Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Ανακοινώθηκε σήμερα "Παγκόσμια ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης", η ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελληνικού Πολιτισμού.
Στόχος της η αναπτέρωση του Φιλελληνισμού, αλλά και η δημιουργική αφύπνιση, εγρήγορση και κινητοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού, μέσα από τον σημαντικότερο εθνικό μας πλούτο που είναι ο Πολιτισμός, η Γλώσσα και η Ιστορία μας.
Στις βασικές στοχεύσεις της Ακαδημίας στην οποία συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του Πολιτισμού, της Διπλωματίας, της Διασποράς, του Πνεύματος και της Επιχειρηματικότητας είναι η προστασία, προαγωγή, προώθηση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος.
Η Πρόεδρος κα Μάτα Παπαναστασίου με την Αντιπρόεδρο και Συνιδρύτρια της Ακαδημίας, κα Βενετία Πιτσιλαδή Chuard.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρώτες δράσεις και στοχεύσεις της Διεθνούς Ακαδημίας, της οποίας Ιδρυτική Πρόεδρος είναι η Δρ Σταματία (Μάτα) Παπαναστασίου.
Την Ιδρυτική Διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα,υπογράφουν τα Μέλη του Δ.Σ, οι Επίτιμοι Πρόεδροι και τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής τα οποία είναι:
- Χαραλαμπάκης Χριστόφορος (Καθηγητής Γλωσσολογίας)
- Πιτσιλαδή-Chuard Βενετία (Συγγραφέας)
- Δρ. Καλαγκός Αυξέντιος (Παιδο-Καρδιοχειρουργός)
- Δρ. Βλαβιανού-Αρβανιτή Αγνή (Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Βιοπολιτικής)
- Κράτσα Ρόδη (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή)
- Καμπάνης Μίκης (Πρέσβης ε.τ.)
- Κριεκούκης Τάσος (Πρέσβης ε.τ.)
- Νικόλτσιος Βασίλης (Δ/ντής Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα)
- Δρ. Κυριακίδης Κλεάνθης (Διεθνολόγος
- MPA Harvard Kennedy School)
- Δρ. Ευθυμιόπουλος Μάριος (Assistant Professor AUEmirates)
- Δρ. Μαρούλη-Ζηλεμένου Μαίρη (Καθηγήτρια - Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων & Κέντρων για την UNESCO)
- Καραθάνου Αγγελική (Αρχαιολόγος)
- Καραγιάννη Μαρία (Δημοσιογράφος)
- Παπαδόπουλος Βαγγέλης (Δημοσιογράφος)
- Κοροκίδα Δήμητρα (Παραολυμπιονίκης)
- Παπαγεωργοπούλου Βίκυ (Δ/ντρια Έκδοσης Who is Who στην Ελλάδα)
- Γαμπιεράκης Γιώργος (Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Δημοσίων Σχέσεων)
- Πετρέας Χρήστος (Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης Πολιτιστικού Τουρισμού)
- Αθανασόπουλος Παναγιώτης (General Director Anelixis Consulting)
- Γκίκας Δημήτρης (Kαθηγητής Συστηματικής Φιλοσοφίας - Φιλόλογος)
- Δημητριάδης Σωτήρης (Διεθνής Πιανίστας)
- Χαλιώτη Μέμα (Πιανίστα)
- Δρ. Κατούντα Σύλβια (Επιστημονικός Συνεργάτης Φιλολογίας & Πολιτισμού)
- Συναρέλλη Χριστίνα (Μουσειολόγος)
- Τσάπαλος Όμηρος (Πολιτικός Επιστήμονας-Σύμβουλος Στρατηγικής)
- Αντωνίου Μαρία (Επικοινωνιολόγος)
- Σωκράτης Αλαφούζος (Ηθοποιός - Σκηνοθέτης)
Ι Δ Ρ Υ Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Η "ΑΡΓΩ" της Διεθνούς Ακαδημίας του Ελληνικού Πολιτισμού ξεκινά το ταξίδι της...
Σε μια κρίσιμη εποχή για τη Χώρα μας, την εθνική μας οικονομία, την ταυτότητα του Ελληνισμού, αλλά και την ίδια την ύπαρξή μας σε ένα σκληρό διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε μια στιγμή καίρια για το μέλλον των επόμενων γενιών αλλά και την επιβίωση της σημερινής γενιάς, προβάλλει περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να αντισταθούμε δημιουργικά, κάνοντας για τον τόπο μας "ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά", όπως είπε και ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
Ένα "άλμα" με στόχο την αξιοποίηση, ανάδειξη και διάδοση του σημαντικότερου εθνικού μας πλούτου, που είναι ο Πολιτισμός, η Γλώσσα και η Ιστορία μας.
Για το λόγο αυτό μια ομάδα ανήσυχων και δημιουργικών Ελλήνων του Πνεύματος, της Διπλωματίας, της Διασποράς, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επιχειρηματικότητας δημιουργήσαμε τη "ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" προκειμένου να τονώσουμε το παγκόσμιο φιλελληνικό αίσθημα και να κάνουμε τους απανταχού Έλληνες να νιώσουν ξανά υπερήφανοι για την Ελλάδα μέσα από μια παγκόσμια κινητοποίηση, συμμετοχή, συνεργασία, αναθέρμανση και σεβασμού του Ελληνικού στοιχείου.
Στόχος της "Διεθνούς Ακαδημίας Ελληνικού Πολιτισμού" είναι οι χώρες του πλανήτη, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι απλοί πολίτες σε κάθε κοινότητα - οικονομική, πολιτική, επιστημονική, σπουδαστική - να μάθουν περισσότερα για τη συνεισφορά της Ελλάδας στον Δυτικό Πολιτισμό και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας, την εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης και την ανθρωπιστική παιδεία, γιατί όλος "Ο Kosmos μιλά Ελληνικά"!
Πιστεύουμε ακράδαντα στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες του Ελληνικού Πολιτισμού και στοχεύουμε σε σύγχρονες δράσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού μας αποθέματος. Βασική επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε, να προστατεύσουμε, να προωθήσουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση με σύγχρονες και καινοτόμες μορφές, με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ελληνικές αξίες, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση τείνει να εξαλείψει κάθε είδους εθνικότητα και τις πολιτισμικές διαφορές.
Η "Διεθνής Ακαδημία Ελληνικού Πολιτισμού" προσκαλεί με ένα μήνυμα αφύπνισης και εγρήγορσης όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες του Κόσμου – κάθε Επιστημονική, Πολιτιστική και Πνευματική κοινότητα, προκειμένου να αντισταθούμε δημιουργικά, να ενωθούμε και να συνεργαστούμε μαζί για την Πατρίδα μας και τον Ελληνικό Πολιτισμό,σε ένα νέο ξεκίνημα για τη διεθνή ανασυγκρότηση της εικόνας της χώρας μας.
Ένα νέο ξεκίνημα που θα βασιστεί σε ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό πολιτικών, στη δημιουργία υποδομών και νέων θεσμών για να αποκτήσει η Χώρα μας διεθνή προβολή μέσα από τον Πολιτισμό και την Ιστορία της, συνδέοντας άρρηκτα τον Πολιτισμό με την Πολιτιστική Διπλωματία και την Οικονομική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα όλου του Κόσμου, είναι η κοιτίδα που γέννησε τη Φιλοσοφία, τη Δημοκρατία, την Τέχνη, την Ποίηση, το Δράμα, το Λόγο, τις Επιστήμες, την Έρευνα, την Ομορφιά και την Αρμονία.
Αυτόν τον διαχρονικό Πνευματικό και Πολιτιστικό Πλούτο της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας, έχουμε ΧΡΕΟΣ να τον αναδείξουμε!
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δρ. Σταματία (Μάτα) Παπαναστασίου
(Πρόεδρος Διεθνούς Ακαδημίας Ελληνικού Πολιτισμού - Επιχειρηματίας)
Χαραλαμπάκης Χριστόφορος (Καθηγητής Γλωσσολογίας), Πιτσιλαδή-Chuard Βενετία (Συγγραφέας), Δρ. Καλαγκός Αυξέντιος (Παιδο-Καρδιοχειρουργός), Δρ. Βλαβιανού-Αρβανιτή Αγνή (Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Βιοπολιτικής), Κράτσα Ρόδη (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή), Καμπάνης Μίκης (Πρέσβης ε.τ.), Κριεκούκης Τάσος (Πρέσβης ε.τ.), Νικόλτσιος Βασίλης (Δ/ντής Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα), Δρ. Κυριακίδης Κλεάνθης (Διεθνολόγος, MPA Harvard Kennedy School), Δρ. Ευθυμιόπουλος Μάριος (Assistant Professor AUEmirates), Δρ. Μαρούλη-Ζηλεμένου Μαίρη (Καθηγήτρια - Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων & Κέντρων για την UNESCO), Καραθάνου Αγγελική (Αρχαιολόγος), Καραγιάννη Μαρία (Δημοσιογράφος), Παπαδόπουλος Βαγγέλης (Δημοσιογράφος), Κοροκίδα Δήμητρα (Παραολυμπιονίκης), Παπαγεωργοπούλου Βίκυ (Δ/ντρια Έκδοσης Who is Who στην Ελλάδα), Γαμπιεράκης Γιώργος (Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Δημοσίων Σχέσεων), Πετρέας Χρήστος (Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης Πολιτιστικού Τουρισμού), Αθανασόπουλος Παναγιώτης (General Director Anelixis Consulting), Γκίκας Δημήτρης (Kαθηγητής Συστηματικής Φιλοσοφίας - Φιλόλογος), Δημητριάδης Σωτήρης (Διεθνής Πιανίστας), Χαλιώτη Μέμα (Πιανίστα), Δρ. Κατούντα Σύλβια (Επιστημονικός Συνεργάτης Φιλολογίας & Πολιτισμού), Συναρέλλη Χριστίνα (Μουσειολόγος), Τσάπαλος Όμηρος (Πολιτικός Επιστήμονας-Σύμβουλος Στρατηγικής), Αντωνίου Μαρία (Επικοινωνιολόγος), Σωκράτης Αλαφούζος (Ηθοποιός - Σκηνοθέτης).