέση του κλάδου και των συντελεστών του με τις κρατικές υπηρεσίες. Η διαμεσολάβηση αυτή θα επιτρέψει την ταχύτερη επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν (ενδεικτικά: ασφαλιστικές εισφορές μεταφραστών, εικονογράφων, επιμελητών κτλ., εναρμόνιση ΦΠΑ μεταξύ πώλησης και σταδίων παραγωγής του βιβλίου, εξομοίωση ΦΠΑ μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου) και θα δώσει ώθηση και τόνωση σε όλον τον κλάδο (πνευματικούς δημιουργούς, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία, κ.ο.κ.).

Εκπροσώπηση-Διοίκηση: εκπροσώπηση εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών, βιβλιοθηκονόμων, βιβλιοπωλών μέσω των θεσμικών τους οργάνων. Επιλογή προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο, διαπιστωμένα ικανών να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια αποτελεσματική πολιτική για το βιβλίο σε εθνικό επίπεδο.

Αρμοδιότητες - Δράσεις:

  • Καλλιέργεια και διάδοση της φιλαναγνωσίας
  • καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, με έμφαση στην παιδική ηλικία
  • Δράσεις για τη φιλαναγνωσία μέσα στα σχολεία μέσω οργάνωσης και συντονισμού των επισκέψεων συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων δημιουργών
  • Δημιουργία και στήριξη Λεσχών Ανάγνωσης
  • υλοποίηση προγραμμάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από μετανάστες
  • Οργάνωση εκθέσεων βιβλίου, που θα περιλαμβάνει και την οργάνωση επισκέψεων και ενεργών συνεργειών με τα σχολεία
  • Κρατικά βραβεία.
  • Διασύνδεση των κρατικών και των δημοτικών βιβλιοθηκών με την κοινωνία (δημόσια σχολεία, λέσχες ανάγνωσης, πολιτιστικά κέντρα, ΚΑΠΗ, κ.ο.κ.)   
  • Οργάνωση εξειδικευμένων επαγγελματικών σεμιναρίων με τη συνδρομή του Ελληνικού Πανεπιστημίου (δημιουργική γραφή, διόρθωση-επιμέλεια κειμένων, λογοτεχνική μετάφραση, marketing & πωλήσεις βιβλίου)
  • Διαχείριση έγκυρης και ενημερωμένης βιβλιογραφικής βάσης (Βιβλιονέτ)
  • Διεξαγωγή μελετών, ερευνών και στατιστικών για το βιβλίο και την ανάγνωση (αριθμός εκδιδόμενων βιβλίων, είδος, τιράζ, πωλήσεις, τιμή, αναγνωστικές συμπεριφορές κοινού, σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες)
  • Εξωστρέφεια και προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό μέσω:
  • της διασφάλισης της ουσιαστικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού (Φρανκφούρτη, Μπολόνια)
  • της επαναλειτουργίας του προγράμματος ΦΡΑΣΙΣ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία εξαγωγής του πολιτισμού μας και γνωριμίας των ξένων με την ελληνική γραμματεία, μέσω της επιδότησης μεταφράσεων ελληνικών έργων σε γλώσσες του εξωτερικού ή επιδότησης τεχνικών marketing για την προώθηση βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.  
  • της προώθησης της συμμετοχής Ελλήνων συγγραφέων σε διεθνείς εκθέσεις, μορφωτικά ινστιτούτα, ξένα πανεπιστήμια
  • της παροχής οικονομικής ενίσχυσης ή υποτροφιών σε μεταφραστές έργων της ελληνικής γραμματείας
  • της διευκόλυνσης των εξαγωγών του ελληνικού βιβλίου, της αγοράς και ανταλλαγής δικαιωμάτων, της επίτευξης διεθνών συμπράξεων και συναντήσεων με κορυφαίους διεθνείς φορείς βιβλίου και εκδοτών. 
  • Επεξεργασία των τομέων που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα (βλ. εισφορές ΕΦΚΑ μεταφραστών, επιμελητών, διορθωτών, εικονογράφων κτλ.) 
  • Διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προηγμένες δυτικές χώρες, εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, υποστήριξη των φορέων που υλοποιούν ή επιθυμούν να υλοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα».

