Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Οι Μικρές Κυρίες, στο Θέατρο Χυτήριο
Διαφ.

Γράφει: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση

Η παράσταση στο θέατρο Χυτήριο.

Οι Μικρές Κυρίες

Ένα κλασικό βιβλίο που γέμισε τη νεανική ψυχή μας με θέληση να αναζητήσουμε τα όνειρά μας! “Οι Μικρές κυρίες” μας μεταφέρουν στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Είναι η ιστορία της οικογένειας του πάστορα Μαρτς ο οποίος κατατάχτηκε στο στρατό των Βορείων και άφησε πίσω του γυναίκα και τέσσερις κόρες να τα βγάλουν πέρα ενώσω έλειπε μακριά.

Το βιβλίο αποτελεί μυθιστορηματική αυτοβιογραφία της δημιουργού τους, της Αμερικανίδας Λουίζας Μέι Άλκοτ (1832-1888). Διαβάζοντάς το ταυτιστήκαμε πότε με τη Μεγκ τη μεγαλύτερη και πιο ώριμη αδελφή, πότε με την ευαίσθητη Μπεθ που της αρέσει η μουσική και πάντα προσφέρεται να δώσει λύσεις στις αντιπαραθέσεις, πότε με τη Τζο το αγοροκόριτσο που μέσα από τη συγγραφή συναντάει τον εαυτό της, και πότε με την Έιμυ μικρότερη και πιο απαιτητική, ζωγράφο με γοητευτικές ξανθές μπούκλες, που ακολουθεί τους θείους της σε ευρωπαϊκή τουρνέ για να φύγει από τη φτωχή ζωή που αντιπαθεί.

Στο βιβλίο αντανακλάται και ο χαρακτήρας της συγγραφέως -στη μορφή της Τζο-, η μαχητική της θέση κατά της δουλείας και η ευγένειά της. Διαβάζοντάς το συναντήσαμε την διαφορετική αντίληψη για το άγονο εκπαιδευτικό σύστημα, την αξιοπρεπή αντιμετώπιση της φτώχειας, τη ζωή που είναι μια διαρκής πάλη και ένα αναπάντεχο θαύμα.

Εκδόσεις που το έφεραν στην Ελλάδα: Εκδόσεις Άγκυρα, Παπαδόπουλος, Ψυχογιός, Καστανιώτη, Μίνωα, Πατάκη, Στρατίκη, κ.ά.

“Οι Μικρές κυρίες” θεωρείται κατ’ εξοχήν κοριτσίστικο ανάγνωσμα που προβάλλει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τις αρετές που όφειλε να διαθέτει: ηθική ακεραιότητα, αυταπάρνηση, γενναιοδωρία, πραότητα. Όμως ο Λόρι, ο φίλος της οικογένειας Μαρτζ, παρακολουθεί με θαυμασμό τις 4 αυτές νεαρές και τη μητέρα τους να επιβιώνουν με ευπρέπεια στους δύσκολους καιρούς του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Νομίζω ότι και το αγορίστικο κοινό μπορεί να βρει ταύτιση με αυτόν τον ήρωα. Εξάλλου η κλασική λογοτεχνία δεν έχει να κάνει με το φύλο των πρωταγωνιστών αλλά με τις αξίες που το διακατέχουν!

Λουίζα Μέι Άλκοτ - Louisa May Alcott

Η Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott, 29 Νοεμβρίου 1832 - 6 Μαρτίου 1888) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1832 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Μαζί με τις τρεις αδελφές της, Άννα, Ελίζαμπεθ και Μέι εκπαιδεύτηκαν από τον πατέρα τους (επειδή διαφωνούσε με την παιδαγωγική που ακολουθούσαν στον καιρό του), τον φιλόσοφο, δάσκαλο και μέλος του ρομαντικού και μεταρρυθμιστικού κινήματος των Υπερβατιστών, Μπρόνσον Άλκοτ. Μεγάλωσαν με τα χριστιανικά «πιστεύω» της μητέρας τους, Αμπιγκέιλ Μέι. Η συγγραφέας πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Βοστόνη και στο Κόνκορντ, μεγάλωσε σαν την πρωταγωνίστρια της στο βιβλίο “Οι μικρές κυρίες”, την Τζόζεφιν Μάρτς, παίζοντας όπως τα αγόρια. Η μικρή Λουΐζα είχε πάθος για τη γραφή, είχε πλούσια φαντασία και έλεγε ιστορίες στις αδελφές. Έκανε θεατρικές παραστάσεις στο αχυρώνα του σπιτιού τους, που συνήθως έπαιζε το κακό ρόλο ή την κακιά βασίλισσα.

