Γράφει: Πόπη Ξοφάκη
Ο κόσμος της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγάπη.
Ένα διαφορετικό ταξίδι στον χρόνο με οδηγό τη μνήμη προσφέρουν οι «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες» της Ελληνοεκδοτικής σε επιμέλεια του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη. Μνήμες, εικόνες, εμπειρίες και ιστορίες γεμάτες ανθρωπιά και συναισθήματα που μας κατακλύζουν τις μέρες των γιορτών.
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.
Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποτελούν αγαπημένα αναγνώσματα, καθώς αναδεικνύουν σπάνιες στιγμές ανθρωπιάς, έντασης, μοναξιάς αλλά και ελπίδας, πλημμυρίζοντάς μας με το εκτυφλωτικό, λυτρωτικό φως τους. Αποδυναμώνουν τα επιφανειακά και επίπλαστα και φωτίζουν βαθιές ρωγμές της ψυχής και αναμνήσεις.
Ο συλλογικός τόμος Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες συγκεντρώνει ανέκδοτα χριστουγεννιάτικα διηγήματα γραμμένα από τριάντα τέσσερις γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Πρόκειται για κείμενα που «ζωντανεύουν» στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών και διαπνέονται από βαθύ ανθρωπισμό. Γράφτηκαν για να μεταδώσουν στους αναγνώστες το πνεύμα των Χριστουγέννων καθώς και τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία των ημερών.
Τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτές τις ιστορίες αναδύονται μέσα από τις συγκινήσεις και τα πάθη των ηρώων τους, αλλά πρωτίστως αποκαλύπτουν την ευαισθησία των δημιουργών τους.
Στον συλλογικό τόμο έγραψαν οι συγγραφείς:
Γιώργος Γκόζης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Μαρία Κουγιουμτζή, Πασχάλης Λαμπαρδής, Κώστας Λογαράς, Στέφανος Μίλεσης, Πολύνα Γ. Μπανά, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τόλης Νικηφόρου, Σιδέρης Ντιούδης, Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Πατσώνης, Βάλτερ Πούχνερ, Δήμητρα Π. Πυργελή, Έρη Ρίτσου, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ελένη Σαραντίτη, Μαρία Σκιαδαρέση, Θανάσης Σκρουμπέλος, Χρύσα Σπυροπούλου, Αλέξης Σταμάτης, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης.
Πού μας ταξιδεύουν οι «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες»;
Σε ένα κόσμο μαγικό, νοσταλγικό. Πρόκειται για κείμενα που αναδίδουν στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών και διαπνέονται από τον βαθύ ανθρωπισμό που αναβιώνει στο τέλος κάθε χρόνου. Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες γράφτηκαν για να μεταδώσουν στους αναγνώστες το πνεύμα των ελληνικών Χριστουγέννων καθώς και τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία των ημερών.
Ποιες εικόνες, γεύσεις, χρώματα και αρώματα συγκροτούν για εσάς το σύμπαν των Χριστουγέννων;
Το γιορτινό τραπέζι που περιμένει την οικογένεια, τα φώτα που τρεμοπαίζουν τις μέρες των Χριστουγέννων, οι μυρουδιές των γλυκών ο στολισμός του δέντρου και του σπιτιού. Μικροί και μεγάλοι προσμένουν να περάσουν ευχάριστες ώρες με την οικογένειά τους. Τα Χριστούγεννα προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και συμφιλίωσης. Βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς και θέλουμε να ξεχάσουμε τα λάθη μας και περιμένουμε να φύγει η χρονιά. Η γέννηση του Χριστού είναι μια επανεκκίνηση για μια νέα αρχή. Μας φέρνει την ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα είναι διαφορετικός και θα μας φέρει νέα πράγματα που θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.
Ασκούν λέτε οι γιορτές της περιόδου την ίδια γοητεία στην εποχή μας σε σχέση με παλιότερες εποχές;
Ο σημερινός κόσμος είναι διαφορετικός από τον παλιό. Η επέλαση της τεχνολογίας άλλαξε τη ζωή μας. Όμως, μερικά πράγματα δεν άλλαξαν. Η οικονομική δυσχέρεια, η ανεργία, τα σπίτια που είναι χρεωμένα, οι οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος που αδυνατεί να συμμετάσχει στη ζωή και χρειάζεται ανάγκη και φροντίδα. Η νοσταλγία έρχεται όταν σκεφτούμε ότι με λίγα πράγματα παλιά περνούσαμε όμορφα τα Χριστούγεννα. Ξεχνούσαμε τις ανάγκες μας γιατί και οι υπόλοιποι ζούσαν στη φτώχεια. Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα πιστεύεις για να τα γευτείς και να απολαύσεις. Λίγα πράγματα φτάνουν και περισσεύουν με πρώτη την αγάπη για τους συνανθρώπους.
Τι ρόλο παίζουν το διαδίκτυο και τα social media στην απομάγευσή μας; Είναι διάχυτη η αίσθηση πως όλα τα ξέρουμε και όλα τα έχουμε δει.
Ο κόσμος της τεχνολογίας είναι σημαντικός αλλά είναι ψεύτικος. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη βοήθεια στους φτωχούς ανθρώπους το συναίσθημα της χαράς που έχουμε τη μέρα των Χριστουγέννων όταν όλη η οικογένεια είναι μαζί και απολαμβάνει το γιορτινό τραπέζι. Βγείτε έξω, περπατήστε στους στολισμένους δρόμους, κοιτάξτε τις βιτρίνες, τα μπαλκόνια με τα λαμπιόνια που φωτίζουν αυτές τις στιγμές. Η επαφή η συναναστροφή με τον κόσμο είναι το καλύτερο πράγμα που θα κερδίσεις και θα πάρεις δυνάμεις για να συνεχίσεις.
Όπως λένε η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια. Έχει όπλα ο συγγραφέας να την ανταγωνιστεί;
Το μόνο όπλο του συγγραφέα είναι η γραφή. Ο συγγραφέας εμπνέεται από την ίδια τη ζωή από τα βιώματα και τις εμπειρίες. Αν έχεις φάει με το κουτάλι τη ζωή, τότε μπορείς να γράφεις. Να δεις τα πράγματα με απόσταση και να βουτήξεις το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο για να γράψεις το σενάριο. Αλλοίμονο αν απογοητευτεί ο συγγραφέας.
Πώς επιδρά η μνήμη στην ταυτότητά μας; Η μνήμη πρωταγωνιστεί και σε δύο ακόμη συλλογές διηγημάτων που επιμεληθήκατε για την Ελληνοεκδοτική. Τη «γενέθλια πόλη» και τον συλλογικό τόμο: «36 συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της μνήμης».
Η μνήμη καθορίζει την ταυτότητά μας. Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Ένας λαός με απίστευτη ιστορία και προσφορά στα γράμματα και στην επιστήμη. Αυτά τα κείμενα μάθαμε και κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Εμείς στην Ελληνοεκδοτική έχουμε ένα όραμα. Να εκδώσουμε βιβλία που θα βοηθήσουν τους νέους να δημιουργήσουν μνήμη και να μάθουν την ιστορία μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη λήθη να καλύψει τη μνήμη.