Θέσεις της ΕΝΕΛΒΙ για μια εθνική πολιτική για το βιβλίο

«Χρειαζόμαστε ένα ευρύ πλαίσιο εθνικής πολιτικής βιβλίου, το οποίο θα ενισχύσει τις ευκαιρίες του συγκεκριμένου κλάδου και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη που αποφέρει στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το κείμενο επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε τους τομείς στους οποίους οι διαμορφωτές της εθνικής πολιτικής βιβλίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά, διασφαλίζοντας ότι ο εκδοτικός και ο βιβλιοπωλικός τομέας θα συνεχίσουν να καινοτομούν διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο και ωφελώντας όλους.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο χώρος των εκδόσεων αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό κλάδο στην Ευρώπη: δημιουργεί ετησίως κύκλο εργασιών της τάξεως των 22-24 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αξία αγοράς 35-38 δισ. ευρώ. Απασχολεί περίπου 150.000 άτομα, και με έμμεσο τρόπο πάνω από 500.000, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην πολιτιστική ποικιλομορφία με περισσότερο από μισό εκατομμύριο νέους τίτλους τον χρόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο ευρωπαϊκός τομέας των εκδόσεων είναι κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς 7 στους 10 από τους κορυφαίους εκδοτικούς οίκους στον κόσμο εδρεύουν στην Ευρώπη. Ο πλούτος του επιμελημένου υλικού ενισχύει την κοινωνική μας συνοχή και αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο ελληνικός εκδοτικός κλάδος οφείλει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι χωρίς αγκυλώσεις και στρεβλώσεις.  

ΣΤΟΧΟΣ: Να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτός ο ζωτικός τομέας και να επεκταθεί στο εξωτερικό.

ΠΩΣ;

  • Κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει -συνεργαζόμενη με τους συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, εκπαιδευτικούς, εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθήκες, σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά)- να συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες  φιλαναγνωσίας, που θα ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες να αποκομίσουν τα οφέλη της. Ενδεικτικά: επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, δημιουργία και επαρκής εξοπλισμός σχολικών βιβλιοθηκών, αύξηση των σχολικών ωρών διδασκαλίας που αφορούν στη φιλαναγνωσία και αναβάθμισή τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να προσκαλούν στο σχολείο συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, κ.ο.κ.
  • Κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές που πολλαπλασιάζουν τα οφέλη ενός ισχυρού και πλούσιου σε περιεχόμενο εκδοτικού τομέα υπερασπιζόμενη, μεταξύ άλλων, την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, εξαιρώντας τους πνευματικούς δημιουργούς από τον ΕΦΚΑ, αφού η αμοιβή τους αφορά δικαιώματα και όχι παροχή υπηρεσιών, εξομοιώνοντας τον ΦΠΑ παραγωγής του βιβλίου με τον μειωμένο της πώλησης, επαναφέροντας άμεσα την επιδότηση της μετάφρασης ελληνικών έργων (Phrasis: πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες), αλλά και θεσπίζοντας την επιδότηση τεχνικών marketing που θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν οι ξένοι εκδότες για την προώθηση των ελληνικών μεταφρασμένων βιβλίων.  

Υπερασπίζοντας την ελευθερία

Οι εκδότες στηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης, αξία σύμφυτη με την εκδοτική δραστηριότητα. Με πολλή προσοχή επιλέγουν, ελέγχουν και επαληθεύουν το περιεχόμενο των βιβλίων τους επειδή συνδέουν το εμπορικό τους σήμα και το όνομα των συγγραφέων τους με αυτό.  Καθώς η έλλειψη ευθύνης όσον αφορά τις εκδόσεις από πλατφόρμες παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα, οι εκδότες βιβλίων είναι αυτοί που εξακολουθούν να παρέχουν εξακριβωμένες πληροφορίες, και άρα γνώση μέσω δημιουργικότητας.

ΣΤΟΧΟΣ: Να διασφαλιστεί ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν τη βάση του εκδοτικού τομέα όχι μόνο θα παραμείνουν άθικτα αλλά και θα επεκταθούν.

