Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Συνήθως μας ρωτούν, «Βγάζετε φωτογραφίες σε παρουσιάσεις βιβλίων;». Η απάντηση είναι κατηγορηματικά, Όχι! Αυτό που κάνουμε είναι πολλά περισσότερα.
Η φωτογράφηση είναι μέρος μίας σειράς ενεργειών ενταγμένες σε ένα σχέδιο marketing για την καλύτερη αξιοποίηση όσων συμβαίνουν. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ενέργειες προβολής της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου, καταγραφή της εκδήλωσης παράγοντας πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και χρησιμοποίησή του στην προβολή τού εκάστοτε βιβλίου.
Στο σχέδιο marketing είναι ενταγμένο και το κοινό του Bookia, οι δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες που το παρακολουθούν και το εμπιστεύονται, το πιο δυναμικό κοινό γύρω από το βιβλίο, ενεργοί αναγνώστες που επηρεάζουν πολλούς περισσότερους με τις προτάσεις και τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις, αλλά και συγγραφείς, εκδότες, επαγγελματίες του χώρου, πολλές συμμαχικές βιβλιοφιλικές σελίδες και ομάδες.
Εάν λοιπόν, η ανάγκη είναι μερικές φωτογραφίες, το Bookia δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Όμως, το ζήτημα είναι πως αυτές θα αξιοποιηθούν, ποιος θα τις δει δηλαδή ή αν θα είναι επαρκούς ποιότητας ώστε να βοηθήσουν πραγματικά το εκάστοτε βιβλίο.
Εάν αντίθετα, η ανάγκη είναι να αξιοποιηθεί πλήρως η προσπάθεια του συγγραφέα ή του εκδότη στην παρουσίαση του βιβλίου, τότε το Bookia είναι η επιλογή, με ενέργειες που ξεκινούν πριν από την παρουσίαση αλλά δεν εξαντλούνται σε αυτήν, συνεχίζονται και μετά, ιδίως μετά!
Το ίδιο ισχύει και για το Live Streaming ή/και τη βιντεοσκόπηση της παρουσίασης του βιβλίου, σε υπερθετικό όμως βαθμό διότι οι Live μεταδόσεις και τα βίντεο είναι το Νο 1 περιεχόμενο που διακινείται στο Internet και η πρώτη επιλογή των χρηστών κοινωνικών δικτύων. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ποιοτικό, με κρυστάλλινη εικόνα και ήχο, τότε μπορεί να κάνει κακό αντί για καλό. Η ποιότητα πρέπει να είναι αντίστοιχη του βιβλίου, δεν μπορείς να διαφημίσεις ένα καλό βιβλίο με μία κακή φωτογραφία ή ένα κακό Live Streaming/Βίντεο, ιδίως με κακό και δυσνόητο ήχο.
Οι τηλεθεατές δεν έχουν ισχυρό κίνητρο να υπομένουν κακής ποιότητας ψηφιακό περιεχόμενο.
Περισσότερα... εντός! :-)