Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Η Επιτροπή Μετάφρασης και Γλωσσικών Δικαιωμάτων (TLRC) του PEN International είναι περήφανη που εγκαινιάζει τον 3ο Μαραθώνιο ποιημάτων, ένα έργο που στοχεύει στην προβολή του έργου των συγγραφέων που εκφράζονται σε αυτόχθονες ή μειονοτικές γλώσσες.
Από τις 21 Φεβρουαρίου (Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας) έως τις 21 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης), η επιτροπή TLRC θα δημοσιεύει ποιήματα γραμμένα και απαγγελμένα σε μια ποικιλία άγνωστων αλλά απίστευτα πλούσιων γλωσσών του κόσμου.
Στις γλώσσες που συμμετέχουν στη φετινή έκδοση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Wiradjuri (Αυστραλία), Kalaalisut (Γροιλανδικά), Meskwaki (Αϊόβα, ΗΠΑ), Ñuu Savi (Mixtec, Μεξικό), Sesotho (Νότια Αφρική), Chiyao (Μαλάουι), Karen (Μυανμάρ), Bahasa Sug (Φιλιππίνες) και Hazaragi (Αφγανιστάν), μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε τον 3ο μαραθώνιο στη σελίδα της Επιτροπής Μετάφρασης και Γλωσσικών Δικαιωμάτων στο Facebook. Μοιραστείτε και προωθήστε αυτά τα βίντεο όσο το δυνατόν ευρύτερα.
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του PEN Greece:
- Ντίνα Σαρακηνού, Πρόεδρος
- Κατερίνα Μαλακατέ, Αντιπρόεδρος
- Τέσυ Μπάιλα, Γραμματέας
- Αγγελική Μποζίκη, Ταμίας
- Κωνσταντίνος Μπούρας, Μέλος
- Κώστας Στοφόρος, Μέλος
- Δημήτρης Φιλελές, Μέλος
Σχετικά με το PEN Greece και το PEN International:
Το PEN Greece είναι το επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα. Το PEN International ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης. Μεταξύ των μελών του βρίσκονται (ή έχουν βρεθεί κατά καιρούς) μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και της διανόησης –από τον Τζέιμς Μπόλντουιν, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, την Τόνι Μόρισον, τον Φίλιπ Ροθ, τον Τζον Στάινμπεκ, τον Τόμας Μαν και τον Χάινριχ Μπελ, μέχρι τον Τζόζεφ Κόνραντ, τον Άρθουρ Μίλερ, τον Νόρμαν Μέιλερ, τη Σούζαν Σόνταγκ και τον Ντον Ντελίλο. Δραστηριοποιείται σε 100 χώρες με περισσότερα από 140 εθνικά κέντρα.