ΠΩΣ;

  • Με την υποστήριξη άνευ όρων της ελευθερίας του λόγου και της έκδοσης.
  • Με την ενίσχυση του πλουραλισμού στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μέσω της κατάργησης της επιβολής ενός και μόνου συγγράμματος σε σχολεία και πανεπιστήμια.
  • Να δοθεί το δικαίωμα και το ερέθισμα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν τις μεθόδους και τα υλικά διδασκαλίας, που ταιριάζουν στο κοινό τους και στα προγράμματα σπουδών τους.

Συνεχής δημιουργία και καινοτομία

Από τον Γουτεμβέργιο μέχρι σήμερα οι εκδότες βιβλίων έχουν επενδύσει στη δημιουργία και την καινοτομία, υιοθετώντας τις κατάλληλες τεχνολογίες για να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς εξαρτήσεις από δημόσιες επιχορηγήσεις, κατέστη δυνατή από ένα σταθερό πλαίσιο εργασίας που βασίζεται στα πνευματικά δικαιώματα. Αυτά είναι το θεμέλιο για τη βιωσιμότητα του τομέα.

ΣΤΟΧΟΣ: να διατηρηθεί και να ενισχυθεί αυτός ο επιτυχημένος κύκλος δημιουργίας, επενδύσεων και καινοτομίας.

ΠΩΣ;

  • Διασφάλιση ενός υγιούς καθεστώτος γύρω από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως με την ενθάρρυνση των αδειών δημόσιου δανεισμού, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο  τη δημιουργία και τις επενδύσεις (αμοιβή για τον δημόσιο δανεισμό, εύλογη αμοιβή από την πώληση υπολογιστών, tablets, εκτυπωτών, κ.ο.κ.)
  • Να επιτραπεί η εφαρμογή των ελάχιστων ή μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ σε βιβλία, περιοδικά και μαθησιακό υλικό, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το προϊόν που επιλέγει ο αναγνώστης, και να τερματιστεί η αδικαιολόγητη πλέον διάκριση μεταξύ ψηφιακών και έντυπων εκδόσεων.
  • Προσανατολισμός της χρηματοδότησης του πολιτιστικού τομέα σε τομείς που δεν καλύπτονται από την αγορά, όπως η κατάρτιση και η κινητικότητα των επαγγελματιών, η υποστήριξη της καινοτομίας, της προσβασιμότητας, της μετάβασης σε φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές, καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη μέσω σχετικών συνεργατικών σχεδίων.

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού

Οι εκδότες λειτουργούν σε μια ανοικτή, ανταγωνιστική αγορά, στηριζόμενοι στις ικανότητές τους και στην ποιότητα της εργασίας τους, η οποία με τη σειρά της ενισχύεται από τον έντονο εσωτερικό ανταγωνισμό στον τομέα. Η επιτυχία του κλάδου εξαρτάται επίσης από τη διατήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, ιδίως σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον με προδιάθεση σε φαινόμενα αλόγιστης κυριαρχίας.

ΣΤΟΧΟΣ: να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας πραγματικά ανταγωνιστικός χώρος.

ΠΩΣ;

  • Τόνωση του ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας ότι η τιμολόγηση δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την αποτίμησή του (Ενιαία Τιμή Βιβλίου)
  • Μείωση των επιπτώσεων της προσπάθειας κυριαρχίας ορισμένων επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική αγορά
  • Καθιέρωση ενός ισχυρού καθεστώτος επιβολής, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από πλατφόρμες που προσφέρουν υλικό χωρίς να αμείβονται συγγραφείς και εκδότες (ηλεκτρονική πειρατεία)».

Προτάσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. για μια αποτελεσματική εθνική πολιτική για το βιβλίο

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Παραθέτουμε τις σημαντικότερες δράσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να προγραμματισθούν άμεσα ώστε να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και, κατ’ επέκταση, την κατάκτηση της αριστείας.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όσο η Ελλάδα παραμένει ένα κράτος υπερσυγκεντρωτικό σε θέματα που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό, η επανασύσταση κρατικού φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο τη χάραξη και την υλοποίηση εθνικής πολιτικής για το βιβλίο είναι επιβεβλημένη. Καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν το βιβλίο διασπώνται σε πολλά υπουργεία (Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης), ο φορέας αυτός πρέπει να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για τη συνεργασία όλων των προαναφερόμενων υπουργείων.

