Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2024
Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά. Προτείνουμε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα βιβλία που θα διαβάσουν μέσα από μια πληθώρα αναγνωσμάτων της Σχολικής Βιβλιοθήκης, η ύπαρξη της οποίας, όπως έχει αναδείξει η διεθνής βιβλιογραφία, έχει πολλαπλά γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη. Είμαστε σίγουροι ότι ο Υπουργός θα κατανοήσει την ανάγκη για την ίδρυση, όπου δεν υπάρχουν, και την ενίσχυση των Σχολικών Βιβλιοθηκών, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον εμπλουτισμό των συλλογών τους και βέβαια με τον διορισμό βιβλιοθηκονόμων.
Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα να τα επιλέξουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους βιβλιοθηκονόμους από έναν ευρύ κατάλογο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα λογοτεχνικά είδη (μυθιστόρημα, ποίηση, παραμύθια, βιβλία γνώσεων, graphic novel, εικονοβιβλία), κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα. Ο κατάλογος θα συγκροτηθεί και θα εμπλουτίζεται από τους εκπαιδευτικούς και τους βιβλιοθηκονόμους, με γνώμονα την πολυφωνία και την ευρύτερη συμπερίληψη σε αυτόν τίτλων από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς θεωρητικοί της παιδικής λογοτεχνίας και της ανάγνωσης, από τη δεκαετία του ΄80 ήδη, έχουν επισημάνει ότι οι ανάγκες των αναγνωστών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οριζόντια. Η ποικιλία των ενδιαφερόντων και των αναγκών των παιδιών δε διαμορφώνεται μόνο από την ηλικία, αλλά και από άλλους προσωπικούς, βιοκοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες, οι ικανότητες, τα ερεθίσματα που τους παρέχει ο τόπος τους, το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και οι αναγνωστικές τους δεξιότητες. Οι εκπαιδευτικοί στην επιλογή τους μπορούν να συμβουλευτούν τους βιβλιοθηκονόμους Σχολικών, Δημοτικών, Δημοσίων και άλλων Βιβλιοθηκών, τους Υπεύθυνους Πολιτιστικών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια και τους διδάσκοντες παιδική και εφηβική λογοτεχνία, τους φορείς του βιβλίου κ.ά.
Είμαστε όλοι στη διάθεση του Υπουργείου για να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με φιλαναγνωστικές δράσεις.
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΒΒΥ – ΚΥΚΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
- ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