Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
38ος Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside 2023
XXXVIII Nosside World Poetry Prize - 2023
Υποβολή συμμετοχών: 16 Απριλίου 2023 - 30 Ιουνίου 2023
Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Nosside –το όνομα του οποίου ανάγεται στη Νοσσίδα, ποιήτρια του 3ου αι. π.Χ., από την αρχαία ελληνική αποικία των Επιζεφύριων Λοκρών– ιδρύθηκε το 1983, σε συνεργασία με το Centro Studi Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας, και είναι εταίρος τού δικτύου Unesco World Poetry Directory.
Ο Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτισμικής στρατηγικής η οποία επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες.
Αφενός στην πολυγλωσσία, δεδομένου ότι οι επίσημες γλώσσες του Διαγωνισμού είναι πέντε (Ιταλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Πορτογαλικά), αφετέρου στην αποδοχή και ισοτιμία όλων των γλωσσών του κόσμου, είτε αυτές είναι εθνικές, ιδιώματα, διάλεκτοι ή γηγενείς γλώσσες.
Το Βραβείο Nosside δεν περιορίζεται στις πιο διαδεδομένες γλώσσες. Τις χρησιμοποιεί ως γέφυρες, αλλά και ως συγκοινωνούντα δοχεία ώστε οι γλώσσες των μειονοτήτων, των διαλέκτων και των γηγενών λαών να αναδυθούν, να μεταλαμπαδεύσουν, ακόμη και να «παγκοσμιοποιήσουν» τη γνώση πολιτιστικών και επικοινωνιακών θησαυρών που οι λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες αντικατοπτρίζουν. Έτσι, η εκτός επισήμων γλωσσών ποίηση υποβάλλεται βέβαια σε μετάφραση, αλλά και στη γλώσσα-πηγή.
Διαχρονικό δια-γλωσσικό αποτύπωμα η ανθολογία, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που εκδίδεται κάθε χρόνο, φιλοξενεί τα βραβευθέντα ποιήματα και κυκλοφορεί στις πέντε ηπείρους.
Αποτέλεσμα του πολιτισμικού αυτού εύρους του διαγωνισμού και της διαφάνειάς του, ως προς την επιλογή των βραβευομένων ποιητριών - ποιητών είναι η σταθερή αύξηση του αριθμού συμμετεχουσών – συμμετεχόντων και του αριθμού των γλωσσών. Στους 37 διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν συμμετάσχει ποιητές από 102 χώρες, και οι γλώσσες γραφής ξεπέρασαν τις 140.
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ είναι λοιπόν το διαβατήριο του ποιητικού διαγωνισμού Nosside. Η ολοένα και ευρύτερη διάδοσή του επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η ισότιμη συνάντηση διαφορετικών γλωσσών και πόσα πράγματα οφείλουν οι ευρέως διαδεδομένες γλώσσες στο εννοιολογικό σύμπαν ακόμη και των μικρότερων, ως προς τον αριθμό χρηστών, γλωσσών.
Ο ποιητικός διαγωνισμός Nosside υποστηρίζει λοιπόν εν τοις πράγμασιν μιαν αντίστροφη παγκοσμιοποίηση, παγκοσμιοποίηση η οποία ενισχύει, προστατεύει και οχυρώνει τη γλωσσική ποικιλομορφία στον πλανήτη Γη, πριν αυτή εξαφανιστεί, δίνοντας ταυτοχρόνως βήμα σε διαφορετικές μορφές της ποιητικής έκφρασης: Γραπτή Ποίηση, Video Ποίηση και Μελοποιημένη Ποίηση. Η διοργάνωση εγγυάται την ισότητα σε όλους τους διαγωνιζόμενους, χωρίς διακρίσεις ως προς τη γλώσσα, την προέλευση, τη φυλή, τη θρησκεία ή την ηλικία. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η Κριτική Επιτροπή λαμβάνει τις συμμετοχές των διαγωνιζομένων με αρίθμηση, και όχι με το όνομα του υποψηφίου.
Ιδρυτής και πρόεδρος του Διαγωνισμού είναι ο Pasquale Amato, αφυπηρετήσας καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης. Το Βραβείο Nosside είναι, προφανώς, αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας πολλών συντελεστών, όλων εκείνων που ενστερνίστηκαν και ενστερνίζονται το όραμα του καθηγητή Amato, άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον Ποιητικό Διαγωνισμό Nosside ως ένα τεράστιο πολιτισμικό και γλωσσικό εργαστήρι. Η ψυχή αυτού του εργαστηρίου είναι το Κέντρο Μελέτης Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας (Εταίρος του δικτύου Unesco World Poetry Directory για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία), κέντρο το οποίο πλαισιώνεται από ένα δίκτυο Διαπιστευμένων Εκπροσώπων, Συνεργατών και Εθελοντών σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τις βραβευθείσες ποιήτριες / τους βραβευθέντες ποιητές και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής να προέχουν μεταξύ ίσων.
Συμπορεύονται με το όραμα του καθηγητή Amato και οι ίδιοι οι ποιητές, όπως και οι μεταφραστές τους, οι οποίοι, μέσω της μετάφρασης διαρρηγνύουν τα όρια της γλώσσας γραφής του ποιητικού λόγου, και μέσω της γέφυρας των επίσημων γλωσσών του διαγωνισμού, δίνουν τη δυνατότητα ο ποιητικός λόγος να διαβαστεί από περισσότερους αναγνώστες.
Λογότυπο του Nosside αποτελεί ένα έργο τού, γεννημένου στο Ρήγιο, φουτουριστή γλύπτη και ζωγράφου Umberto Boccioni. Δικαίως οι διοργανωτές υπερηφανεύονται για την πολύτιμη ασημένια αναδημιουργία του λογοτύπου του Boccioni, την οποία κάθε χρόνο φιλοτεχνεί ο, καταγόμενος από την αρχαία ελληνική αποικία τού Κρότωνα, χρυσοχόος Gerardo Sacco, για την/τον νικήτρια/ νικητή του διαγωνισμού.
Πληροφορίες:
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
- Τζίνα Καρβουνάκη, nossidegrecia@gmail.com