Στις αρμοδιότητες του νέου φορέα θα υπάγονται ενδεικτικά:

  • Καλλιέργεια και διάδοση της φιλαναγνωσίας
  • Δράσεις για τη φιλαναγνωσία μέσα στα σχολεία μέσω οργάνωσης και συντονισμού των επισκέψεων συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων δημιουργών
  • Οργάνωση εκθέσεων βιβλίου με τη συμμετοχή των δημοσίων σχολείων
  • Κρατικά βραβεία.
  • Διασύνδεση των κρατικών και των δημοτικών βιβλιοθηκών με την κοινωνία (δημόσια σχολεία, λέσχες ανάγνωσης, πολιτιστικά κέντρα, ΚΑΠΗ, κ.ο.κ.)   
  • Οργάνωση εξειδικευμένων επαγγελματικών σεμιναρίων με τη συνδρομή του Ελληνικού Πανεπιστημίου (δημιουργική γραφή, διόρθωση-επιμέλεια κειμένων, λογοτεχνική μετάφραση, marketing & πωλήσεις βιβλίου)
  • Διεξαγωγή μελετών, ερευνών και στατιστικών για το βιβλίο και την ανάγνωση (αριθμός εκδιδόμενων βιβλίων, είδος, τιράζ, πωλήσεις, τιμή, αναγνωστικές συμπεριφορές κονού, σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες)
  • Εξωστρέφεια και προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό μέσω:
  • της διασφάλισης της ουσιαστικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού (Φρανκφούρτη, Μπολόνια)
  • της επαναλειτουργίας του προγράμματος ΦΡΑΣΙΣ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία εξαγωγής του πολιτισμού μας και γνωριμίας των ξένων με την ελληνική γραμματεία, μέσω της επιδότησης μεταφράσεων ελληνικών έργων σε γλώσσες του εξωτερικού ή επιδότησης τεχνικών marketing για την προώθηση βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.  

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΙΛΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Η φιλαναγνωσία χτίζεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου κι εκεί πρέπει να στραφεί η πλειοψηφία των ενεργειών που παρατίθενται:

Σχολικές βιβλιοθήκες

Το 1998 ξεκίνησε η πρώτη φάση από το Υπ. Παιδείας με 499 βιβλιοθήκες. Η δεύτερη φάση (2002) αφορούσε 250 βιβλιοθήκες και 13.000 τίτλους, από τους οποίους το κάθε σχολείο επέλεγε περίπου 4.500 τίτλους. Στο έργο εντάχτηκαν μόνο γυμνάσια και λύκεια και όχι δημοτικά και νηπιαγωγεία. Οι βιβλιοθήκες δεν στελεχώθηκαν με βιβλιοθηκονόμους και σήμερα είναι άγνωστος ο αριθμός των βιβλιοθηκών που πράγματι λειτουργούν. Προτείνουμε τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως:

  • Εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών και αποτελεσματική οργάνωσή τους
  • Πρόσληψη υπεύθυνων βιβλιοθηκονόμων για τη λειτουργία τους
  • Δημιουργία (ή αγορά) λογισμικού που θα δίνει δυνατότητα ελέγχου των βιβλιοθηκών
  • Θέσπιση κινήτρων για να μπορέσουν τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο, με διαγωνισμούς ή ενσωμάτωση θεμάτων που θα τα οδηγούν στη βιβλιοθήκη για έρευνα
  • Μόνιμη εγγραφή στους ετήσιους προϋπολογισμούς κονδυλίου για την ενίσχυση του συνόλου των βιβλιοθηκών
  • Σωστή επιλογή της επιτροπής επιλογής βιβλίων, η οποία θα λειτουργεί αναλογιζόμενη τις ευθύνες της. Μπορεί να προκύπτει και από κάποιον μεικτό τρόπο εκλογής στον οποίο θα συμμετέχουν και άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται να είναι η επιτροπή αδιάβλητη, αλλά και ικανή να διαλέγει τα σωστά βιβλία.
  • Αύξηση των σχολικών ωρών διδασκαλίας που αφορούν τη φιλαναγνωσία και αναβάθμισή τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και παρότρυνσή τους να χρησιμοποιούν εξωσχολικά λογοτεχνικά βιβλία της επιλογής τους.
  • Ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να προσκαλούν στο σχολείο συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, να εντάσσουν στις σχολικές εκδρομές επίσκεψη σε τοπικές εκθέσεις βιβλίου (σε αυτή την περίπτωση η παροχή άδειας για έκθεση βιβλίου να συνοδεύεται με την οργάνωση σχολικών επισκέψεων)
  • Θεσμοθέτηση Πανελλήνιου Μαραθώνιου ανάγνωσης με κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου, προκειμένου να συμμετέχουν μαζικά και με επιβράβευση των πρώτων σε συμμετοχή σχολείων
  • Συμμετοχή και συνδρομή των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας στις εκδηλώσεις για τον μήνα βιβλίου (Απρίλιος κάθε έτους), που οργανώνει η ΕΝΕΛΒΙ και συμμετέχουν όλοι οι εκδότες, συγγραφείς και τα βιβλιοπωλεία ανά την επικράτεια.
  • Συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και στήριξη της καμπάνιας της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA) & των Ηνωμένων Εθνών: How reading 20 minutes a day impacts your child
  • Συνδιοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τους εκδότες και τους συγγραφείς και διοργάνωση αντίστοιχης έκθεσης στην Αθήνα
  • Εκπομπή βιβλίου στην κρατική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Οι βιβλιοθήκες (δημόσιες και δημοτικές) καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, να προσεγγίσουν ολοένα και περισσότερους αναγνώστες και να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες:

  • εμπλουτισμός με τα νεότερα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία
  • ευρυζωνική πρόσβαση
  • online έντυπα
  • video κατ’ απαίτηση
  • υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας
  • ενημέρωση για νέα βιβλία μέσω e-mail
  • δημιουργία προσωποποιημένων καταλόγων σύμφωνα με τις επιθυμίες κάθε χρήστη. Στόχος της σύγχρονης βιβλιοθήκης πρέπει να είναι η διάχυση της πληροφορίας και η εύκολη πρόσβαση σε αυτήν από το ευρύ κοινό.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Ελλάδα αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση και είναι η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εξακολουθεί να ισχύει ο αναχρονιστικός θεσμός του ενός και μοναδικού σχολικού βιβλίου, που σχεδιάζεται και εκδίδεται από το κράτος. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει το πολλαπλό σχολικό βιβλίο, καθώς:

  • Ευνοεί τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης και την κατάθεση εναλλακτικών εκπαιδευτικών και επιστημονικών προτάσεων μέσω του ανταγωνισμού των εκδοτών
  • Ευνοεί τον διάλογο επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα
  • Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σχολείο να επιλέγει το βιβλίο που θεωρεί καταλληλότερο να διδαχθεί στις τάξεις του
  • Λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου (γεωγραφικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές), τις διαφορετικές αντιλήψεις και τον διαφορετικό χαρακτήρα κάθε εκπαιδευτικού, ακόμα και τις συγκεκριμένες ανάγκες μιας συγκεκριμένης σχολικής τάξης
  • Παρέχει σε άξιους εκπαιδευτικούς, συγγραφείς και εκδότες τη χαρά της δημιουργίας, τη δυνατότητα να εκφράσουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο παρουσίασης των γνωστικών αντικειμένων
  • Καταργεί αυτομάτως την αποστήθιση, κυρίως σε εξετάσεις πανελλαδικού τύπου
  • Προάγει τον σεβασμό του μαθητή για το βιβλίο του.

Αν η πολιτεία μπορεί και επιθυμεί να προσφέρει δωρεάν τα βιβλία στους μαθητές, αυτό δεν αντιμάχεται την πολιτική του πολλαπλού σχολικού βιβλίου. Υπάρχουν διάφορα συστήματα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Ο νόμος 4481/2017 για τη συλλογική διαχείριση, που τέθηκε σε ισχύ στις 20/07/2017, ρυθμίζει και το θέμα δημόσιου δανεισμού, εξαιρώντας τις σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες από κάθε υποχρέωση αμοιβής για τους δανεισμούς.

