Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ινδία: Οι αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες εναντίον της συγγραφέως Αρουντάτι Ρόι
για ομιλία που εκφώνησε το 2012
12 Οκτωβρίου 2023: Το PEN International εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με τις πληροφορίες ότι οι ινδικές αρχές ενέκριναν τη δίωξη της συγγραφέως Αρουντάτι Ρόι για μια ομιλία που εκφώνησε πριν από 13 χρόνια. Ζητάμε από τις ινδικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις νομικές διαδικασίες εναντίον της και να τερματίσουν την εργαλειοποίηση του νομικού συστήματος εναντίον συγγραφέων, δημοσιογράφων και όσων εκφράζονται ειρηνικά. Η κριτική της κυβέρνησης δεν είναι έγκλημα.
Στις 10 Οκτωβρίου 2023, ο αντιπρόεδρος του Δελχί ενέκρινε τη δίωξη της Αρουντάτι Ρόι και ενός άλλου ατόμου με πολλαπλές κατηγορίες που σχετίζονται με μια επίσημη καταγγελία (που αναφέρεται ως Πρώτη Ενημερωτική Αναφορά First Incident Report ή FIR) η οποία καταχωρίστηκε εναντίον της Ρόι και τριών άλλων ατόμων στις 27 Νοεμβρίου 2010.
«Η ξαφνική και άδικη απόφαση να ασκηθούν νέες κατηγορίες κατά της Αρουντάτι Ρόι για μια ομιλία που δόθηκε το 2010 αποτελεί μια κατάφωρη προσπάθεια εκφοβισμού και ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το νομικό σύστημα της Ινδίας χρησιμοποιείται ως όπλο κατά των επικριτικών φωνών. Ζητάμε την άμεση παύση των νομικών διαδικασιών και τον τερματισμό της οπλοποίησης του νομικού συστήματος της Ινδίας», δήλωσε η Ma Thida, Επικεφαλής της Επιτροπής για τους φυλακισμένους συγγραφείς του PEN International.
Η Αναφορά του 2010 αφορά τη συμμετοχή της Ρόι σε ένα συνέδριο στο Κασμίρ που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Επιτροπή για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και έλαβε χώρα σε μια περίοδο αυξημένης αναταραχής στην αμφισβητούμενη περιοχή, καθώς και μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν ως απάντηση στη δολοφονία από τον ινδικό στρατό τριών πολιτών του Κασμίρ, οι οποίοι αρχικά κατηγορήθηκαν ψευδώς ως τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Ρόι εκφώνησε ομιλία κατά την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη για δικαιοσύνη στο Κασμίρ και επέκρινε τη διοίκηση της ινδικής κυβέρνησης στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκατριών ετών, οι αρχές δεν έλαβαν περαιτέρω μέτρα κατά της Ρόι και των τριών συγκατηγορουμένων της (δύο από τους συγκατηγορούμενους πέθαναν στο μεταξύ). Τον Αύγουστο του 2019, η ινδική κυβέρνηση ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς που απολάμβανε το Κασμίρ, το οποίο παρείχε στο κρατίδιο σημαντική περιφερειακή αυτονομία βάσει της συνθήκης προσχώρησής του στην Ινδία το 1947. Επί του παρόντος η ανάκληση του καθεστώτος υφίσταται νομική αμφισβήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.
Η Ρόι και ο συγκατηγορούμενος της αντιμετωπίζουν τώρα διάφορες κατηγορίες βάσει του Ινδικού Ποινικού Κώδικα (IPC), μεταξύ των οποίων η διάδοση ψευδών πληροφοριών, η εκφώνηση προβοκατόρικου λόγου και η προώθηση της εχθρότητας μεταξύ ομάδων (άρθρα 153Α, 153Β και 505 του IPC). Ενώ το FIR του 2010 κατηγορούσε αρχικά τη Ρόι και τους συγκατηγορούμενους της για εξέγερση (άρθρο 124Α του IPC), οι αρχές δεν έχουν ακόμη απαγγείλει αυτή την κατηγορία, ενώ η ισχύς του νόμου περί εξέγερσης βρίσκεται υπό εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.
Η ξαφνική απόφαση να ασκηθούν κατηγορίες κατά της Ρόι λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ημέρες αφότου συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση έξω από τη Λέσχη Τύπου της Ινδίας στο Νέο Δελχί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μαζικές επιδρομές κατά δημοσιογράφων, συγγραφέων και του προσωπικού του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης NewsClick.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Ross Holder, επικεφαλής της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού της PEN International, email: ross.holder@pen-international.