Ο Θόρω και ο Έμερσον ήταν οι πρώτοι της φίλοι - ο Χώθορν ήταν γείτονας - ο Oliver Wendell Holmes και η Margaret Fuller τακτικοί επισκέπτες. Από πολύ μικρή όμως, κατάλαβε επίσης πως ο πατέρας της δεν είχε το πρακτικό πνεύμα που χρειαζόταν για να συντηρήσει τη γυναίκα και τις τέσσερις κόρες του. Μετά την αποτυχία του πειράματός του με την κοινότητα Fruitlands, ανέλαβε το βάρος αυτό η ίδια, δουλεύοντας ως δασκάλα (μια δουλειά που σιχαινόταν), οικιακή βοηθός για λίγο, και τελικά, γράφοντας. Η καριέρα της ξεκίνησε με την ποίηση και σύντομες ιστορίες σε περιοδικά. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο "Flower Fables", δηλαδή Μύθοι λουλουδιων. Στη συνέχεια, έκανε βιβλίο τις επιστολές της που έστελνε στο σπίτι της, όταν δούλευε ως νοσοκόμα στον εμφύλιο πόλεμο, και έγραψε το βιβλίο Ιστορίες νοσοκομείου "Hospital Sketches" (1863). Το 1867, ο εκδότης της Τόμας Νάιλς της ζήτησε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1868, έγραψε το κλασικό μυθιστόρημα «Μικρές Κυρίες», βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες. Το 1869 μπόρεσε να γράψει στο ημερολόγιό της: "Όλα τα χρέη μας εξοφλήθηκαν και έχουμε πια αρκετά για να ζούμε άνετα... Αυτό μου κόστισε την υγεία μου, ίσως· αφού όμως είμαι ακόμα ζωντανή, έχω αρκετά πράγματα να κάνω...". Άλλα έργα της είναι τα “Ένα ρομαντικό κορίτσι”, “Μικροί κύριοι”, “Τα αγόρια της Τζο”,”Οι Μικρές κυρίες παντρεύονται”, “Το παιδί του τσίρκου”, “Τα οκτώ ξαδέρφια” κ.α.

Η Άλκοτ έγραψε πάνω από 30 βιβλία. Οι αρχές του πατέρα της αντανακλώνται με πολύ σαφή τρόπο στο έργο «Μικρές Κυρίες», το πιο γνωστό από τα βιβλία της.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αν και χωρίς οικονομικές στεναχώριες, η υγεία της επιδεινώθηκε και δέχτηκε το χτύπημα του θανάτου, λίγο μετά τη γέννα, της μικρής της αδελφής Μαίη, της οποίας την κόρη ανέλαβε. Εγκατέστησε τη μικρή Λουίζα κοντά στη μεγάλη, χωρισμένη, αδελφή της Άννα, στον πατέρα της και στους δύο ανιψιούς της, στη Βοστώνη, όρισε κληρονόμο τον ανιψιό της Τζον και απομακρύνθηκε από κοντά τους, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να γράψει. Δύο μέρες μετά από το θάνατο του πατέρα της, όμως, στις 4 Μαρτίου 1888, πέθανε και η ίδια, σε ηλικία 56 ετών, και θάφτηκε στο κοιμητήρι Sleepy Hollow του Concord.

Οι Μικρές Κυρίες στο Θέατρο Χυτήριο

Η Αθανασία Καλογιάννη μας χάρισε τις σελίδες του κλασικού βιβλίου “Οι Μικρές κυρίες” επί σκηνής. Επέλεξε να μην του αλλάξει εποχή και ως σημάδι σεβασμού για τη συγγραφέα Λουίζα Μέι Άλκοτ , αλλά και γιατί η εποχή αυτή ήταν πολύ σημαντική για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Μέσα από το θεατρικό οι νεαροί θεατές λοιπόν, αντιλαμβάνονται την εξέλιξη των σχέσεων στην οικογένεια μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας Μαρτς της οποίας ο πατέρας κατά τον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο κατατάχτηκε στο στρατό των Βορείων και άφησε πίσω του τη γυναίκα του και τις τέσσερις κόρες του: η Σοφία Κουκουλά ως Τζο έδωσε την ενέργεια ενός αγοροκόριτσου στη σκηνή, η Μαρία Βλαχοδημήτρη ως Έιμυ έπεισε για το νεαρό της ηλικίας της, η Γιώτα Βερούχη ως Μεγκ έγινε η μεγάλη δυναμική αδελφή που φροντίζει και ανησυχεί για τις μικρότερες, η Φωτεινή Παπαδάκη ως ευαίσθητη Μπεθ που λατρεύει τη μουσική, μας έκανε να συγκινηθούμε!

