Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Η ανησυχία της ανθρώπινης κοινωνίας, σ' αντίθεση με την πραότητα της φυσικής κατάστασης της αγέλης των ζώων, διαγιγνώσκεται ως η ανικανότητα του ανθρώπου να ξεχάσει το παρελθόν. Γι' αυτό, θα πρέπει να θεωρήσουμε την ικανότητα να βιώσουμε τη ζωή μ' έναν τρόπο μη-ιστορικό ως την πλέον σημαντική και πλέον πρωτότυπη απ' όλες τις εμπειρίες μας (...)
Όμως, έως ότου η "εμπειρία" αυτή γίνει βίωμα και ο άνθρωπος υπερβεί τη γνώση του θανάτου που τον ριζώνει στη χρονικότητα και έως ότου φθάσει στην κατάσταση της πραγματοποίησης, το μυθιστόρημα θα μένει για πάντα ως η γραπτή μαρτυρία του τι είπαν και του τι είναι να ζει κανείς σ' έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (...)
Τζίνα Πολίτη: «Το μυθιστόρημα και οι προϋποθέσεις του: Αλλαγές στην Εννοιολογική Δομή των Μυθιστορημάτων του 18ου και του 19ου Αιώνα (στα αγγλικά). Hakkert: Amsterdam, 1976».
Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Τζίνας Πολίτη, επίτιμου μέλους της Εταιρείας μας, βραβευμένης με το βραβείο Διδώ Σωτηρίου για το σύνολο του έργου της και τη σημαντική συμβολή της στα ελληνικά γράμματα. Εξέχουσα θεωρητικός και μελετήτρια της λογοτεχνίας, σπούδασε (με υποτροφία) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ως επιστημονική συνεργάτρια (Fellow), καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ομότιμη καθηγήτρια). Με πλούσιο ερευνητικό έργο πάνω στην αγγλική και την ελληνική λογοτεχνία και τη συγκριτική γραμματολογία, η Τζίνα Πολίτη υπήρξε ένα λαμπερό, ξεχωριστό και πάντοτε νεανικό πνεύμα.
Η πολιτική της κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29/5 στις 11 το πρωί, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Πλήρες βιογραφικό και εργοβιογραφικό της στον ιστότοπο της Εταιρείας Συγγραφέων.