Η εξαίρεση των σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών είναι εξαιρετικά προβληματική. Σε μια χώρα όπου οι αγορές βιβλίων με σκοπό τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών είναι σχεδόν ανύπαρκτες, δεν γίνεται να «δημεύονται» τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών όταν οι βιβλιοθήκες είναι κρατικές.

Παράλληλα, πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτών. Άλλωστε, οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, βάσει του καταστατικού τους, διαθέτουν μέρος της αμοιβής για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ενισχύοντας τη φιλαναγνωσία, την έρευνα, τους νέους δημιουργούς, δράσεις και προγράμματα για βιβλιοθήκες.

ΕΥΛΟΓΗ ΑΜΟΙΒΗ

Οι εκδότες επενδύουν και συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτιστικών αγαθών. Με την αναπαραγωγή και την πώληση των έργων τους προσδοκούν την απόσβεση των επενδύσεών τους. Οι  συγγραφείς προσπαθούν να ζήσουν από το έργο τους. Ο Έλληνας νομοθέτης εισήγαγε στο εθνικό δίκαιο τον περιορισμό του δικαιώματος αναπαραγωγής, όταν αυτή γίνεται για ιδιωτική χρήση, με την ταυτόχρονη υποχρέωση και προϋπόθεση καταβολής εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ποσοστό επιβάρυνσης που επιβάλλεται στην αγορά τεχνικών μέσων αναπαραγωγής είναι η ελάχιστη αποζημίωση για τα πνευματικά έργα που διακινούνται μέσω αυτών και ταυτόχρονα το ελάχιστο ποσό για τη νομιμοποίηση της χρήσης των τεχνικών μέσων, ενώ ισχύει στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να προστατευθεί από την απαίτηση των εισαγωγέων για κατάργησή της στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Εκπαίδευση του κοινού ως προς τον σεβασμό και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο πολιτισμός δεν νοείται να παρέχεται «δωρεάν», οι δημιουργοί πρέπει να αμείβονται για το έργο τους, ειδάλλως κινδυνεύει η πνευματική παραγωγή.

Ο πολιτισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και επομένως χρήζει προστασίας. Τον Δεκέμβριο του 2014 παρουσιάστηκε μια έρευνα της Ernst & Young που υπογραμμίζει τη συνεισφορά του πολιτισμού στην οικονομία: στην Ευρώπη 26% των θέσεων εργασίας και 39% του ΑΕΠ προέρχονται από επιχειρήσεις που συνδέονται με πνευματικά δικαιώματα!

Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η νομοθέτηση, πρόληψη και πάταξη της ηλεκτρονικής πειρατείας που συντελείται κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Η ηλεκτρονική πειρατεία στερεί νόμιμα έσοδα από τους πνευματικούς δημιουργούς, από τους εκδότες και από το κράτος.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

  • Θεσμοθέτηση μηδενικού ΦΠΑ στο έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο (κατά το παράδειγμα της Μεγ. Βρετανίας, της Νορβηγίας, του Καναδά, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και όλων σχεδόν των χωρών της Λατ. Αμερικής). Τα έσοδα από το ΦΠΑ για το κράτος είναι ελάχιστα, εν αντιθέσει με το ποσό που επιβαρύνει ο ΦΠΑ τους αληθινούς βιβλιόφιλους
  • Εξομοίωση ΦΠΑ στην παραγωγή και στην πώληση του βιβλίου. Ο συντελεστής ΦΠΑ 24% που αφορά τις υπηρεσίες φασόν που χρειάζονται για την παραγωγή του βιβλίου (εκτύπωση, βιβλιοδεσία κτλ.) απειλεί ευθέως την ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Η σημερινή τεράστια διαφορά μεταξύ ΦΠΑ παραγωγής 24% και ΦΠΑ πώλησης του βιβλίου 6% δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις, καθώς το περιθώριο μεικτού κέρδους και ο μικρός όγκος των πωλήσεων της εκδοτικής επιχείρησης με κανένα τρόπο δεν επαρκούν να καλύψουν τη διαφορά των δύο συντελεστών.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΦΚΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ, ΔΙΟΡΘΩΤΕΣ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΣ Κ.ΛΠ.

Μεταφραστές, εικονογράφοι, επιμελητές, διορθωτές, επιστημονικοί συνεργάτες, και γενικότερα επαγγελματίες που παράγουν έργο στον χώρο του βιβλίου και δεν διαθέτουν δελτία παροχής υπηρεσιών, βρίσκονται μετέωροι. Οι ισχύουσες διατάξεις του ΚΦΔ αποκλείουν πολλούς ικανούς και έμπειρους εξ αυτών από την ανάληψη μεταφράσεων, επιμελειών και εικονογραφήσεων, καθώς για τους περισσότερους από αυτούς η μετάφραση, η επιμέλεια και η εικονογράφηση δεν αποτελεί κύριο επάγγελμα αλλά περιστασιακή και εποχιακή απασχόληση, την οποία ασκούν παράλληλα προς το κύριο επάγγελμά τους. Η είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων δεν εμπίπτει στις ρυθμίσεις περί ασφαλιστικών εισφορών και η εξαίρεση των ανωτέρω επαγγελματιών πρέπει να νομοθετηθεί από την πολιτεία.

Επιστολή προς το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

«Λάβαμε το αίτημά σας και διαπιστώνουμε με έκπληξη για μια ακόμα φορά ότι έχει παγιωθεί η αντίληψη πως οι εκδότες είναι σε θέση –αν όχι είναι υποχρεωμένοι– να υποκαθιστούν κρατικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς όσον αφορά την προμήθεια βιβλίων για σχολικές βιβλιοθήκες, δημοτικές βιβλιοθήκες, ποικίλες εκδηλώσεις κ.ο.κ.

Προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά βιβλίων περνούν ανεκμετάλλευτα, δημόσιοι πόροι για την αγορά βιβλίων δεν προβλέπονται (κορυφαίο παράδειγμα η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την Ίδρυση Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων), κρατική πολιτική για την ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου δεν υφίσταται. Εντούτοις, όλοι προστρέχουν στους εκδότες για τη δωρεάν παροχή βιβλίων, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι το βιβλίο, και δη το καλό βιβλίο, έχει κόστος, και οι εκδοτικές επιχειρήσεις με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις των καιρών. Οι αριθμοί είναι διαθέσιμοι και μιλούν.

Πάνω απ’ όλα, όμως, παγιώνεται η αντίληψη πως το βιβλίο είναι κάτι ευτελές, προϊόν χωρίς ιδιαίτερη αξία, κάτι που εν τη απουσία οποιασδήποτε κρατικής μέριμνας μπορούμε να ζητήσουμε να μας παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο. Πόσα αλήθεια από τα αιτήματα που καθημερινά λαμβάνουν οι εκδότες μπορούν να ικανοποιήσουν, όσο καλή διάθεση κι αν επιδείξουν; Σχολικές βιβλιοθήκες (σωρηδόν), σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ΜΚΟ, σωματεία, κοινωνικοί φορείς, όλοι απευθύνονται στους εκδότες ζητώντας δωρεάν βιβλία.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου επιχειρεί να αλλάξει τη λανθασμένη και επιζήμια αντίληψη για το βιβλίο, την οποία συντηρούν επί σειρά ετών με την ανυπαρξία σχετικής πολιτικής οι κρατικοί φορείς. Ο σεβασμός προς τον κόσμο του βιβλίου (τους δημιουργούς και όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ενός αξιόλογου βιβλίου, του εκδότη μη εξαιρουμένου) δεν μας επιτρέπει να ζητήσουμε από τα μέλη μας την παραχώρηση δωρεάν βιβλίων. Είναι η πάγια φιλοσοφία και τακτική μας, την οποία εφαρμόζουμε για κάθε παρόμοιο αίτημα.

Ευχόμαστε επιτυχία στο αξιόλογο εγχείρημά σας που απευθύνεται στο ευαίσθητο κοινό των παιδιών και των εφήβων και θα το επικοινωνήσουμε προς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό».

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα