Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Παιδική και Εφηβική λογοτεχνία-Διδακτικές Εφαρμογές», στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διημερίδα του οργανώθηκε στην πόλη του Βόλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα: «Παιδική και Εφηβική λογοτεχνία-Διδακτικές Εφαρμογές», στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Τη διημερίδα διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τον «Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.)», τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. νομού Μαγνησίας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου από τις 18.00 ως τις 21.00 πραγματοποιήθηκε τιμητικό αφιέρωμα προς τον Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Β.Δ. Αναγνωστόπουλο στο Αμφιθέατρο «Κορδάτος» του κτηρίου Δελμούζου στο συγκρότημα Παπαστράτος του Πανεπιστημίου.

Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς από τον αντιπρύτανη του Π. Θεσσαλίας, τον κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κο. Αγγελίδη και τον Πρόεδρο Π.Τ.Π.Ε κο Μαγουλιώτη, στο βήμα ανέβηκε η κα Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία επιμελήθηκε το αφιέρωμα  και παρουσίασε τον τιμητικό τόμο «Ηδονών Ήδιον έπαινος»: Θεωρήσεις της Παιδικής/Εφηβικής Λογοτεχνίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον βίο και το εργογραφικό έργο του τιμώμενου καθηγητή.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Ε. Κονταξή, διδάκτορας Φιλολογίας, μέλος ΕΙΔΙΠ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία αναφέρθηκε στις απαρχές της έρευνας και της μελέτης της Παιδικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα, καθώς και στη συμβολή του κου Β.Δ. Αναγνωστόπουλου.

Ακολούθησε ο κος Κωνσταντίνος Κατσώνης, διδάκτορας Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού/Νεανικού Βιβλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του κου Αναγνωστόπουλου με την Κυπριακή Λογοτεχνία.

Κατόπιν ο κος Κ. Λιάπης, ερευνητής και Λαογράφος εστίασε στη σχέση του καθηγητή με το παραμύθι, τόσο ως ερευνητή, συλλέκτη παραμυθιών, όσο και ως συγγραφέα.

Μετά την αντιφώνηση του κου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, τους συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, καθώς και το πλήθος κόσμου που τον τίμησε, του παραδόθηκε ο τιμητικός τόμος, καθώς και τιμητική πλακέτα μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η βραδιά έκλεισε με μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου καθηγητή από τα μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνη την κυρία Μαρία Θωϊδου, μέλος ΕΕΠ.

Την εκδήλωση της πρώτης μέρας συντόνισε η Νατάσα Καρακατσάνη, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου από τις 10.00 ως τις 13.30 παρουσιάστηκαν διδακτικές εφαρμογές στο μάθημα της Λογοτεχνίας.

Στην 1η συνεδρία το συντονισμό είχε αναλάβει η κα Μαρίνα Ροδοσθένους- Μπαλάφα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας η  κα Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια ΑΠΘ παρουσίασε τη διδακτική της Ιστορίας μέσα από ένα Graphic Novel, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το έργο «Στα μυστικά του Βάλτου» της Π.Δέλτα και το graphic novel «Στα μυστικά του βάλτου» των Π. Πανταζή και Γ. Ράγκου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ο κος Κώστας Μάγος, επίκουρος καθηγητής Π.Θ. αναφέρθηκε στη συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και συγκεκριμένα στην περίπτωση της «Έρικα».

Η κα Κ. Μανικιάρου, μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΠΕ του Π.Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην εφαρμογή του θεωρητικού μοντέλου του Κριτικού Γραμματισμού στη λογοτεχνική ανάγνωση του αφηγηματικού κειμένου.

Η κα Τασούλα Τσιλιμένη ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρία μιλώντας για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης σε αναγνώστες πρωτοσχολικής και προσχολικής ηλικίας με εικονογραφημένα παιδικά βιβλία.

Στη δεύτερη συνεδρία με συντονίστρια την κα Τσιλιμένη πήραν το λόγο:

Η κα Κ. Παπασωτηρίου, φιλόλογος Μέσης Εκπαίδευσης και υποψήφια διδάκτορας στο Π. Λευκωσίας, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους χρειάζεται η πολυτροπική προσέγγιση στη διδακτική της Λογοτεχνίας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η κα Μ. Ροδοσθένους–Μπαλάφα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία αναφέρθηκε στα πολυτροπικά κείμενα λογοτεχνίας και το προσφυγικό ζήτημα στην εκπαίδευση, ενώ η κα Ε. Σηφάκη, επίκουρη καθηγήτρια Π.Θ. έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για την προσφυγική παιδική Λογοτεχνία, και ο κος Χρήστος Χαρακόπουλος, φιλόλογος και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε μία διδακτική προσέγγιση του διηγήματος «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού, βασισμένη στη συναλλακτική αναγνωστική θεωρία της L.M.Rosenblatt.

Ήταν στο σύνολο της μία επιτυχημένη Διημερίδα με στόχο τόσο την ενημέρωση στα νέα δεδομένα της Διδασκαλίας της Λογοτεχνίας όσο και στην αναφορά στο έργο του κου Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος καθιέρωσε την έρευνα και τη διδασκαλία της παιδικής Λογοτεχνίας.

Τέτοιες διοργανώσεις μέσα από την αγαστή συνεργασία Πανεπιστημίων αποτελούν ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών, ώστε η λογοτεχνία να αξιοποιηθεί δημιουργικά μέσα στη σχολική τάξη μέσα από εναλλακτικούς τρόπους μάθησης εγείροντας το ενδιαφέρον μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς η γνώση διαχέεται στις τρεις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα