Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Δράσεις – Πρωτοβουλίες της ΕΝΕΛΒΙ
- Ημέρα Βιβλίου 2018
- Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018
- Ενιαία Τιμή Βιβλίου
- Δικαίωμα δημόσιου δανεισμού
- Βιβλιογραφικές βάσεις
- Σχολικό βιβλίο
- Αλλαγή δικαιωμάτων τίτλων
- Νέος Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα
- Το www.greekbookday.gr φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις για το βιβλίο
- Καναδοί δημιουργοί και πνευματικά δικαιώματα
- Τούρκοι εκδότες
- Εγγραφή νέου μέλους
ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ
Η φετινή διοργάνωση της Ημέρας Βιβλίου σχεδιάζεται εμπλουτισμένη σε δράσεις και εκδηλώσεις. Πέραν των παρουσιάσεων που θα διοργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και οι δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, πέραν του κλασικού Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας που θα διοργανωθεί το Σάββατο 21 Απριλίου και ήδη αποτελεί θεσμό, συζητείται η διοργάνωση και άλλων βιβλιοφιλικών δράσεων για τις οποίες θα υπάρξουν οι ανάλογες ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθούν.
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018
Σε συνάντηση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενημερωθήκαμε πως κατά τη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018) θα ξαναλειτουργήσει το Περίπτερο 14, στο οποίο θα φιλοξενηθεί αποκλειστικά η παιδική γωνιά. Προβλέπεται η συμμετοχή περισσότερων εκδοτών, ενώ θα ισχύσει και φέτος η δωρεάν παραχώρηση για τα πρώτα 9 τ.μ. Η Γαλλοφωνία -που θα αποτελεί κεντρικό άξονα αναφοράς- συνδιοργανώνεται με τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και τον Γάλλο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και θα εκπροσωπείται με περίπτερο 200 τ.μ.
Στη συνάντηση ζητήθηκε να δρομολογηθεί η στατιστική αποτύπωση της Έκθεσης που είναι απαραίτητη για την αξιολόγησή της και την απόκτηση συνολικής και τεκμηριωμένης εικόνας της απήχησης και της δυναμικής της.
Η ΕΝΕΛΒΙ πραγματοποίησε συνάντηση με την εταιρεία Κοινωνία Γνώσης που ανέλαβε τη διενέργεια της έρευνας-μελέτης εκ των υστέρων αξιολόγησης των επιπτώσεων της τροποποίησης του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου και ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα και τις μεθόδους υλοποίησής της. Από την πλευρά μας θα θέσουμε στη διάθεση των υπεύθυνων του έργου κάθε διαθέσιμο στοιχείο για την ολοκλήρωση της μελέτης με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να δρομολογηθεί η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής.
Στη διαβούλευση που διεξήχθη υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την καταβολή των δικαιωμάτων δανεισμού από τις δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες, η ΕΝΕΛΒΙ κατέθεσε τις προτάσεις της1 μέσω του ερωτηματολογίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).
Επ’ ευκαιρία της πρόσφατης διακοπής λειτουργίας της Biblionet, η ΕΝΕΛΒΙ επανέφερε στην επικαιρότητα το φλέγον θέμα των βιβλιογραφικών βάσεων που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Η Biblionet και η Osdelnet λειτουργούν παράλληλα, αλλά καμία δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις εκδοτών και βιβλιοπωλών. Από πλευράς μας διαπιστώνουμε ότι αν και το υπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας της Biblionet, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αποδεικνύεται ανεπαρκές και αδύναμο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της. Σε συνάντησή μας, το ΕΙΠ μας ενημέρωσε ότι θεωρεί πως η Biblionet πρέπει να μεταφερθεί στον φορέα για το βιβλίο, όταν και αν αυτός ιδρυθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ότι για το 2018 η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη. Σήμερα, η Biblionet λειτουργεί κανονικά, αν και με μικρό αριθμό υπαλλήλων (δύο στην Αθήνα και ένας στην Θεσσαλονίκη). Παράλληλα:
ο ΟΣΔΕΛ δεν έχει ακόμα αναβαθμίσει την Osdelnet ώστε να είναι λειτουργική σε καθημερινή βάση. Η Osdelnet ενημερώνεται ουσιαστικά προς το τέλος του έτους, όταν ο ΟΣΔΕΛ πρέπει να επιμερίσει τα ποσά των δικαιούχων (εκδοτών, συγγραφέων και δημοσιογράφων).
το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με την τεχνογνωσία και το προσωπικό που διαθέτει υποστηρίζει από τεχνικής άποψης τη Biblionet, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της.
Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να καταλήξουν σε συνεννόηση οι εμπλεκόμενες πλευρές, αξιοποιώντας και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Ομάδα Εργασίας που είχε συστήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς να δρομολογηθεί λύση, η ΕΝΕΛΒΙ θα υποχρεωθεί να αντιδράσει εμπράκτως και όχι με απλές επιστολές διαμαρτυρίας.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει ακόμα ο αναχρονιστικός θεσμός του ενός και μοναδικού σχολικού βιβλίου Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Εκπαιδευτικού Φόρουμ (ΕPF) της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (ΙΡΑ), η ΕΝΕΛΒΙ έστειλε έγγραφα τις απόψεις της2 και βρίσκεται πλέον σε συνεχή διάλογο με το ΕΡF, με στόχο την προώθηση της εισαγωγής του πολλαπλού σχολικού βιβλίου και στη χώρα μας, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες περί εκπαίδευσης αντιλήψεις.
Σχετικά με τον διάλογο που αναπτύχθηκε με την ΠΟΕΒ σχετικά με τις αλλαγές στα δικαιώματα τίτλων, παραθέτουμε τις δύο επιστολές3 (μεταξύ ΠΟΕΒ και ΕΝΕΛΒΙ) ώστε να γίνουν σαφή τόσο τα ερωτήματα από πλευράς των βιβλιοπωλών όσο και οι θέσεις μας που θεωρούμε ότι απαντούν στους προβληματισμούς τους. Παρακαλούμε να διαβάσετε τις επιστολές στο τέλος του ενημερωτικού δελτίου και να προσαρμόσετε ανάλογα τις ενέργειές σας, ώστε να διευκολύνεται το έργο εκδοτών και βιβλιοπωλών και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου μας.
Νέος Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα
Ο κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, περιγράφει τα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων, δηλαδή του ατόμου του οποίου τα προσωπικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία, και ορίζει αναλυτικά την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των υπεύθυνων επεξεργασίας για τη θέσπιση και τήρηση μέτρων ασφαλείας. Το κόστος εναρμόνισης των επιχειρήσεων με τον κανονισμό ενδέχεται να μην είναι αμελητέο, ενώ οι κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη συμμόρφωση είναι βαρύτατες. Η ΕΝΕΛΒΙ βρίσκεται στο στάδιο μελέτης του θέματος και θα επανέλθει με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.
Το www.greekbookday.gr φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις για το βιβλίο
Υπενθυμίζουμε στους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τις βιβλιοθήκες και προς όλους όσοι φιλοξενούν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων ότι η ιστοσελίδα www.greekbookday.gr υποδέχεται και προβάλλει όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, εκδοτικοί οίκοι και αναγνώστες από κάθε σημείο της Ελλάδας αποκτούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για να πληροφορούνται τα πάντα σχετικά με το βιβλίο και τις πολυπληθείς εκδηλώσεις που διοργανώνονται ανά τη χώρα.
Η χρήση της ιστοσελίδας είναι εύκολη και τα βήματα για την ανάρτηση μιας εκδήλωσης είναι απλά:
Μπαίνετε στην ιστοσελίδα http://www.greekbookday.gr/ και πηγαίνετε στο «Υποβολή Εκδήλωσης». Ή πηγαίνετε απευθείας στο http://www.greekbookday.gr/login_author.php
Αν είστε ήδη εγγεγραμμένοι, συμπληρώνετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Αλλιώς πατήστε «Εγγραφή διοργανωτή».
Συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία (όσα είναι με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά).