Η μορφή της μητέρας –πολύ προοδευτική για την εποχή της- που ενσαρκώνει η Κορίνα Αλεξανδρίδου μεταδίδοντάς μας όλη αυτή την τρυφερή ασφάλεια που αντανακλά μια μητέρα, αποτελεί το κέντρο της οικογένειας, τον συνδετικό κρίκο των μελών της. Μια μητέρα που νουθετεί τις κόρες και δεν μαλώνει μαζί τους. Μια μητέρα που δείχνει εμπιστοσύνη στα παιδιά της έτσι ώστε και εκείνα να νιώσουν ανεξάρτητα και μέσα από το ταξίδι της ενηλικίωσης να βρουν τον εαυτό τους. Για πόσους από εμάς αυτό ήταν εφικτό; Οι σχέσεις μέσα στην Ελληνική οικογένεια είναι περισσότερο καταπιεστικές, ιδιαίτερα στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.

Πολύ καλός ο Γιώργος Μπανταδάκης ως Λόρι , ένας νεαρός που θαυμάζει την οικογένεια Μαρτζ και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν οι φίλες του. Ο νεαρός ηθοποιός έχει επίσης γράψει τους στίχους και τη μουσική στο τραγούδι του τέλους της παράστασης! Μελωδία που έμεινε στα αυτιά μας μέρες μετά, πράγμα που δείχνει ότι πέτυχε το σκοπό της!

Η παράσταση αποτελεί πραγματικό έναυσμα για να πάρουν οι νέοι στα χέρια τους το βιβλίο! Η κλασική λογοτεχνία είναι αναντικατάστατη και με το θεατρικό τους ανέβασμα μακάρι οι νεαροί θεατές να σκύψουν στις σελίδες αυτών των αριστουργημάτων και να μυρίσουν κάθε πόρο ελπίδας, αγάπης, χαράς έτσι όπως μόνο ένα βιβλίο μπορεί και δίνει! Εκτός αυτού “Οι Μικρές Κυρίες” είναι μια παράσταση που σε γεμίζει αισιοδοξία και πίστη στο Όνειρο! Παράσταση για όλη την οικογένεια, μιας και δίνει τροφή για σκέψη και στους γονείς που έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε ποια ήταν τα δικά μας όνειρα στα παιδικά μας χρόνια!

Μίλησα με τη σκηνοθέτιδα Αθανασία Καλογιάννη η οποία ετοιμάζει το επόμενο θεατρικό της με μεγάλη χαρά, γιατί κι αυτή μέσα από την ενασχόλησή της με το θέατρο για παιδιά, ολοκληρώνει το δικό της Όνειρο!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το διάσημο αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας “Οι Μικρές Κυρίες” της Λουίζα Μέι Άλκοτ “ενώνονται” μετά από μια ευτυχή συγκυρία στο θέατρο “Χυτήριο”. Σε θεατρική διασκευή της Βασιλικής Μακρή και αυτό το χειμώνα, το μαγικό ραβδάκι της Αθανασίας Καλογιάννη στη σκηνοθεσία, θα ξεσκονίσει από ξεχασμένα συρτάρια της ψυχής παλιές προσδοκίες και όνειρα και θα τα μετουσιώσει σε μια ξεχωριστή περιπέτεια γεμάτη ατόφια χρώματα και αληθινά συναισθήματα, αναλλοίωτα στο χρόνο!

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, με την τρυφερή ιστορία ζωής τεσσάρων νεαρών κοριτσιών, του φίλου τους Λόρι, της στοργικής τους μητέρας και του πατέρα αγωνιστή, λίγο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων. Ένας ύμνος, στην αξία της οικογένειας, της αγάπης και της φιλίας που προωθεί αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η αλληλοβοήθεια, η πίστη στο όνειρο και η επίτευξη κάθε στόχου.

Μια περιπέτεια, γεμάτη χρώμα, τρυφερότητα ευαισθησία και την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες! Σας περιμένουμε, για να ταξιδέψουμε μαζί στο πιο όμορφο μυθιστόρημα, που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο από μικρούς και μεγάλους.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ
  • ΣΚΗΝΙΚΑ: ΠΑΥΛΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΥ
  • ΦΩΤΙΣΜΟΙ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ : ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑ
  • ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ: ΕΛΕΝΑ ΣΔΟΓΚΟΥ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΤΙΧΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΙΝΑΛΕ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ
  • ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΟΣ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΕΙΛΕΡ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΑΝΟΣ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΟΛΑΡΙ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΚΟΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ, ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ, ΓΙΩΤΑ ΒΕΡΟΥΧΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα