Γράφει: Πόπη Ξοφάκη
Τρίτη 18/10ου - 7:00' μμ
«Οι ανύπαρκτοι που διάλεξε ο Θεός - Ποια η σχέση της θεολογίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες;» - Διαδικτυακή εκδήλωση
Το βιβλίο «Οι ανύπαρκτοι που διάλεξε ο Θεός».
Ο συγγραφέας Διονύσιος Σκλήρης.
Οι εκδόσεις Ακρίτας.
Οι εκδόσεις Ακρίτας πραγματοποιούν διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα,
«Οι ανύπαρκτοι που διάλεξε ο Θεός
Ποια η σχέση της θεολογίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες;»
Με αφορμή το βιβλίο του Διονύσιου Σκλήρη,
«Οι ανύπαρκτοι που διάλεξε ο Θεός».
Με την υποστήριξη του #BookiaApp.
Το κατέβασες;
Για το βιβλίο μιλούν:
- Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
- Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
- Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
- Σπυριδούλα Αθανασοπούλου - Κυπρίου, Δρ. του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
- Διονύσιος Σκλήρης, συγγραφέας, Δρ. Ελληνικών Σπουδών
Συντονίζει η εκδότρια, Μαρία Κοκκίνου.
«Γράψε την #κριτική σου στο Bookia!»
Σχολίασε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις! (μάθε πως). Βοήθησε να αναδειχθούν τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν.
Πώς θα ήταν μια ορθόδοξη πολιτική θεολογία; Τι θα είχε να πει για τα πιο οξέα διλήμματα της νεωτερικότητας, όπως αυτά ανάμεσα στην ελευθερία και την ισότητα ή ανάμεσα στον πλουραλισμό και την αλήθεια; Πώς θα επιδρούσε το εσχατολογικό της όραμα και πώς η έμφασή της στο ήθος της αρετής; Τι θα σήμαινε σήμερα η φράση «η Αγία Τριάδα είναι το κοινωνικό μας πρόγραμμα»; Για τη νεοελληνική συνθήκη, αλλά και για την οικουμενική; Τι κοινότητες δημιουργούνται από την εμπειρία της μεθέξεως, της Θεανθρώπινης κοινωνίας, του κριτικού αποφατισμού; Τι μπορεί να σημαίνει η αινιγματική έκφραση του αποστόλου Παύλου ότι ο Θεός διάλεξε τα «μη όντα», τους «ανύπαρκτους», και ποιος είναι ο δυναμισμός της (Α΄ Κορ. 1,27-28); Ποια η θέση του ψηφιακού, του μετα-ανθρώπινου και του ζωικού στις σύγχρονες κοινότητες;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θίγονται σε αυτόν τον τόμο.
Ο Γιάννης Σταυρακάκης σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανάλυση λόγου στο Πανεπιστήμιο του Essex. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια του Essex και του Nottingham, και από το 2006 διδάσκει ανάλυση πολιτικού λόγου και πολιτική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα ελληνικά κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, οι μελέτες του Ο Λακάν και το πολιτικό (Ψυχογιός, 2008) και Η λακανική αριστερά (Σαββάλας, 2012), ενώ έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη (Εκκρεμές, 2008), Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα (Νεφέλη, 2008), Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας; (Πολύτροπον, 2008) και μαζί με τον Νικόλα Σεβαστάκη τη μελέτη Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, 2012). Υπήρξε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχε στην ίδρυση του Θεματικού Δικτύου για την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου, ενώ το διάστημα 2014-5 υπήρξε Κύριος Ερευνητής του προγράμματος "POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία". Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια και των βιβλίων, Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (Αθήνα 2003), Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (Αθήνα 2009), Το Αγιοταφικό Μετόχι Κωνσταντινουπόλεως: αρχειακές πηγές (18ος 20ός αι.), (Αθήνα 2010). Επιμελήθηκε το τρίτομο συλλογικό έργο: Balkan Nationalism(s) and the Ottoman Empire, vol.3, Istanbul: Isis Press 2015, όπως και τα European Revolutions and the Ottoman Balkans: Nationalism, Violence and Empire, London: I.B. Tauris 2019, Πόλεμος και Επανάσταση στα Οθωμανικά Βαλκάνια (18ος-20ός αι.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2019. Επίκειται η έκδοση Imagined Empires: constructing ethnic as imperial nationalism in Eastern and Southeastern Europe (19th–20th c.), Budapest: CEU Press 2021.
Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής σπούδασε ελληνική φιλολογία (κλασσική κατεύθυνση) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτική θεωρία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τον Ιανουάριο του 2009 εντάχθηκε, στην αρχή ως λέκτορας και έπειτα ως επίκουρος καθηγητής, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Σύγχρονες Πολιτικές Θεωρίες». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεώτερη φιλοσοφία της ελευθερίας, τη φιλοσοφία του δικαίου, τις θεωρίες της δημοκρατίας, την ανάλυση και την κριτική της εξουσίας. Στις κυριότερες πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Freedom After the Critique of Foundations: Marx, Liberalism and Agonistic Autonomy (Palgrave-Macmillan, Hampshire 2012), Για τα κοινά της ελευθερίας (Εκδόσεις Εξάρχεια, Αθήνα 2014). Έχει επίσης συν-επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Radical Democracy and Collective Movements Today. The Biopolitics of the Multitude Versus the Hegemony of the People (Ashgate, 2014, τουρκική μετάφραση: Koç University Press, 2016), Θεωρία του λόγου: Δημιουργικές εφαρμογές (Gutenberg, Αθήνα 2015).
Η Σπυριδούλα Αθανασοπούλου - Κυπρίου σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας και φιλοσοφία της θρησκείας στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (MA) στη φιλοσοφία της θρησκείας και διδακτορικό (Ph.D.) στη Συστηματική Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Στη διπλωματική εργασία της ασχολήθηκε με τα θεατρικά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, ενώ στη διδακτορική διατριβή της εστίασε στα πεζά κείμενα του Ιρλανδού συγγραφέα και ανέπτυξε μια θεολογική ανθρωπολογία της ανάγνωσης και ερμηνείας. Έχει συνεργαστεί και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Manchester, των Αθηνών και του Αιγαίου. Aπό το 2006 έως το 2020 δίδαξε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εποπτεύσει πλήθος διπλωματικών εργασιών που σχετίζονται με τη λογοτεχνία και το θέατρο σε διάλογο με τη θρησκευτική πίστη και τη θεολογική σκέψη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της Εταιρίας Ευρωπαίων Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα, της Διεθνούς Εταιρίας για τη μελέτη της σχέσης θεολογίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Θρησκείας. Από το 2012 συνέδεσε την εμπειρία της στον χώρο της λογοτεχνίας και των ανθρωπιστικών σπουδών με το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση και ειδικεύτηκε στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων. To 2015 έλαβε με διάκριση μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) στη συνθετική ψυχοθεραπεία από το Παν/μιο του Derby και είναι αναγνωρισμένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών (BACP). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στον διάλογο θεολογίας, λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης και κριτικών θεωριών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σχέση φύλου και θρησκείας. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια στην ιδιωτική εκπαίδευση, και διατηρεί ενεργή την ιδιότητα της ψυχοθεραπεύτριας. Βιβλία της κυκλοφορούν στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Ο Διονύσιος Σκλήρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο όρος ‘τρόπος’ στη σκέψη του Μαξίμου του Ομολογητού» από θεολογική και φιλοσοφική σκοπιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις «Σπουδές της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου» στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College), με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, έχοντας εκπονήσει εργασία με θέμα «Η θεωρία του κακού στον Πρόκλο ως μια ολοκλήρωση του μονισμού του Πλωτίνου», καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Βυζαντινή Γραμματεία (Πατερική σκέψη). Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως διδάσκων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Slavoj Ζizek and Christianity (συνεπιμ., Routledge 2019), On the Road to Being (Sebastian Press 2018), Λόγος – Τρόπος – Τέλος (Ίνδικτος και Sebastian Press, 2018), Αγαπώμαι, άρα σκέφτομαι, Κεφάλαια Θεολογικής Επιστημολογίας και Οντολογίας (Αρμός, Αθήνα 2021).
____________
Το Live Streaming παρέχεται με την υποστήριξη του Bookia και της Streamia.