Η έγκριση γίνεται αυθημερόν από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας και η εκδήλωσή σας φτάνει άμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Καναδοί δημιουργοί και πνευματικά δικαιώματα
Στον Καναδά, πνευματικοί δημιουργοί και εκδότες αγωνίζονται για την τροποποίηση της νομοθεσίας που επέτρεψε τη χρήση αποσπασμάτων βιβλίων για εκπαιδευτικούς σκοπούς χωρίς άδεια και χωρίς αμοιβή (με καταστρεπτικές συνέπειες για τον κλάδο), πρόβλημα ανάλογο με αυτό που πρόεκυψε πρόσφατα και στη χώρα μας. Στην πλατφόρμα I value Canadian Stories (http://www.ivaluecanadianstories.ca/) μπορείτε να δείτε την καμπάνια με το τελευταίο επικοινωνιακό βίντεό τους (https://www.youtube.com/watch?v=KGakqB9PVG4) που αναπαριστά γλαφυρά την απώλεια που υφίστανται οι πνευματικοί δημιουργοί όταν το έργο τους αναπαράγεται χωρίς να αποζημιώνονται.
Η ΕΝΕΛΒΙ ανταποκρίθηκε θετικά στην κρούση για συνεργασία που έγινε από τον Σύλλογο Τούρκων Εκδοτών (ΤΡΑ) στη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας στις Διεθνείς Εκθέσεις Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, κοινών παρουσιάσεων Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων, καθώς και συμπράξεις σε γενικότερα θέματα του εκδοτικού κλάδου των δύο χωρών.
Καλωσορίζουμε στην Ένωση Ελληνικού Βιβλίου τον εκδοτικό οίκο Στερέωμα και την εκπρόσωπό του κυρία Ελισάβετ Σιόλα.
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Οι θέσεις της ΕΝΕΛΒΙ σχετικά με το Δικαίωμα Δημόσιου Δανεισμού (τελικές απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του ΟΠΙ)
Ποιος θεωρείτε θα πρέπει για κάθε κατηγορία βιβλιοθηκών να καταβάλει την εύλογη αμοιβή ή την αμοιβή για όσες βιβλιοθήκες δεν εξαιρεί ο νόμος;
Η γνώμη μας είναι ότι η αμοιβή για τις βιβλιοθήκες που υπάγονται στην υποχρέωση καταβολής αμοιβής σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να καταβάλλεται κεντρικά από το εκάστοτε Υπουργείο στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η κάθε βιβλιοθήκη.
Σε ποια βάση κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να υπολογίζεται το ποσό της εύλογης αμοιβής για κάθε βιβλιοθήκη (π.χ. ανάλογα με τον αριθμό των πράξεων δανεισμού, τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών, το μέγεθος της συλλογής της, το ετήσιο ποσό που δαπανάται για την αγορά βιβλίων, κ.ο.κ.);
Η γνώμη μας είναι ότι ο προσδιορισμός της αμοιβής πρέπει να γίνεται με το σύστημα που ακολουθεί η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι να ληφθούν υπόψη στον σχετικό αλγόριθμο τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις πράξεις δανεισμού, οι εγγεγραμμένοι χρήστες, το μέγεθος της συλλογής και το ΑΕΠ.
Πόσο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το ελάχιστο ή ανώτερο ποσό ή ποσοστό;
Προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 0,20€ ανά πράξη δανεισμού.
Πού θα πρέπει να καταβάλλεται, πώς και πότε;
Το ποσό θα πρέπει να καταβάλλεται στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν τους δικαιούχους άπαξ ετησίως, εντός των πρώτων δύο μηνών κάθε ημερολογιακού έτους.
Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια για διανομή στους δικαιούχους;
Κριτήριο διανομής πρέπει να είναι οι πράξεις δανεισμού. Ως προς τον επιμερισμό μεταξύ συγγραφέων και φωτογράφων-εικαστικών, ο αριθμός σελίδων που καταλαμβάνει η κάθε κατηγορία έργου και η διεθνής πρακτική.
Θα πρέπει να προβλέπεται υποχρεωτικά η διάθεση μέρους του ποσού για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς; Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το μέρος αυτό;
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτών. Άλλωστε, η διάθεση μέρους της αμοιβής για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική βάσει καταστατικού των ΟΣΔ. Δράσεις όπως η ενίσχυση νέων δημιουργών, η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, της έρευνας, των μη εμπορικών εκδόσεων ή οικονομικά βοηθήματα σε δημιουργούς που δεν έχουν εισοδήματα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ενισχύσεων. Είναι προφανές ότι ένα μέρος αυτών των κονδυλίων θα ωφελεί και τις ίδιες τις βιβλιοθήκες, αφού πρόθεση των δημιουργών και εκδοτών είναι να ενισχύσουν δράσεις και προγράμματα ειδικά για βιβλιοθήκες (π.χ. εκδηλώσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ).
