Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ο βασικός στόχος του Bookia είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στην χώρα μας, με την πεποίθηση ότι αυτό δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία της κοινωνίας.
Το πρώτο βήμα για έναν ενεργό ή για έναν υποψήφιο αναγνώστη, είναι η απόκτηση ενός βιβλίου. Μία καλή ευκαιρία είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων που οργανώνονται από τους εκδότες και τους συγγραφείς. Εκεί ο αναγνώστης είναι περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, ψυχολογικά έτοιμος να αποφασίσει να αποκτήσει το βιβλίο.
Συνεπώς, η προσπάθεια του Bookia εστιάζεται σε δύο στόχους:
- Την παρότρυνση προς τους αναγνώστες να παρακολουθούν παρουσιάσεις βιβλίων.
- Αφού παραστούν σε μία παρουσίαση, να αποκτήσουν το βιβλίο.
Το πρώτο, είναι θέμα άλλης αρθρογραφίας και μας έχει απασχολήσει ήδη στο παρελθόν. Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στο δεύτερο στόχο.
Ως Bookia παρακολουθούμε πολλές, πραγματικά πολλές, παρουσιάσεις βιβλίων, είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε προσκαλεσμένοι των διοργανωτών. Σε όλες τις παρουσιάσεις παρατηρούμε την οργάνωσή τους αλλά και τη συμπεριφορά των θαμώνων - αναγνωστών σε κάθε στάδιο, καταλήγοντας στις κύριες παρατηρήσεις:
- Στο κενό πριν την έναρξη της παρουσίασης επικρατεί αμηχανία, ιδιαίτερα των μοναχικών ή μικρών παρεών.
- Διέξοδο σε αυτό οι αναγνώστες βρίσκουν στο κινητό τηλέφωνο, σε μία κλήση, στα email, στα κοινωνικά δίκτυα...
- Οι μεστές και ενδιαφέρουσες ομιλίες κερδίζουν το ενδιαφέρον, όταν όμως πλατιάζουν ή είναι εκτός θέματος παρατηρούμε πιο έντονα την αναζήτηση διεξόδου με πρώτο το κινητό τηλέφωνο. Δυστυχώς συχνά οι ομιλητές παρασύρονται και εμβαθύνουν σε επίπεδο διάλεξης, ενώ το θέμα είναι το βιβλίο, η ιστορία του και ο συγγραφέας.
- Με τη λήξη των ομιλιών ή της διαδικασίας, οι αναγνώστες είτε αποκτούν το βιβλίο για υπογραφή (σημαντικό κίνητρο), είτε αποχωρούν. Η ταχύτητα αποχώρησης δείχνει την επιτυχία της διοργάνωσης!
- Τα βιβλία διατίθενται προς πώληση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου, συνήθως απόμερα.
Σκεπτόμενοι πως να αυξήσουμε τις πιθανότητες ώστε οι αναγνώστες να αποκτήσουν το βιβλίο της παρουσίασης, προτείναμε σε εκδότη και δοκιμάσαμε πρακτικές καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία παραθέτουμε προς κρίση και αξιοποίηση.
Τι κάναμε:
- Στα τραπέζια τοποθετήσαμε ένα ή περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου της παρουσίασης.
- Εκτυπώσαμε κάρτα η οποία ενημέρωνε περιληπτικά και πρότεινε την αγορά του βιβλίου με έκπτωση και υπογραφή του από το/τη συγγραφέα.
Τι παρατηρήσαμε:
- Στα κενά της διαδικασίας ή όταν η μειωνόταν το ενδιαφέρον, οι αναγνώστες περιεργάζονταν το βιβλίο διαβάζοντας το οπισθόφυλλο και τις πρώτες σελίδες τους.
- Το σχολίαζαν και συζητούσαν μεταξύ τους σχετικά με αυτό.
- Έως το τέλος της παρουσίασης είχαν δεθεί όλοι σε κάποιο βαθμό με το βιβλίο και από την κάρτα γνώριζαν πως μπορούν να το αποκτήσουν, από πού αλλά και την τιμή του, την έκπτωση, την προσφορά.
- Ένας μεγάλος αριθμός των αναγνωστών απόκτησαν το βιβλίο εκεί, στο χώρο της παρουσίασης.
- Όσοι δεν έφτασαν στην απόκτησή του είχαν κατ' ελάχιστον ενημερωθεί άμεσα για το συγκεκριμένο βιβλίο, για το συγγραφέα, για άλλα βιβλία του αλλά και για τον εκδότη γενικά.
Με τα παραπάνω ως βασικές ενέργειες, πιστεύουμε ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες πώλησης περισσότερων βιβλίων στις παρουσιάσεις. Παρατίθενται και κάποιες επιπλέον σκέψεις οι οποίες κατά περίπτωση θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.
- Η ενημερωτική κάρτα μπορεί να είναι απλώς ενημερωτική, π.χ.
«Το βιβλίο διατίθεται εδώ με έκπτωση -ΧΧ%, στην τιμή των ΨΨ€.
Μπορείτε να το πληρώσετε στο ταμείο που λειτουργεί στο χώρο και ο-η συγγραφέας θα σας το υπογράψει στο τέλος της παρουσίασης»
ή να περιέχει ευρηματικές εκφράσεις σε πιο χαλαρό στυλ, π.χ.
«Αν το πιάσεις δεν το αφήνεις!»
ή να αποκτήσει μορφή ανάλογη του βιβλίου, με χιούμορ ή ποιητικότητα κ.λπ.
ή ακόμα να το γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας κάνοντάς το προσωπικό. - Στα τραπέζια, μαζί με το βιβλίο θα μπορούσε να δίνεται ο κατάλογος του εκδότη ή μόνον των έργων του συγγραφέα τον οποίο οι αναγνώστες να κρατούν, δωρεάν.
Πιθανοί κίνδυνοι
- Περιεργαζόμενοι οι αναγνώστες τα βιβλία ίσως τα σημαδέψουν και τα διπλώσουν με συνέπεια, αν δεν τα κρατήσουν, να μη μπορούν να διατεθούν. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν αριθμό αντιτύπων του βιβλίου τα οποία θα χρησιμοποιούνται μόνον στις παρουσιάσεις. Οι αναγνώστες δεν θα κρατούν το συγκεκριμένο αντίτυπο αλλά θα το παραδίδουν στο ταμείο απ' όπου θα παραλαμβάνουν ένα νέο. Τα χρησιμοποιημένα αντίτυπα θα αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο στην επόμενη παρουσίαση.
- Ένας φορολογικός έλεγχος στο χώρο των παρουσιάσεων ίσως θα απαιτούσε εξηγήσεις για βιβλία που βρίσκονται στα χέρια καταναλωτών χωρίς να έχει εκδοθεί παραστατικό. Τα ειδικά αντίτυπα - δείγματα, μπορούν να έχουν ένα ειδικό διακριτικό και να έχουν σταλεί στο χώρο των παρουσιάσεων με ειδικό δελτίο αποστολής.
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε τις εκδόσεις «το ανώνυμο βιβλίο» και τον εκδότη του Γιάννη Κομνηνό, για το ενδιαφέρον και τη διάθεση να δοκιμάσουμε την πρακτική στις παρουσιάσεις του.
Συζήτηση
Το θέμα αυτού του άρθρου είναι ερέθισμα, περισσότερο, για σκέψη και αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του αποτελέσματος ενεργειών που γίνονται για την προώθηση βιβλίων.
Είναι πολύ χρήσιμο για όλους τους εμπλεκόμενους στο βιβλίο, να παρατεθούν αντιρρήσεις, απόψεις, προτάσεις. Σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε το πλαίσιο στο κάτω μέρος της σελίδας και να καταθέσετε την εμπειρία σας.
Προτεινόμενα άρθρα
- Είμαι συγγραφέας, «Πως αξιοποιώ το Bookia;»
- Είμαι εκδότης, «Πως αξιοποιώ το Bookia;»
- Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia
- Θέλω να βοηθήσω το Bookia