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο επιμερισμός διανομής μεταξύ δημιουργών και εκδοτών (50%-50%) που προβλέπει ο νόμος 2121/1993 στο άρθρο 33 και ποια είναι η μορφή που πρέπει να πάρει κατά τη γνώμη σας;
Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους φορείς των συγγραφέων και των εκδοτών αντίστοιχα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή των ισχυόντων ποσοστών, τα οποία είναι συμβατά με τη διεθνή πρακτική.
Υπάρχει κατά τη γνώμη σας κάποιο τεχνικό μέσο, λογισμικό ή τεχνολογία, η οποία θα διευκόλυνε την εφαρμογή του δικαιώματος/εξαίρεσης του δημόσιου δανεισμού και ταυτόχρονα θα συνέλεγε δεδομένα τα οποία θα ήταν χρήσιμα για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και συμπερασμάτων για τον δανεισμό στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποια τέτοια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από κάποιες μόνον βιβλιοθήκες; Ποια είναι αυτή; Υπάρχει δυνατότητα επέκτασής της σε όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας; Γνωρίζετε το κόστος απόκτησης;
Δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο.
Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε, το οποίο θεωρείτε ότι είναι σημαντικό και δεν καλύπτεται από τις παραπάνω ερωτήσεις;
Επειδή υπάρχει θέμα συγκρότησης ομάδας τεχνοκρατών από το ΥΠΠΟ για την περαιτέρω μελέτη των παραπάνω θεμάτων, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή και εκδοτών και συγγραφέων, καθώς έχουν καλύτερη γνώση επί αυτών των θεμάτων.
Επιστολή στη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ) σχετικά με το καθεστώς του μοναδικού σχολικού βιβλίου
Following your invitation, we would very much appreciate your support in changing the status of the single free textbook (and workbook) provided by the state in our country.
Under the provisions of the Greek educational system schoolbooks are distributed to students free of charge. Every student studying in a public school receives one textbook for each subject as well as one workbook (if one is provided for a given subject); at the same time, this provision clearly discriminates between students in public and private schools, as students studying in a private school have to buy those same books in the market (at a low cost). In conclusion and as a general rule, all students studying within the confines of the Greek state are taught from the same textbooks provided by the state monopoly and, in addition to that, the authors of the textbooks are not being remunerated on the copyright basis, but are recompensated with a one-off fee.
The Ministry of Education has announced that it will proceed with an extended program of implementing changes in schoolbooks, with the school year 2018-2019 serving as the timeframe for their presentation and implementation. However, there is still no discussion of abolishing the practice of having one schoolbook per subject.
As there aren’t any official numbers available, we assume that the state prints 20000000 copies per year, assigning the printing to local private printers. We firmly believe that this should change and the state should assign the development and printing of the textbooks to the Greek publishers in order to achieve better quality for textbooks and allow for each teacher to choose the textbook from which his students would be taught.
This outdated system does not meet the current demands and needs to be changed. We count on your expertise and support, we could use your valuable experience in dealing with similar issues and we can mutually work towards this end.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΕΒ
Στην περίοδο που διανύουμε, δυστυχώς, αρκετοί εκδοτικοί οίκοι κλείνουν, αλλά και αρκετά εκδοτικά συγκροτήματα αλλάζουν χέρια. Τα βιβλιοπωλεία τον τελευταίο καιρό γίνονται αποδέκτες επιστολών όπου τους πληροφορούν για τέτοιες αλλαγές. Παρόλα αυτά τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα. Κάποιες από αυτές τις επιστολές είτε επειδή κυριολεκτούν, είτε από παραδρομή, τονίζουν ότι βιβλία που αναφέρουν και των οποίων τα δικαιώματα έχουν αλλάξει “χέρια”, όταν βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι παράνομα ή χαρακτηρίζονται κλεψίτυπα.
Κύριοι,
1) Το πώς διευθετούνται οι αγοραπωλησίες και αλλαγές μεταξύ εκδοτικών οίκων είναι πληροφορία που δεν φτάνει εγκαίρως στα βιβλιοπωλεία.
2) Οι διαφορές των εκδοτικών οίκων μεταξύ τους και σε σχέση με τη διάθεση των βιβλίων κακώς καταλήγει να γίνεται σοβαρό πρόβλημα των βιβλιοπωλών. Η όλη εκφορά της μεταξύ εκδοτικών οίκων διαφοράς καταλήγει να γίνεται οικονομική ζημία για τους βιβλιοπώλες.
3) Όταν τα βιβλία αυτά, έχουν νομίμως αγοραστεί από τα βιβλιοπωλεία, σε χρόνο όπου αυτή η πράξη είναι νόμιμη, θεμιτή και δικαιολογημένη, έχουν πληρωθεί και τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Συνεπώς, διατηρούν το δικαίωμά τους να τα διαθέσουν.
Παρακαλούμε όπως, διευκρινιστούν τα παραπάνω και να υπάρξει μια επικοινωνία με τους συλλόγους Εκδοτών, Βιβλιοπωλών και ΠΟΕΒ, διότι αυτό που συμβαίνει δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ροή της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.
Το πρόβλημα που αναφέρετε με την επιστολή σας της 13ης Ιουνίου είναι υπαρκτό και θεωρούμε πολύ σωστή την ενέργειά σας να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοί σας.
Επειδή κατανοούμε τη δυσκολία που έχουν τα βιβλιοπωλεία να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο της πληροφορίας που λαμβάνουν, προτείναμε ήδη στα μέλη μας να τυποποιήσουν, όσο είναι δυνατόν, τις οδηγίες που στέλνουν στα βιβλιοπωλεία όταν αποκτούν δικαιώματα τίτλων που προηγουμένως κυκλοφορούσαν από άλλον εκδοτικό οίκο.
Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να επικοινωνούνται με σαφήνεια και να είναι ακριβή τα εξής στοιχεία:
Πλήρης βιβλιογραφική αναφορά για κάθε τίτλο (συγγραφέας, τίτλος, ISBN, προηγούμενος εκδότης)
Ημερομηνία μετά το πέρας της οποίας ο προηγούμενος εκδότης δεν έχει το δικαίωμα να πουλάει τον ή τους τίτλους οι οποίοι μεταβιβάστηκαν. Στον προσδιορισμό της ημερομηνίας αυτής (ας την ονομάσουμε, χάριν συντομίας, ημερομηνία τέλους πώλησης) πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι συμβάσεις του προηγούμενου εκδότη με τον δικαιούχο των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου το δικαίωμα πώλησης ισχύει μέχρι την εξάντληση του στοκ ή για συγκεκριμένο διάστημα μετά την επιστροφή των δικαιωμάτων.
Ημερομηνία κυκλοφορίας νέων εκδόσεων (εφόσον έχει καθοριστεί ήδη).
Επίσης, κατανοούμε ότι είναι σημαντικό η ενημέρωση να φτάνει σε σας έγκαιρα, πριν από την ημερομηνία τέλους πώλησης του εκάστοτε τίτλου. Είναι προφανές πως αντίτυπα τίτλων που αγοράστηκαν πριν από την ημερομηνία τέλους πώλησης του εκάστοτε τίτλου είναι αγορασμένα νόμιμα και τα βιβλιοπωλεία ή οι χονδρέμποροι μπορούν να τα διαθέτουν καθ’ όλο το διάστημα που έχουν στοκ.
Από την άλλη, είναι σημαντικό όλοι οι βιβλιοπώλες να παρακολουθούν με προσοχή την ενημέρωση που λαμβάνουν από τους εκδότες, έντυπη και ηλεκτρονική.
Είμαστε βέβαιοι πως κατανοείτε την ανάγκη να υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ όλων των μερών και να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες από όλες τις πλευρές, ώστε ο κλάδος να λειτουργεί εύρυθμα και να μη δίνεται συνολικά η εντύπωση παράνομης ή άναρχης λειτουργίας του.
Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να απαντούν στα ερωτήματά σας και να συντελέσουν στην ομαλότερη συνεργασία μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να βοηθήσουμε το έργο σας.